26 / 04 / 2024

2005 yılında İstanbul Hilton, 255.5 milyon dolara Doğan Ailesi'nin!

2005 yılında İstanbul Hilton, 255.5 milyon dolara Doğan Ailesi'nin!

2005 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından satışa sunulan Türkiye'nin ilk beş yıldızlısı, 62 bin 337 metrekarelik alana kurulu, İstanbul Hilton'un yeni sahibi 255.5 milyon dolarla Aydın Doğan ve ailesi olmuş.



2005 yılında İstanbul Hilton, 255.5 milyon dolara Doğan Ailesi nin!


İstanbul Hilton, 255.5 milyon dolara Doğan'ın


Mülkiyeti Emekli Sandığı'na ait olan İstanbul Hilton Oteli'nin yeni sahibi Aydın Doğan ve ailesi oldu. İhaleye Ortadoğu Otomotiv şirketiyle katılan Doğan Ailesi, 255.5 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdi. Ödemenin peşin yapılacağı açıklandı.


ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından arsası, bu arsa üzerinde bulunan bina, müştemilat ve demirbaşları ile birlikte özelleştirilen Hilton İstanbul Oteli, Aydın Doğan ve Ailesi'nin sahibi olduğu Ortadoğu Otomotiv'in oldu. Sekiz grubun katıldığı ihalede Zorlu Grubu ile çekişen Ortadoğu Otomotiv, Hilton İstanbul'a 255 milyon 500 bin dolarla en yüksek teklifi verdi.


8 ŞİRKET KATILDI: 


Mülkiyeti Emekli Sandığı’nda olan Hilton İstanbul Oteli için 1 Ağustos akşamına kadar gelen tekliflerin ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) dünkü ihale ile süreci tamamladı. ÖİB Başkan Yardımcısı Osman İlter'in komisyon başkanlığında gerçekleştirilen ihalenin nihai pazarlık görüşmelerine; Ortadoğu Otomotiv, Heron-Permak Ortak Girişim Grubu (OGG), Zorlu Holding, Ic İçtaş-Boğaziçi OGG, Limak İnşaat, Hema Endüstri, Özaltın İnşaat, Fiba-Ude-Five Mounts Properties OGG katıldı.


12 TURLUK ÇEKİŞME: 


Elemesiz yapılan kapalı ilk turda en yüksek teklif 140 milyon dolar oldu. Elemeli turlarda sırasıyla Heron-Permak, Fiba-Ude-Five Mounts, Limak, İçtaş-Boğaziçi elendi. Ardından geçilen açık artırmada başlangıç fiyatı 225 milyon 250 bin, artırma aralığı da 1 milyon dolar olarak belirlendi. Açık artırmaya kalan şirketlerden Hema ve Özaltın teklif vermeksizin çekildi. Zorlu-Ortadoğu rekabeti 12 tur sürdü. Bu turda Ortadoğu Otomotiv'in 255 milyon 500 bir dolar teklif etmesinin ardından, en yüksek 254 milyon dolara çıkan Zorlu Holding, ''Ortadoğu'ya hayırlı olsun'' diyerek ihaleden çekildi. İhale teknik olarak sonuçlanırken, nihai sonuç Rekabet Kurulu'nun görüşünün ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla kesinleşecek.


ÖDEME PEŞİN OLACAK: 


Aydın Doğan ve Ailesi'nin sahibi olduğu Ortadoğu Otomotiv'in Yönetim Kurulu Üyesi Tufan Darbaz, ödemeyi peşin yapacaklarını açıkladı. Otelin bedelinin vadeli ödenmesi halinde yüzde 40'ının sözleşme tarihinde, kalanının da iki eşit taksitte iki yılda ve belli bir faizle ödenmesi gerekiyor. İstanbul'a mal olmuş böyle bir otele sahip olmanın önemini vurgulayan Tufan Darbaz, Hilton ile Emekli Sandığı arasında 2015 yılında sona erecek işletme sözleşmesine ilişkin olarak da, ''Şu anda öyle bir sözleşme var. Biz otel işletmecisi değiliz. Günü geldiğinde Hilton ya da başka bir işletmeci ile oturur konuşur, değerlendiriz'' dedi. 


Türkiye'nin ilk 5 yıldızlı oteli


BU yıl 50'inci yılını kutlayan Hilton İstanbul, Hilton zincirinin ABD dışında açtığı üçüncü otel, Avrupa'nın halen faaliyetteki en eski Hilton'u, Türkiye'nin ilk 5 yıldızlı oteli gibi özellikler de taşıyor. 


CONRAD HİLTON’UN SEÇİMİ: 


Aydın Doğan ve Ailesi'nin bina, müştemilat, demirbaş ve diğer malzemeleri ile birlikte yeni sahibi olduğu Hilton İstanbul, toplam 62 bin 337 metrekarelik bir alan üzerinde bulunuyor. Halen 15'i suit, 51'i executive, 431'i standart toplam 431 odası bulunan otelin kuruluşu, 1950 yılında Türk delegasyonunun oteller zinciri kralı Conrad N. Hilton ile New York'ta tesadüfen bir araya gelmesine dayanıyor. Türk delegasyonun İstanbul'da modern bir otel açmayı düşünüp düşünmediğini sorduğu Conrad N. Hilton, İstanbul'u ziyaret etmeye karar veriyor. İstanbul'da çeşitli arazilerin gösterildiği Conrad N. Hilton, otelin yapılacağı yeri belirliyor. Hemen ardından da Emekli Sandığı ile Hilton arasında 29 sayfalık bir anlaşma imzalanıyor.


HAKKI ELDEM İMZALI 


: Otelin mimari tasarımı Amerikalı Skidmore, Owing and Merril firması ve Prof. Dr. Sedat Hakkı Eldem tarafından yapılıyor. 1952 yılında temeli atılan otelin inşası 21 ay gibi bir sürede tamamlanıyor. O dönem 300 lüks odası bulunan otelin binası kibrit kutusu şeklinde tasarlanırken, yüzme havuzunun şekli için de Conrad N. Hilton'un ayak izinden esinleniliyor. Bu bina, Cumhuriyet dönemi mimarlığında II. Milli Mimari Dönem'in kapanışını örnekleyen yapılar arasında yer alıyor.


İhalede kimler yarıştı


12 tur süren İstanbul Hilton Oteli ihalesinde dün başından itibaren şu gruplar yarıştı:


Ortadoğu Otomotiv


Heron-Permak Ortak Girişim Grubu


Zorlu Holding


Ic İçtaş-Boğaziçi OGG


Limak İnşaat


Hema Endüstri


Özaltın İnşaat


Fiba-Ude-Five Mounts Properties



(2005 yılında 1 dolar 1.34 liraya, Reşat Altın ise 153 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 12 Ağustos 2005



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön