18 / 04 / 2024

2001 yılında Melen Çayı İstanbul'a akacakmış!

2001 yılında Melen Çayı İstanbul'a akacakmış!

2001 yılında İstanbul'un 170 kilometre doğusunda kalan Melen Çayı'nın, boru hatlarıyla İstanbul'a taşınmasını amaçlayan ''Büyük İstanbul İçme Suyu Projesi'' start alacakmış. GAP'tan sonra ikinci büyük proje 2005 yılında tamamlanacakmış.



2001 yılında Melen Çayı İstanbul a akacakmış!


MELEN İstanbul'a akacak


GAP'tan sonra ikinci büyük proje iki ay sonra başlayacak


MURAT BAYDAR


    Devlet Su İşleri'nin (DSİ) 'GAP'tan sonra ikinci büyük proje' diye nitelendirdiği "Büyük İstanbul İçme Suyu Projesi (MELEN)" üç ay sonra start alıyor. Melen Projesi çerçevesinde İstanbul'un 170 kilometre doğusunda Karadeniz'e dökülen Melen Çayı'nın, boru hatlarıyla İstanbul'a taşınması amaçlanıyor. 

    İstanbul'un uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamayı amaçlayan ve dört aşamadan oluşan projenin, birinci aşaması tamamlandığında, yılda 268 milyon metreküp su İstanbul'a getirilecek. Dördüncü ve son aşamanın tamamlanmasıyla yılda 1 milyar 190 milyon metreküp su İstanbul'a akacak. Projenin toplam maliyetinin 2 milyar 600 milyon dolar civarında olması bekleniyor. 

    2001 yılında başlayacak proje, 2005 yılında bitecek. Melen çayı ile İstanbul arasına 550 kilometre uzunluğunda 2.5 metre çapında su boruları döşenecek. Hat boyunca çapı 4-4.5 metre olan 20 kilometrelik kara tünelleri açılacak. 

    Deniz seviyesinin 135 metre altında açılacak tünel ile Beykoz ile Tarabya arasında Asya ve Avrupa yakasını birbirine bağlanacak. 

     

Su müjdesi


     İstanbullular'a bir müjde daha veren DSİ yetkilileri, kente şu anda yılda ortalama 920 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlandığını, yine DSİ’nin sürdürdüğü Yeşilçay Projesi'nin bu yılın sonlarında tamamlanmasıyla birlikte İstanbul'a 145 milyon metreküp ilave su akıtılacağını söylediler.


Milliyet 8 Ocak 2001



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön