24 / 04 / 2024

2004 yılında Silahtarağa Elektrik Santralı kültür merkezi olacakmış!

2004 yılında Silahtarağa Elektrik Santralı kültür merkezi olacakmış!

2004 yılında Silahtarağa'daki tarihi elektrik santralı binası, İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne 20 yıllığına kiraya verilecekmiş. 117 dönüm yüzölçümü olan 30 ayrı binadan oluşan kompleks, müze/kültür merkezi olarak restore edilecekmiş.



2004 yılında Silahtarağa Elektrik Santralı kültür merkezi olacakmış!


Eski elektrik santralı kültür merkezi oluyor


Silahtarağa'daki tarihi Osmanlı Elektrik Şirketi binası, en geç 20 ay içinde devasa bir kültür kompleksi haline gelecek. Bu çağdaş kültür projesine imzayı Bilgi Üniversitesi atacak.


Doğan HIZLAN


     BUGÜN saat 11.00'de Çubuklu Hıp Köşkü'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Oğuz Özerden arasında imzalanacak protokolle, 20 yıldır kullanılmayan, sadece malzeme deposu olarak kullanılan Silahtarağa Elektrik Santralı, Bilgi Üniversitesi'ne 20 yıllığına kiralanacak.

     Oğuz Özerden ile Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur, dün Hürriyet'e gelerek elektrik santralının bir bölümünün müze olacağını, ama asıl amaçlarının burayı bir kültür merkezine dönüştürmek olduğunu açıkladılar.

     Oğuz Özerden, doğrudan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a giderek bu santralın kendilerine kiralandığı takdirde, burayı bir kültür merkezi olarak kullanacakları talebini ilettiğini, Başbakan'ın ilke olarak bunu kabul ettiğini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile yaptığı görüşmeler sonucunda kiralanma işinin gerçekleştiğini söyledi.


OTUZ AYRI BİNA


Giriş kapısının karşısındaki taşta eski ve yeni yazıyla şu yazılı:

''Osmanlı Anonim Elektrik Şirketi 1327-1911.''


Kompleks yaklaşık 30 ayrı binadan oluşuyor.


Toplam yüzölçümü 117 dönüm.


Beş ana santral binası var, bunlar eskisi gibi korunacak.


Öğrenciler, burada uygulama yapabilecekleri gibi yerli ve yabancı sanatçılarla da birlikte çalışacaklar, burada kalabilecekler.


     İçindeki müdüriyet binası, mimarlarca 1900'lü yılların ilk çeyreğinin en önemli yapılarından biri sayılıyor. Mimarlık, sinema, multimedya, müzik öğrencileri için düzenlenecek atölye çalışmalarına yalnız Bilgi Üniversitesi’nden değil başka üniversitelerden öğrenciler de katılacak.

     Müze/kültür merkezi, 17 ile 20 ay arasında kullanıma açılacak. 


Hürriyet 1 Mayıs 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön