23 / 04 / 2024

2003 yılında Sarıgül'den Galatasaray'a muhteşem stad projesi!

2003 yılında Sarıgül'den Galatasaray'a muhteşem stad projesi!

2003 yılında Şişli Belediye Başkanı olan Sarıgül, 1.5 yıldır üzerinde çalıştığı, Galatasaray'ın kaderini değiştirecek projeyi ilk kez açıklamış. Projeye göre, Ali Sami Yen Seyrantepe'ye taşınacakmış ve eski stadın yerine otel yapılacakmış.



2003 yılında Sarıgül den Galatasaray a muhteşem stad projesi!


Mustafa Sarıgül, hem G. Saray'ın hem de Mecidiyeköy'ün kaderini değiştiriyor


MUHTEŞEM PROJE


Şişli Belediye Başkanı, ''Bu proje Türkiye'yi ayaklandıracak. Projeyi benim bölgemde olduğu için yaptım. Sadece G. Saray için değil. Beşiktaş, F. Bahçe kulüpleri de olsa, onlara da yardım için gelirdim'' dedi


    G.SARAY, Ali Sami Yen Stadı'ndan taşındı, sorunlar başladı. Atatürk Olimpiyat Stadı görüntüsüyle mükemmel ama ulaşımı adeta bir bela. Hele hele havalar soğuk olunca, 80 bin kişilik statta 5 bin G.Saraylı tribünde. Yani bomboş...

    Bir yanda taraftar eziyet çekiyor, öte yanda da futbolcular stada alışamamanın sıkıntısını yaşıyor. Kaybedilen puanların arkasından hep, ''Ali Sami Yen'de olsaydık bu olmazdı' sözleri ayyuka çıkmaya başladı. G.Saraylılar artık sormaya başlamıştı, 'Yok mu bizi bu sıkıntıdan kurtaran?''


    Hızır gibi yetişti


    Bu sorunun cevabına bir hızır gibi Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yetişti. G.Saraylı olan ancak yaptığı tüm işlerde tarafsız ilkesiyle her zaman takdir edilen Sarıgül, ''Türkiye'nin projesi' dediği Mecidiyeköy ve Seyrantepe'deki projelerini ilk kez HÜRRİYET'e açıkladı. Cimbomluların yüreğine su serpti.

    Mustafa Sarıgül, 1.5 yıldır üzerinde çalıştığı projenin G.Saray'ı şu anda yaşadığı maddi sıkıntıdan kurtaracağını açıkladı, şöyle konuştu:

    ''Ali Sami Yen Stadı yapıldığı zaman 15 gün de bir maç yapacak kısa bir süre sonra ömrünü tamamlayacak. Biz Seyrantepe'deki stadı yaparsak 1 kişilik koltuk bin dolar. 45 bin kişilik stat bize 45 milyon dolara gelecek. 

    Biz Mecidiyeköy'e 600 ya da 800 yataklı 5 yıldızlı bir otel yapmayı düşünüyoruz. Biz bu projeyle semtimize ve İstanbul'a nefes aldırmayı istiyoruz. Otelin 5. katından itibaren Sarayburnu'nun muhteşem manzarasını görüyoruz. Alt kısıma 7 katlı bir otopark yapacağız.


    Devlete 1.6 milyon dolar


    Bu proje sadece G.Saray'ın projesi değil, bu Türkiye'nin projesi. 3.500 kişi buradan ekmek yiyecek. 

    Artı olarak da bir kongre merkezi yapacağız. Bugün Lütfi Kırdar Kongre Sarayı, 2008'e kadar dolu. Yapacağımız işin alanı 12 bin metre kare. Buradan kazanacağımız gelir yılda 9 milyon dolar. Devlete vereceğimiz para ise 1 milyon 620 bin dolar. 

    Bütün bu kazançların yanı sıra stadın gelirlerini ayrı tuttuk. (Bilet, kombine vs...) Yaptığımız hesaplara bunları katmadık. Oradan artı gelir gelecek.


    Başkanla görüşeceğim


    Bu proje içinde sinema salonları, sanat galerileri, modern galeriler, spor merkezi olacak. G.Saray'ın yapacağı iş çok basit. Yap, işlet devret modelini uygulayacak. Oteli birine, otoparkı birine, restoranları bir başka şirkete verecek. 5 yıllığına kiralatacak. Belirli bir miktar para talep edecek. Daha sonra da burada şirket kazancından belirli bir miktar senede para isteyecek. Bu proje bize maliyet olarak 150 milyon dolara geliyor. Proje bunu 6 yılda kapatıyor. Kendi elde ettiği para ile. Yurt dışında bu rakam 10 yıl. 

    1.5 yıldır bu proje için hazırlık yapıyoruz. Açıklamak için bekledim. Başkanımla görüştüm, pazartesi (bugün) ya da salı günü bana görüşlerini açıklayacak. 


    Türkiye kazanacak


    Bu projeyi benim bölgem olduğu için yaptım. Sadece G.Saray için değil. Beşiktaş, F.Bahçe kulüpleri de olsa, onlara da yardım için gelirdim. Benim G.Saraylı olmamla alakası yok. Sonuçta buradan Türkiye kazanacak.

    Projeyi gerçekleştirmek için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nden, ilçe belediyeden izin almaları gerekiyor. Bunu ilgili bakanlarla da görüştüm. Onlar da bu projeye sıcak bakıyorlar. Projeden ülke kazanacak, sadece G.Saray değil. Burada aksayan bürokrasi, tıkanmayacaktır. 


Ulaşım sorunu yok


   Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ünden, Maliye Bakanlığı'ndan izin alınacak. Seyrantepe'de yapılacak stadın yeri çok müsait. Sadece hafriyat yapılacak. Vadinin içinde. 18 ayda komple bitecek bir iş. E-6 ile Cendere yolu bu alana yapılacak projenin ulaşımını rahatlatıyor. Herhangi bir ulaşım sorunu yaşamayacağız. Stadın yanında ayrıca 7.500 kişilik basketbol salonu, açık spor alanları, hafta sonu aktiviteleri, şenlik ve piknik alanları, botanik bahçe ve oto parklar olacak.


1.5 YILDA HAZIRLANDI

Proje 1.5 senede hazırlandı. Sarıgül'e göre, projenin hayata geçmesiyle İstanbul nefes alacak.


Gelir 25 milyon $


Mustafa Sarıgül, ''Otel, otopark, kongre salonu ve restoranlardan gelecek para 54 ile 60 milyon dolar arasında. Ancak G. Saray'ın eline kar olarak 25 milyon dolar kalacak'' dedi.


    ŞİŞLİ Belediye Başkanı Sarıgül, adını verdiği ''Türkiye Projesi''nde kentsel dönüşüm ve kentsel yenileşmeye yeni bir model oluştururken, İstanbullulara da yeni bir buluşma yeri yapacak. Sarıgül, kongre merkezi, otel, restoran ve otoparktan toplam 25 milyon dolar kar elde edileceğini açıkladı. Başkan, bu rakamın 27 milyon dolara kadar çıkabileceğini söyledi. Mustafa Sarıgül otelin yüzde 60 doluluk oranına göre hesaplarını yaparken, otoparkta 10 bin 750 aracın yer alabileceğini sözlerine ekledi. Başkan, 2008 yılına kadar dolu olan Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ne alternatif yapılacak salonun 7 bin 500 kişilik olacağını ifade etti ve şöyle konuştu: ''Yılda 54 ile 60 milyon dolarlık bir gelir olacak. Bu rakamdan gerekli düşmeler yapıldığında Galatasaray'ın eline en az 25 milyon dolar kalacak.''


3500 kişiye iş imkanı sağlanacak


Bu işten 3.500 kişi ekmek yiyecek. Projenin içinde sinema salonları, sanat galerileri, modern galeriler, spor merkezi olacak. 


Stadın olduğu yere 600 ya da 800 yataklı 5 yıldızlı bir otel yapmayı düşünüyoruz. Mecidiyeköy ve İstanbul'a nefes aldırmayı istiyoruz.


Proje konusunu bakanlarla da görüştüm. Onlar da sıcak bakıyor. Bu girişimden Türkiye kazanacak, sadece Galatasaray değil.


G.Saray'ın yapacağı iş çok basit. Oteli birine, otoparkı birine, restaurantları bir başka şirkete verecek. 5 yıllığına kiralatacak. 


Bu olay 18 ayda bitecek bir iş. E-6 ile Cendere yolu bu alana yapılacak projede ulaşımı çok rahatlatıyor. Herhangi bir sorun yaşanmayacak.


Seyrantepe'deki stadı yaparsak, 1 kişilik koltuk bin dolar. 45 bin kişilik stat bize 45 milyon dolara gelecek.


Kazançların yanı sıra stadın gelirlerini ayrı tuttuk. (Bilet, kombine vs...) Yaptığımız hesaplara bunları katmadık. Oradan artı gelir gelecek.


Bu mükemmel proje bize maliyet olarak 150 milyon dolara geliyor. Proje bu rakamı 6 yılda kapatıyor. Kendi elde ettiği para ile.


Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden, Maliye Bakanlığı'ndan izin alınacak. Seyrantepe'deki stadın yeri çok müsait. Sadece hafriyat yapılacak.


Ali Sami Yen'i 15 günde hazırlarım


ŞİŞLİ Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, G.Saray Futbol Takımı'nın ikinci yarı ve UEFA Kupası maçlarını mutlaka Ali Sami Yen Stadı'nda oynaması gerektiğini söyledi. Başkan şöyle konuştu: ''Ben, 15 gün içinde stadı istenilen düzeye getiririm. Her G.Saraylı gibi ben de maçların burada oynanmasını istiyorum. Yeter ki buna karar verilsin. Gerisini ben hallederim.''


İlhan SÖYLER


(2003 yılında 1 dolar 1.414.467 liraya, Reşat Altın ise 136.000.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 29 Aralık 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön