20 / 04 / 2024

2004 yılında Bağdat Caddesi, Champs-Elysees Bulvarı'na benzeyecekmiş!

2004 yılında Bağdat Caddesi, Champs-Elysees Bulvarı'na benzeyecekmiş!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı Bağdat Caddesi'ni Paris'in Champs-Elysees Bulvarı'na benzetecek, 6.5 kilometrelik, düzenleme projesi 2004 yılında sona erecekmiş ve 5 şeritli cadde 3 şeride düşürülecekmiş.



2004 yılında Bağdat Caddesi, Champs-Elysees Bulvarı na benzeyecekmiş!


PARİS'İN ÜNLÜ CHAMPS-ELYSEES BULVARI'NA BENZEYECEK


Bağdat Caddesi'ne Çin'den kaldırım taşı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin geçen yıl başlattığı Bağdat Caddesi'ni Paris'in ünlü Champs-Elysees’ine benzetecek düzenleme çalışmaları, verilen 6 aylık aradan sonra yeniden hızlandı. Türkiye'dekilerden daha ucuz ve dayanıklı olduğu için kaldırımlar, Çin'den getirilen granitle kaplanıyor. Çalışma bittiğinde 50 bin metrekare granit kaplanmış olacak.


    İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla hızlanan çalışma kapsamında, Bostancı'dan Söğütlüçeşme'ye kadar 6.5 kilometreyi kapsayan projenin 2 kilometrelik Bostancı-Şaşkınbakkal ayağı eylülde tamamlanıyor. Caddenin deniz tarafı baştan başa yenilendi, modern bir çehreye kavuştu. Eylül ayına kadar da caddenin karşı yolu tamamlanacak, çevre sakinleri ile Bağdat Caddesi'ne gelenlerin trafik, toz yutma çilesi sona erecek. Kalan 4,5 kilometrelik bölümde yapılacak çalışmalar, yine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın vereceği karara göre şekillenecek.


PARK ETMEK YASAK 


    Bazı bölgelerde 5 şerit olan Bağdat Caddesi, yeni düzenlemeyle 3 şeride düşürüldü, araçların caddeye park etmeleri yasaklandı. Yasağı çiğnemek isteyenleri önlemek için de tretuvarlara 'baba'lar yerleştirildi. Zorunlu hallerde araçların durabilmeleri için bazı noktalara cepler oluşturuldu. Ancak bu durum, aracıyla gelip alışveriş yapan müşterilerden uzak kalan bazı esnafı rahatsız etti. 

    Kaldırımlar, tretuvarlar elektrik tesisatından, doğalgaza, telefondan, atıksu borularına dek baştan başa yenilendi. Çoğu ölüm ve yaralamayla sonuçlanan hız 'sapkın'ları için de yolların belirli noktalarına, doğal camlardan yapılmış hız kesici butonlar konulması düşünülüyor. Bisiklet yolu ise, projede yok. 6 trilyon liralık düzenlemeyi Taksim-Mecideyköy arasındaki yolu da yapan Ermet-Güryapı ortak girişimi sürdürüyor. 


TÜRKİYE'DEN UCUZ


    Ermet-Güryapı, Türkiye'den daha ucuz ve dayanıklı olduğu için kaldırımları, Çin'den getirdiği granitle kaplıyor. Çalışma bittiğinde 50 bin metrekare granit kaplanmış olacak. Firma, Çin'den ithal ettiği granitleri, Türkmenistan ve Kazakistan’dan İspanya’ya kadar çeşitli ülkelere ihraç da ediyor. 

    Ermet-Güryapı'nın proje müdürü inşaat mühendisi Bülent Altınordu, Kadıköylülerin başlangıçta yapılan çalışmalardan çok rahatsız olduklarını, ama sonuçlarını gördükten sonra kendilerine teşekkür telefonları geldiğini söyledi. Altınordu, kendilerine şikayetleri olanların( 0-216-363 63 94) numaralı telefona yapabileceklerini belirtti.


2500 araçlık 4 yeraltı otoparkı


Projeye göre, Günaydın Restoran'ın önündeki Trafik Vakfı'na ait alanda 3 katlı 750 araç kapasiteli bir yeraltı otoparkı yapılacak. Çevre ile entegreli Bostancı Tren İstasyonu'na gelen bir kişi, yürüyen merpenli bir tünelden geçerek, otoparka ulaşabilecek. Bu arada, Şaşkınbakkal'da 660, Erenköy'de 400 ve Kızıltoprak’ta da 700 araç kapasiteli cadde altı otopark proje kapsamında yer alıyor.


Mustafa KINALI/İSTANBUL


Hürriyet 20 Temmuz 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön