24 / 04 / 2024

2003 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami yeniden inşa edilecekmiş!

2003 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami yeniden inşa edilecekmiş!

1958 yılında Karaköy'de anacadde yapımı nedeniyle yıkılan, Osmanlı'nın ilk ve tek mescidi olan Karaköy Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami, 2003 yılında Büyükşehir Belediyesi'nce yeniden inşa edilecekmiş.



2003 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami yeniden inşa edilecekmiş!


Yok olan cami yeniden yapılacak


Yeni Cami Hünkar Mahfili'nin çinilerinin çalındığını ama yıllar önce de Karaköy'deki caminin ortadan kaybolduğunu yazan gazetemiz belediyeyi harekete geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yazarlarımıza teşekkür ederken, caminin yeniden yapılacağını bildirdi.


     İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, önceki gün Hürriyet'in birinci sayfasında ''Bırakın çinileri, koca cami gitti'' başlığıyla yayınlanan haberde sözü edilen Karaköy'deki Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami'nin aslına uygun yeniden yapılacağını açıkladı.

     Hürriyet'in yayını üzerine dün konuyla ilgili belediyeden yapılan açıklamada, şöyle denildi: ''Gazetenizde konu edilen Karaköy Mecsidi, Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü'müzün bir çalışması olarak 2002 yılındaki gibi, 2003 yılı Yatırım Programı'nda da yer almaktadır. İtalyan Mimar D'Aranco tarafından yapılan ve 1958 yılında Karaköy'de anacadde yapımı nedeniyle yıkılan, Osmanlı İmparatorluğu'nun tamamen ahşap ilk ve tek mecsidi olan Karaköy Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami, belediyemizce restitüre edilecek ve restorasyonu yapılacaktır. Yapının orijinal yeri hala boştur. Beyoğlu Kemankeş Mahallesi, 123 pafta, 94 ada adresli caminin, Karaköy Meydanı alanında kaldığı ve terkinli alanda bulunduğu tespit edilmiştir. Alanın terkinli olması, mülkiyet problemi konusunda kolaylık sağlayacaktır.''


BARDAKÇI VE KAPLAN'A BELEDİYE TEŞEKKÜR ETTİ


Yeni Cami'deki çinilerin sökülmesinin yankıları sürerken gazetemizde yıllar önce Karaköy'deki bir caminin de yok olduğunun hatırlatılmasına İstanbul Belediyesi'nden yanıt geldi. Hürriyet'in yayını üzerine dün konuyla ilgili belediyeden yapılan açıklamada, ''Gazetenizin önceki gün ve dünkü sayılarında İstanbul'un sahip çıkılmayan ve göz göre göre yok edilen iki paha biçilmez eserine yer vermektesiniz. Öncelikle gazetenize, değerli tarihçi-yazar Sayın Murat Bardakçı'ya, Sayın Sefa Kaplan'a İstanbullular olarak büyük bir teşekkür borçluyuz.''


Hürriyet 23 Ocak 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön