23 / 04 / 2024

2004 yılında Abdülmecid Efendi Köşkü'nün açılışı yapılmış!

2004 yılında Abdülmecid Efendi Köşkü'nün açılışı yapılmış!

2004 yılında Yapı Kredi'nin 60. yıl kutlamasıyla birlikte Abdülmecid Efendi Köşkü'nün açılışı yapılmış. Bağlarbaşı Korusu'nda Hidiv İsmail Paşa tarafından yaptırılan köşk, Sultan Abdülhamid tarafından Abdülmecid Efendi için satın alınmış.



2004 yılında Abdülmecid Efendi Köşkü nün açılışı yapılmış!


Son Halife'nin köşkü açıldı


    YAPI Kredi Bankası'nın 60'ıncı yıl kutlaması ile birlikte son halife Abdülmecid Efendi'nin köşkünün de açılışı yapıldı. Bankaya ait Yapı Kredi Bağlarbaşı Korusu'nda bulunan Abdülmecid Efendi Köşkü Mısır Hıpi İsmail Paşa tarafından yaptırıldı. İkinci Abdülhamid tarafından amcazadesi son Halife Abdülmecid Efendi için satın alınan köşk Abdülmecid Efendi döneminde sanat, edebiyat ve siyaset toplantılarına ev sahipliği yaptı

    Sanat ve edebiyata olan tutkusu ile tanınan Abdülmecid Efendi, köşkün girişine dönemin sanatçılarından Avni Lifij ile birlikte bin manzara resmi çizdi. Son derece ince bir dış cephe bezemesine sahip olan köşk, cephe düzeylerini geometrik olarak bölümleyen dikdörtgen ve kare panolardan oluşuyor. Yapı Kredi Bankası kurucusu Kazım Taşkent döneminde koruma amacıyla satın alınan köşkün geniş bir korusu bulunuyor. Köşk orijinal görünüşünü ve özelliklerini koruyan ender yapılardan birisi olarak kabul ediliyor.


Hürriyet  Eylül 2004 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön