27 / 04 / 2024

2005 yılında ayda 195 liraya konut için izdiham!

2005 yılında ayda 195 liraya konut için izdiham!

2005 yılında Büyükşehir ile TOKİ, 195 liraya satacağı İkitelli Toplu Konutları'nın ilk ayağını oluşturan bin 118 konutun satışına başlamış. 'Kira öder gibi ev sahibi olun' projesi için ilk gün 30 bin başvuru formu dağıtılmış.



2005 yılında ayda 195 liraya konut için izdiham!


Ayda 195 milyona konut için izdiham


İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Toplu konut İdaresi'nin alt ve orta gelir grupları için başlattığı 'Kira öder gibi ev sahibi olun' projesi için ilk gün 30 bin başvuru formu dağıtıldı. İnşasına iki ay sonra başlanacak proje kapsamında başvuru yapanların sayısı 1000'i aşarken başvuru formu almak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu. 


İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile birlikte alt ve orta gelir gruplarına yönelik yapılacak İkitelli Toplu Konutları'nın ilk ayağını oluşturan, 120-180 ay vadeli 1118 konutun satış kampanyasını başlattı. Başvuru bedelinin yatırıldığı banka şubeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki Beyaz Masa merkezinde uzun kuyruklar oluştu. Büyükşehir Belediyesi ilk gün 30 bin başvuru formunun dağıtıldığını ve başvuru yapanların sayısının 1000'i aştığını bildirdi. 


TARİHİ BİR GÜN: 


Kampanyanın başlatılmasını 'İstanbul için tarihi bir gün ve İstanbul'un kurtuluşu' olarak nitelendiren Topbaş, 'Hayal edilemeyen bir nokta bu. Biz bu adımları attığımız müddetçe İstanbul'da kimsenin kesinlikle kaçak yapı yapmaya tenezzül etmeyeceğine, çarpık yapılaşma olmayacağına inanıyoruz. Artık hiç kimse dağın başında, çok daha yüksek maliyetli ve yıkım tehlikesi ile baş başa, her an elinden gidecek bir yapı yapmayı düşünmeyecektir' dedi.


AYDA 195 MİLYON: 


Bugün ilk aşamada alt gelir grupları için İkitelli'de 678, orta gelir grubu için de Halkalı'da 440 konutun satış kampanyasını başlattıklarını anlatan Topbaş, İkitelli'deki konutların brüt 75.17 ve 84.67 metrekare olacağını söyledi. Bu konutlar için 1000 YTL başvuru bedeli, 2 bin 400 ile 3 bin YTL de peşinat talep edileceğini belirten Topbaş, 180 ay vade ile verilecek bu konutların 195 milyon lira (195 YTL) olan taksitlerinin 1 yılda tamamlanacak konutların tesliminden sonra başlayacağını bildirdi. Topbaş, Halkalı'da yapılacak orta gelir grubuna yönelik 90.48 metrekarelik 440 konut için de 2 bin YTL ön peşinat alınacağını, yüzde 10, 15 ve 25 peşinat ödeneceğini, geriye kalan tutarın da 358, 451 ve 537 milyon lira taksitlerle 120 aya varan vade seçenekleri ile ödeneceğini dile getirdi. Kadir Topbaş, taksit ödemelerindeki artışın da 6 ayda bir yapılan memur maaş zammına endeksli olacağını belirtti.


HEDEF 40 BİN KONUT: 


İstanbul'da 2.5-3 yıl içinde  TOKİ  ile 30 bin, belediyeye bağlı KİPTAŞ ile de 10 bin olmak üzere toplam 40 bin konut yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Topbaş, Yapabildiğimiz kadar çok sayıda ve yapabileceğimiz kadar düşük bedellerle ev yapmak istiyoruz' dedi. 


5 yıldır İstanbul'da olmayan alamayacak


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkın Kadir Topbaş, Halkalı ve İkitelli'de yapılacak sözkonusu konutlara gösterilen yoğun ilgiye dikkati çekerek, 'Türkiye'nin birçok yerinden, İstanbul gibi bir kentte konut sahibi olabilmek için akınlar olabilir düşüncesiyle ve bu yoğunluğa engel olmak için, başvuru sahiplerinden, İstanbul'da 5 yıl ikamet etmiş, birinci derecede yakınlarının İstanbul'da konutlarının olmaması, aylık gelirinin en fazla 450 YTL olması ve daha önce toplu konut kredisi hakkını kullanmamış olması şartlarını arıyoruz' diye konuştu. 


CANLI YAYINDA ÇEKİLİŞ: 


Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, başvuruların yapılacak konut sayısından fazla olması ve 'ayrıcalık yapıldı' iddialarını önlemek için de 2 noter huzurunda, mümkünse bir televizyondan canlı yayında çekiliş yapılacağını söyledi.


Muharrem AYDIN/İSTANBUL


(2005 yılında Reşat Altın 153 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 5 Temmuz 2005



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön