20 / 04 / 2024

2003 yılında İstanbul, daha çok turist için yenilenecekmiş!

2003 yılında İstanbul, daha çok turist için yenilenecekmiş!

2003 yılında 1 milyon 800 bin turist ağırlayan İstanbul'un daha çok turist çekmesi için görünümü değiştirilecekmiş. Galata ve çevresi Galataport Projesi'yle yenilenecekmiş. İkitelli ise turizm bölgesi olacakmış.



2003 yılında İstanbul, daha çok turist için yenilenecekmiş!


Daha çok turist için İstanbul yenileniyor


İstanbul'un, daha çok turist çekmesi için görünümü değiştirilecek. Galata ve çevresi liman olurken, İkitelli de turizm bölgesi olacak


İSTANBUL'UN silüeti, Beyoğlu-Galata çevresi, tarihi yarımada (Eminönü, Sultanahmet semtleri) ve Kilyos-Kemerburgaz (Karadeniz sahili) turizm alanı ilan edilerek, projelerle tümüyle yenilenecek. İkitelli de ise turizm bölgesi kurulacak. Bakan Erkan Mumcu, ilk turizm alanı ve bölgelerini İstanbul'da ilan etme kararı aldı.


3 ayrı noktada değişiklik


MUMCU, İstanbul'u Paris ve Londra gibi başkentlerle kıyaslayan tablodan rahatsızlık duydu. Bu tabloda, Paris 12.5 milyon, Londra 11.5 turist ağırlarken, İstanbul'a sadece 1.8 milyon turist geldiği ve 1.4 milyar dolar gelir elde edildiği yer aldı. Bu nedenle bakanlıkça, İstanbul'un çehresini üç ana noktada değiştirecek turizm alanı projeleri hazırlandı. Projeler şöyle:


TARİHİ YARIMADA PROJESİ: Eminönü ve Sultanahmet semtlerini kapsıyor. Butik oteller açılması teşvik edilecek. Aşçılık okulu açılacak.


BEYOĞLU-GALATA PROJESİ: Karaköy Limanı, kentsel SİT alanı ve Sahil Pazarı'nı kapsıyor. ''Galata Port'' adıyla sahil şeridine içinde alışveriş merkezleri olan liman projesi hazırlıyor.


KİLYOS-KEMERBURGAZ PROJESİ: Turizm konaklama tesislerini kuzeye kaydırmayı hedefliyor. Kıyı şeridi Doğa Parkı olarak planlanacak. Tatil köyü, spor merkezi, orman içlerinde ahşap evler gibi yapılaşmalara izin verilecek.


(2003 yılında 1 dolar 1.376.772 liraya, Reşat Altın ise 136.000.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 12 Eylül 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön