20 / 04 / 2024

2005 yılında İstanbul'a ikinci teleferik hattı!

2005 yılında İstanbul'a ikinci teleferik hattı!

2005 yılında İstanbul'a ikinci teleferik hattı Haliç - Pierre Loti arasında yapılıyormuş. 1993 yılında Maçka-Taşkışla'dan sonra ikinci teleferik hattı 419 metre uzunluğunda olacakmış ve 6 milyon liraya mal olacakmış.



2005 yılında İstanbul a ikinci teleferik hattı!


İstanbul'a ikinci teleferik


1993'te açılan Maçka-Taşkışla'dan sonra ikinci teleferik hattı Haliç-Pierre Loti arasında yapılıyor. Saatte 350 yolcu Haliç manzarası eşliğinde Pierre Loti'ye teleferikle 115 saniyede çıkacak.


    İSTANBUL'da Eyüp semtinin gözbebeği Pierre Loti'ye teleferik seferleri başlıyor. Her gün binlerce kişinin akınına uğrayan turistik merkeze 4 kabin ile saatte 18 sefer yapılacak. Özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken Pierre Loti'ye giden yol, teleferik seferleri ile yaklaşık 20 dakikadan 115 saniyeye düşecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolünde inşaatı devam eden teleferik hattı, önümüzdeki ekim ayının sonunda açılacak.


İLKİ MAÇKA-TAŞKIŞLA'DA


    Haliç- Pierre Loti teleferik hattı 12 milyon nüfuslu İstanbul'da 1993 yılında inşa edilen Demokrasi Parkı üzerindeki Maçka-Taşkışla teleferik hattından sonra ikinci teleferik hattı olma özelliğini taşıyor.

    Pierre Loti'ye her gün yüzlerce insanı ulaştıracak teleferik hattının biri Haliç kıyısında diğeri ise Pierre Loti çay bahçesi önünde olan iki istasyonu var. Haliç istasyonu halen inşası süren Katlı Otopark ve Kesimhane ile yan yana. Otomobilini bu otoparka park edenler, Pierre Loti'ye teleferikle çıkabilecek. Haliç İstasyonu 625, Pierre Loti istasyonu ise 250 metrekare büyüklüğünde olacak. İstasyonlar arası uzaklık ise 419 metre olacak. Yürüyen merpenler, kontrol odaları, yolcu bekleme salonları ve seyir teraslarının bulunduğu istasyonların duvarları da eski İstanbul gravürleri ile süsleniyor.

    Teleferik inşaatının toplam maliyeti 6 milyon YTL'ye (6 trilyon lira) mal olacak.


TOPBAŞ: KUYRUK OLUR


    Pierre Loti'deki çay bahçesinde yeni teleferik hattını DHA'ya anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Pierre Loti İstanbul'un Haliç'i en iyi izleyen önemli bir terası. Arka yollardan ulaşma imkanı var, mezarlık içinden geliş var ama burayı daha aktif hale getirmek için projelendirilmişti ama iyi gitmiyordu. Hızlandırılması için talimat verdim ve ekim sonunda açılacak'' dedi. 

    Pierre Loti-Haliç teleferik hattını İstanbul'un ilk teleferik seferlerinin yapıldığı Maçka'daki Demokrasi Parkı üzerindeki hatla karşılaştıran Topbaş, şöyle konuştu: 

    ''Maçka'dan daha yoğun olacak çünkü ziyaretçi sayısı çok daha fazla ve ihtiyaç da var. Bu tür yerlerde yaya ulaşımının tercih edilmesi daha iyi, ama yaşlısı var, çocuğu var onlar için iyi olacak.'' 

    Topbaş, hattın tamamlandığında farklılık getireceğini de belirterek, ''Özellikle teleferikten dolayı gelecek insanlar da olacaktır. Mezarlığın içinden geçmek istemeyen insanlar teleferiği kullanma olanağı bulacak. İlk günlerde çok yoğunluk olacaktır ama Eyfel Kulesi'ni de izlemeye gittiğinizde saatlerce kuyrukta bekliyorsunuz. Burada bunu tercih eden de bekleyecektir'' dedi. 


115 saniyede çıkacak


HALİÇ kıyısından Pierre Loti'ye 4 kabinle yolcu taşınacak. Kabinlerle seyahat süresi 115 saniye olacak. Terminalde duruş süresi ise 80 saniye. Saat başına 18 seferin yapılacağı teleferik hattı ile saatte 350 yolcu Haliç manzarası eşliğinde Pierre Loti'ye çıkmış olacak.


Nazlı YERBASMAZ/İSTANBUL (DHA)


(2005 yılında Reşat Altın 153 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 27 Temmuz 2005



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön