29 / 03 / 2024

2002 yılında 11 Eylül Saldırıları, İstanbul otellerini vurmuş!

2002 yılında 11 Eylül Saldırıları, İstanbul otellerini vurmuş!

2002 yılında New York Times Gazetesi, ABD'de yaşanan 11 Eylül Saldırıları nedeniyle İstanbul'a gelen ABD'li turist sayısında büyük azalma olduğunu ve lüks otellerde doluluk oranının yüzde 50'nin altına indiğini yazmış.



2002 yılında 11 Eylül Saldırıları, İstanbul otellerini vurmuş!


11 Eylül, İstanbul otellerini vurdu


NEW York Times Gazetesi, 11 Eylül Saldırıları nedeniyle İstanbul'a gelen ABD'li turist sayısında büyük azalma olduğunu ve bu şehirdeki 5 yıldızlı otellerde doluluk oranının yüzde 50'nin de çok altına indiğini yazdı. Gazete, İstanbul'daki bu sıkıntıya karşılık, Güney sahillerinde turizm açısından bir sorun bulunmadığını belirtti. 


     TÜRKİYE'yi ziyaret eden ABD'li turistlerin sayısının önemli ölçüde azaldığı, Amerikan turistlerin tercih ettiği İstanbul'daki lüks otellerinin doluluk oranının bu yaz yüzde 50'nin çok altında olması beklendiği bildirildi. New York Times gazetesi, Amerikan turistlerinin daha az geldiği Türkiye'nin çok ucuz olduğunu belirtirken, ''Bush, Irak'a savaş ilan ederse Türk turizmi çok kötü bir biçimde etkilenir'' görüşüne yer verdi.

     New York Times gazetesi, Douglas Frantz imzalı haber yorumunda Türk turizm sektörünün 1999 yılında depremler, 2001 yılında ise 11 Eylül nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirtti. 

     Türkiye'nin çok zor bir bölgede bulunan Müslüman bir ülke olduğundan turizm sektörünün 11 Eylül'ün ardından daha da büyük bir darbe yediği kaydedilen gazetede özellikle en çok para harcayan turistler olan ABD'li ve Japon ziyaretçilerinin azaldığına dikkat çekti.

     Bu yılın ilk iki ayında geçen yılın eş dönemine göre Amerikan turistlerinin yüzde 29, Japon turistlerin ise yüzde 44 gerilediğini belirten gazete, Türkiye'de turizm sektöründe ihtiyatlı bir iyimserliğin geliştiği bu günlerde bile Amerikan turistlerin gelmediğini belirtirken Four Seasons oteli müdürü Markus Iseli'nin 'Amerikalılar, gruplar halinde gelmiyor, konferanslar için gelmiyor, kruvaziyer ile de gelmiyor' sözlerini yansıttı.


GÜNEY SORUNSUZ

 

     İstanbul'daki 5 yıldızlı otellerde yaşanan bu sıkıntılara karşılık, Ege ve Akdeniz sahillerindeki otellerin, müşterilerinin çoğunun paket tur ile Türkiye'ye gelen İngiliz, Alman ve Rus turistlerden oluştuğu için doluluk oranları ve fiyatlarda değişiklik olmadığına dikkat çeken gazete, Türk Lirası'nın son bir yılda yüzde 50 oranında değer kaybettiğinden turların cazibesini koruduğunu ifade etti.

     New York Times gazetesi, Türkiye'nin bazen Amerikan karşıtı duyguların yoğun olduğu ülkeler arasında gösterilmesine karşın bir NATO üyesi ve ABD'nin çok eski bir dostu oluşunun Türk halkının Amerikalı ve Batılı ziyaretçilere yönelik davranışlarına yansıdığına dikkat çekti.

     İstanbul Atatürk Havalimanı ve diğer kamu yerlerinde güvenlik önlemlerinin artırıldığı, Türkiye'de yaşayan Batılılar veya turistlere yönelik şiddet şikayetlerinin olmadığı belirtilen gazetede VIP Turizm Genel Müdürü Yasemin Pirinçcioğlu'nun ''Bu sakin dönemin ardından turizmin yeniden canlanmasını bekliyoruz. Ancak Bush Yönetimi Irak'a savaş ilan ederse, Türk turizmi çok kötü bir biçimde etkilenir'' görüşüne de yer verdi.


Hürriyet 13 Mayıs 2002



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön