20 / 04 / 2024

2005 yılında İnönü Stadı yeniden inşa edilecek!

2005 yılında İnönü Stadı yeniden inşa edilecek!

2005 yılında İnönü Stadı, Dolmabahçe Sarayı'nın mimarisi örnek alınarak yeniden inşa edilecekmiş. İngiltere'nin Wembley'i gibi olacak stadın kapasitesi 55 bine çıkarılacakmış ve stadın maliyeti Federasyon ile Kulüp ortaklaşa karşılayacakmış.



2005 yılında İnönü Stadı yeniden inşa edilecek!


Dolmabahçe Sarayı'nın mimarisiyle yeniden inşa edilecek


İnönü Türkiye'nin Wembley'i oluyor


Kapasitesi 55 bin kişiye çıkarılacak. Euro 2012 adaylığımız için en büyük kozumuz olacak. Türk Milli Takımı tüm maçlarını burada oynayacak. Takımlar yatlarla denizden stada getirilecek.


Federasyon önderdi


Futbol Federasyonu ve Beşiktaş Kulübü İnönü Stadı için muhteşem bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. İki büyük kurumun hayali gerçekleşirse Türkiye, milli maçlarını oynayabileceği İngiltere'nin Wembley Stadı gibi bir ''Milli Stada'' sahip olacak. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için harekete geçen Futbol Federasyonu, ulaşımının kolaylığını, çevredeki park alanlarının yeterliliğini, kent merkezinde yer almasını ve mükemmel Boğaz manzarasını dikkate alarak İnönü Stadı için bir proje geliştirdi. Federasyon geliştirdiği bu projeyi Beşiktaş Kulübü'ne de sundu.


Tarihi doku korunacak


Bu projeye göre, İnönü Stadı, hemen yanı başındaki Dolmabahçe Sarayı'nın mimarisi örnek alınarak yeniden inşa edilecek. Sarayın mimari özellikleri stada aynen yansıtılacak. Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından koruma altına alınan eski açık tribününe hiç dokunulmayacak. Bu tribün sadece yeniden elden geçirilecek. Türk Milli Takımı'nın maçları, Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupası Finali ya da Avrupa Şampiyonası'nın açılış ve final karşılaşmaları bu statta oynanacak. Ve karşılaşmayı oynayacak takımlar yatlarla denizden stada gelecek ve kırmızı halıyla eski açık tribününden stada girecek.


Kapasite 55 bine çıkacak


Stadın kapasitesi de artırılacak ve 55 bine çıkarılacak. Gazhane tarafındaki arazi de stat arazisi içine alınarak buraya ikram çadırları kurulacak. Aynı arazinin altına da otoparklar inşa edilecek. Ayrıca şu anda sahadan yatık bir şekilde yükselen tribünler daha dik hale getirilecek ve sahaya yakınlaştırılacak. Kapalı tribünün arkasından geçen Beşiktaş-Taksim yolu da stat arazisinin içine alınacak. Bu güzergahtaki ulaşım stadın altına yapılacak bir tünelle sağlanacak. Futbol Federasyonu geliştirdiği bu projeyi Beşiktaş Kulübü yönetim kurulu önümüzdeki günlerde değerlendirmeye alacak.


2020'deki kozumuz olacak


Stadın maliyeti Futbol Federasyonu ile Beşiktaş tarafından ortaklaşa karşılanacak ve Beşiktaş maçlarını yine İnönü Stadı'nda oynamaya devam edecek. Federasyon, 2012 Avrupa Şampiyonası için geliştirdiği bu projeyi, UEFA'da en büyük koz olarak kullanmayı planlıyor. Proje hem Boğaz'ın muhteşem manzarasını, hem de Türk mimarisinin en güzel örneklerini dünyanın gözleri önüne serecek. Proje ile ilgili konuşan Futbol Federasyonu Asbaşkanı Hasan Doğan, ''İnönü Stadı UEFA kriterlerine en uygun stat. Orayı mükemmel hale getirebiliriz. 2012 adaylığımız için mükemmel bir kozumuz olacak'' dedi.


DOLMABAHÇE SARAYI


SULTAN Abdülmecit (1839-1860) döneminde imparatorluğun tüm görkemini vurgulamak ve batılılaşmanın etkisindeki yeni düzeni simgelemesi için yapıldı. Mimarları Garabet Amira Balyan ve oğlu Nikogos Balyan'dır. Dolmabahçe Sarayı, belirli bir mimari üsluba bağlanamaz. Ancak, süslemelerde gözlenen batı etkilerine karşılık, kuruluş ve mekan ilişkileri açısından geleneksel Türk evi plan tipi öne çıkar. Bodrumla birlikte üç katlı olan yapının 285 odası ve 46 salonu vardır. Saray, Osmanlı mimari geleneğinin bir çok özelliğini bünyesinde barındırır. Sarayda, 1922'ye kadar 6 padişah oturdu.


Hürriyet 10 Temmuz 2005 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön