19 / 04 / 2024

2004 yılında Four Seasons ve Atik Paşa Yalısı 60 milyon dolara satılacakmış!

2004 yılında Four Seasons ve Atik Paşa Yalısı 60 milyon dolara satılacakmış!

2004 yılında Mehmet Emin Karamehmet, TMSF'ye olan borcunu ödemek için Yapı Kredi Bankası'na bağlı Enternasyonal Turizm, Sultanahmet'teki Four Seasons ve Atik Ali Paşa Yalısı'nı 60 milyon dolara satma kararı almış.



2004 yılında Four Seasons ve Atik Paşa Yalısı 60 milyon dolara satılacakmış!


Four Seasons ve Atik Paşa 60 milyon dolara satılıyor


ÇUKUROVA Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet, 6.2 milyar dolarlık borcunun taksitlerini gecikmeli ödeyip zaman kazanırken, Yapı Kredi'nin turizm iştirakleri hızla satılıyor. Bankaya bağlı Enternasyonal Turizm, Four Seasons Hotel ile Atik Paşa Yalısı'nı 60 milyon dolara Astay İnşaat-Turizm'e satma kararı aldı.


    ÇUKUROVA Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'in Yapı Kredi Bankası ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) toplam 6.2 milyon dolarlık borcunu nasıl ödeyeceği merakla izlenirken, Yapı Kredi Bankası (YPK) bünyesindeki Enternasyonal Turizm'e bağlı tesislerin satış hızlandı. Daha önce Marmaris'teki Maris Otel'i 24.5 milyon Euro'ya satan Enternasyonal Turizm, şimdi de İstanbul Sultanahmet'teki Four Seasons Otel ile zincirin bir halkası olması planlanan Atik Paşa Yalısı'nı 60 milyon dolara Astay Gayrimenkul İnşaat Yatırım ve Turizm A.Ş.'ye satma kararı aldı. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Mesut Toprak ve Vedat Aşçı'nın sahibi olduğu Astay Gayrimenkul İnşaat Yatırım ve Turizm A.Ş.'nin Four Seasons ve Atik Paşa Yalısı'nı 60 milyon dolara alması kararı, YPK yönetim kurulunda da uygun bulundu.

 

    SULTANAHMET TURİZM: Four Seasons Hotel ile Atik Pasa Yalısı, Enternasyonal Turizm bünyesinde yer alan Sultanahmet Turizm'e bağlı bulunuyor. Eski Sultanahmet Cezaevi'ni otele dönüştürmek üzere 1991'de kurulan şirket, 1994'te Kanadalı Four Seasons Hotels&Resorts ile işletme sözleşmesi imzaladı. Sultahmet'teki Four Seasons Hotel 1996'dan beri faaliyet gösteriyor.


     ATİK PASHA TURİZM: Yine Enternasyonal Turizm bünyesinde 2000'de kurulan Atik Pasha Turizm A.Ş. de Boğaz kıyısındaki Feriye Sarayları'nın bir parçası olan tarihi Atik Paşa Yalısı'nı beş yıldızlı otele dönüştürme çalışmaları yapıyor. Enternasyonal Turizm, bu şirketi de Kanada kökenli Four Seasons&Resorts Grubu'yla ortaklaşa kurulmuş bulunuyor.


(2004 yılında 1 dolar 1.429.311 liraya, Reşat Altın ise 141.250.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 24 Kasım 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön