19 / 04 / 2024

2004 yılında Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı 100 milyon dolara satılık!

2004 yılında Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı 100 milyon dolara satılık!

2004 yılında Müfit Erbilgin, sahibi olduğu Yeniköy'deki Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı'nı satılığa çıkarmış. Erbilgin, alanı 3 bin metrekare olan ve denize 60 metre rıhtımı olan yalıyı 100 milyon dolar fiyatla satışa çıkarmış.



2004 yılında Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı 100 milyon dolara satılık!


Yalı, rekor deniyor


100 milyon dolara satılık 


ESKİ adıyla Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı'nın sahibi Müfit Erbilgin, Yeniköy'deki bu görkemli yapıyı satıyor. 3 bin metrekarelik saray yavrusuna şu anda iki yabancı firma, bir Arap şeyhi ve bir yabancı banka talip. Erbilgin daha önce Sabancı Ailesi'nin 90 milyon dolarlık teklifini geri çevirdiğini söylüyor. Yalı satılırsa, Cumhuriyet tarihinin en pahalı gayrimenkullerinden biri olacak.


2004 yılında Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı 100 milyon dolara satılık!


100 milyon dolar istiyor 


Eski adıyla Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı, bugünkü adıyla Erbilgin Yalısı, 100 milyon dolara satışa çıkarıldı. Satış bu fiyatla gerçekleşirse yalı, Cumhuriyet tarihinin en pahalı gayrimenkullerinden biri olacak


    Daha önce değeri 60 milyon dolar olarak öngörülen Erbilgin Yalısı, 100 milyon dolar fiyatla satışa çıkarıldı. Dolmabahçe'den sonra Boğaz'daki en büyük yalılardan biri olan Erbilgin Yalısı'na şu anda iki tane yabancı firma, bir Arap şeyhi ve bir yabancı banka talip. 

    Görüşmelerin sürdüğünü ve fiyat konusunda anlaştıkları takdirde yalının her an satılabileceğini belirten Müfit Erbilgin, 100 milyon doların altında bir fiyata yalıyı kesinlikle vermeyeceğini söyledi. Yalının değerinin 60 milyon dolar olarak belirlenmesiyle ilgili ne düşündüğünü sorduğumuz Erbilgin, ''Ancak Boğazdaki gecekondular 60 milyon dolar eder. Bu, Boğaz'ın en büyük yalılarından biri. Bence 100 milyon dolar eder. Sabancı Ailesi de yalı için bana 90 milyon dolar önerdi, kabul etmedim'' dedi.

    

10 yılda yenilendi

      

    Dört katlı, toplam 3 bin metrekarelik alanı bulunan ve 64 odalı yalı; 20 seneden beri Erg İnşaatın sahibi Müfit Erbilgine ait. 1985 yılında Mısırlı sahiplerinden yalıyı satın alan Erbilgin ailesi, yaklaşık 10 yıl süren restorasyonun ardından yalıyı eski haline getirdi. 

    Şu anda Ankarada yaşayan Erbilgin Ailesi yalıyı yılın belli zamanlarında ve özellikle tatillerde kullanıyordu. Son zamanlarda yakın dostlarına artık yaşlandığını ve yalının bakımının zor gelmeye başladığını söyleyen Erbilgin, 20 yıldır sahibi olduğu tarihi yalıyı satışa çıkardı. 


İlk sahibi, sarraf Varki Vartaks'tı


   1880'lerde yaptırılan Şehzade Burhanettin Efendi Yalısının ilk sahibi dönemin ünlü sarraflarından Varki Vartaks'tı. Vartaks ölünce 1887'de yalıyı Teşkilat-ı Umumiye Nazırı Ahmet Münir Paşa aldı. 1911'de 2. Abdülhamit tarafından oğlu Şehzade Burhanettin'e satın alındı. Şehzade'nin boşandığı eşi Aliye Hanım, daha sonra 10 yıl daha yalıda oturdu. Osmanlılar göçünce 1923'te Mısırlı Ahmet İhsan Bey'e geçen yalı, Mısırlılar Yalısı olarak da bilinir. 1946'da Ahmet İhsan Bey'in çocuklarına miras kalan yalıyı 1985'te Erbilginler 500 milyon liraya aldı.


3 bin metrekarelik saray yavrusu


   Ahşap karkas yalı, bodrumla birlikte dört katlı inşa edilmiş. Yalının deniz cephesinin iki yanında ikinci katlardan dışarı taşan çıkıntılı cumbalar bulunuyor. Yalının duvarlarında, yapıldığı dönemden günümüze ulaşan Rokoko üslubu işlemeler var. Misafirhanesi ile birlikte toplam 64 odası olan yalının alanı yaklaşık 3 bin metrekareye ulaşıyor, ayrıca bir yüzme havuzu ve bir Türk hamamı da bulunuyor. Denize 60 metre rıhtımı olan yalı, Kıbrıslı Yalısı'ndan sonra Boğaziçi'nin en uzun rıhtıma sahip yalısı. 


(2004 yılında 1 dolar 1.468.295 liraya, Reşat Altın ise 141.250.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 3 Kasım 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön