29 / 03 / 2024

2002 yılında Reşat Paşa Konağı bankalara devredilmiş!

2002 yılında Reşat Paşa Konağı bankalara devredilmiş!

2002 yılında içinde bulunduğu mali sıkıntıdan çıkmaya çalışan Işıklar Holding, sahibi olduğu Kozyatağı'ndaki Reşat Paşa Konağı'nı Yapı Kredi Bankası'na, konağın selamlık binası ise İş Bankası'na devretmiş.



2002 yılında Reşat Paşa Konağı bankalara devredilmiş!


Konak Yapı ve Kredi'ye 'selamlık' İş Bankası'na


İstanbul Yaklaşımı'nda ilk imzayı atan Işıklar Holding, patronlarının oturduğu Reşat Paşa Konağı'nı bile devretti. Konak Yapı Kredi'nin, selamlık binası da İş Bankası'nın oldu. 19 gayrimenkulün bankalara devriyle 100 milyon dolarlık borç 81 milyon dolar olarak yeniden yapılandı. 


    İÇİNDE bulunduğu mali sıkıntıdan çıkabilmek için 9 aydır bankalarla anlaşmaya çalışan Işıklar Holding, bir haftalık gecikmeden sonra dün imzayı attı. Holdingin ortakları Rıza ve Uğur Işık'ın oturduğu Reşat Paşa Konağı da dahil işletme dışı varlıklarını da masaya koyan Işıklar'ın, 7 bankaya toplam 100 milyon dolar olan borcu İstanbul Yaklaşımı kapsamında 81 milyon dolar olarak yeniden yapılandırıldı. Böylece mali borçların yeniden yapılandırılmasıyla ödeme kapasitesine sahip şirketlerin ekonomiyi kazandırılmasını hedefleyen İstanbul Yaklaşımı'nın ilk uygulaması Işıklar Grubu için başlatıldı. 

    Bankalar konsorsiyumunun liderliğini üstelenen Pamukbank'ın Fon'a geçmesi nedeniyle bir haftalık gecikmenin ardından dün gerçekleşen imza törenine, Işıklar Holding ve iştirakleri ile Holding'in borçlu olduğu TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu), İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Pamukbank, Emlak Bankası, Vakıf Bank ve Albaraka Türk yöneticileri katıldı. 

    İmzalanan çerçeve anlaşmaya göre, varlık borç takasıyla Işıklar'ın toplam borcu 100 milyon dolardan 81 milyon dolara indirildi. İlk 3 yılı yüzde 8, kalanı ise değişken faizle ödenecek borç için, yarısının ilk 5 yılda ödenmesi şartıyla 8 yıllık bir ödeme planı hazırlandı.

      

FON'A 2 YÖNETİM BİNASI

      

    Konsorsiyumun liderliğini yürüten ve geçen hafta Fon'a devredilen Pamukbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Kadir Polat, ''İstanbul Yaklaşamı'nın Işıklar'la basmaması bir şanstır'' derken, Işıklar'ın tüm mal varlığı, patronların oturduğu evler de dahil masaya getirdiğine dikkat çekti. Polat, ''İlk günden itibaren hiçbir fedakarlıktan kaçınmadılar. Bu da konunun çözümüne büyük yardımcı oldu'' diye konuştu.

    Anlaşmaya imza koyan bankaları oldukça memnun eden bu varlık borç takası için edinilen bilgiye göre Işıklar, 19 gayrimenkulünü masaya koydu. Ancak son anda Pamukbank'a el konulmasıyla Ankara'daki 3 villa, anlaşma dışında kalsa da Işıklar, varlık borç takası yöntemiyle borcunu 19 milyon dolar eksiltti. 

    Ankara'daki 14 villa, İstanbul'daki 3, Ankara'daki bir yönetim binasını varlık borç takası yapan Işıklar, bir süredir patronları Rıza ve Uğur Işık'ın ev olarak kullandığı tarihi Reşat Paşa Konağı'nı da bankalara verdi. 

    Uzunca bir süre restoran olarak da işletilen Reşat Paşa Konağı Işıklar'ın borçlarına karşılık Yapı Kredi Bankası'nın olurken, konağın selamlık binası da İş Bankası'nın oldu. Işıklar'ın Demirbank'a olan borcu nedeniyle çerçeve anlaşmaya taraf olarak olarak imza koyan Fon da, iki yönetim binasını devraldı. 


Işık: Çok zor günler geçirdik


    Işıklar Holding'in 30 yıl önce babası Turgut Işık tarafından kurulan Işıklar'ın gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında önemli işler başardığını hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, zor günleri ise şöyle özetledi:

    ''Maalesef büyümemizi kısa vadeli kredilerle fonlanmamız, bunun akabinde borsa imkanlarının Rusya krizi ile kapanması, finansman giderlerinin artması Kasım ve Şubat krizleri, reel sektörden kredilerin geri çağrılması derken son derece zor günler geçirdik.''

    Şubat krizinin ardından bir durum tahlili yaptıklarını ve iki adım attıklarını dile getiren Işık, yönetsel ve finansal açıdan yeniden yapılandırmaya gittiklerini kaydetti. Işık, finansal yeniden yapılandırma kapsamında öncelikle yurtdışındaki yatırımları elden çıkardıklarını ve bu sayede konsolide 200 milyon doları bulan borç yükünün yapılan devir ve satışlarla 100 milyon dolara indirildiği belirtti. 


Vergiye de 'İstanbul Yaklaşımı' uygulansın


     Işıklar Holding İcra Başkanı Hilmi Güvenal, Maliye Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, borçların yeniden yapılandırılmasını istedi. Güvenal, ''Şu ana kadar bu konuda yaklaşım göstermeyen Maliye'yi göreve davet etmek istiyorum. İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde yeniden yapılandırılan şirketlerin Maliye'ye olan borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda onlardan da bir adım bekliyoruz'' diye konuştu.


(2002 yılında 1 dolar 1.579.445 liraya, Reşat Altın ise 118.400.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 25 Haziran 2002



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön