24 / 04 / 2024

2005 yılında Kadir Topbaş'ın Sivriada projesi!

2005 yılında Kadir Topbaş'ın Sivriada projesi!

2005 yılında Büyükşehir Belediyesi, Sivriada'ya Mevlana'nın 'Ne olursan ol, yine gel' düşüncesini simgeleyen dev bir semazen anıtı dikecekmiş. Topbaş, Sivriada'ya 110 metre yüksekliğinde semazen heykeli dikileceğini açıklamış.



2005 yılında Kadir Topbaş ın Sivriada projesi!


Kadir Topbaş'ın Sivriada projesi


İstanbul'a 110 metrelik SEMAZEN


İSTANBUL Belediyesi, Sivriada'ya Mevlana'nın 'Ne olursan ol, yine gel' düşüncesini simgeleyen dev bir semazen anıtı dikecek. Farklı kültürden insanların İstanbul'da binlerce yıldır barış içinde yaşadığını anlatan Topbaş, ''Şehrimizi dünyaya bu simgeyle yansıtmak istiyoruz'' dedi.


2005 yılında Kadir Topbaş ın Sivriada projesi!


Bu heykeli bütün dünya konuşacak


     Dünya barış görüşmeleri için en uygun kentin İstanbul olduğunu söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Ne olursan ol yine gel'' diyen Mevlana'nın düşüncesini temsilen Sivriada'ya (Hayırsızada) dev boyutta semazen heykeli (yaklaşık 110 metre) dikileceğini açıkladı.

     Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, 28 Mart 2004 yerel seçimleri öncesinde, Ankara'ya 50 metre yüksekliğinde semazen heykeli dikeceğini söylemişti. Ancak, seçimlerden sonra projeden bir haber çıkmadı.

Topbaş ise semazen heykelinin çok daha büyük boyutlusunu İstanbul'a kazandırmak için çalışmalara sessiz sedasız başladı bile.

     İstanbul'un bir barış kenti olduğunu, yüzlerce, binlerce yıl farklı din ve kültürlerden insanların bu kentte birlikte huzur ve barış içinde yaşadığını anlatan Topbaş, "İşte buradan hareketle İstanbul'u dünyaya böyle bir simge ile yansıtmak istiyoruz" dedi.

     Hayırsızada olarak da bilinen Sivriada üzerinde yapmayı planladıkları semazen heykelinin New York'taki, 93 metre yüksekliğindeki (kaidesiyle birlikte 100 metre) Hürriyet Heykeli'nden (Özgürlük Anıtı) daha büyük boyutta olacağını anlatan Topbaş, heykelin çevresine 3 ilahi dinin mabedi cami, kilise ve sinagog yerleştirmeyi düşündüklerini kaydetti.

     Fikrin kendisine ait olduğunu ve bir heykeltıraşın bu konuda çalışmalar yaptığını belirten Topbaş, şunları kaydetti:

     ''Heykelin içine girilebilecek. Bir başka tasarımda heykelin önündeki mavi bölümün camlı olması düşünülüyor. Etek altlarında da turizm amaçlı yerler öngörülüyor. 93 metre olan Hürriyet Abidesi'nden büyük olacak. Tam ölçüyü şimdi veremem, çünkü heykel adanın büyüklüğüne göre tasarlanacak. 'Ne olursan ol yine gel, bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değil, tövbeni yüz kez bozmuş olsan da yine gel' diyen Mevlana'nın çağırdığı bir ada, barışı yansıtan bir ada olur diye düşünüyoruz. Marmara Denizi açığından İstanbul'a gelirken ilk algılanacak bir anıt olarak ortaya çıkacak. Anıt geçildikten sonra İstanbul'un asıl silueti belirecek.''

     Diğer heykeltıraşların yorumlarına açık olduğunu belirten Topbaş, ''Kimseye angaje olmuş değiliz. Yap işlet olarak vermeyi hedefliyoruz. O nedenle maliyeti hakkında şimdilik açıklama yapmak doğru olmaz. Heyecanı olan yatırımcılara açık olduğumuzu söylüyorum'' diye konuştu.

     Topbaş, Sivriada'nın Büyükşehir'e devredilmesiyle ilgili girişimlerin başlatıldığını da sözlerine ekledi.


Balıkçıların adası


     Küçük bir ada ola Sivriada, İstanbul'a en yakın, Adalar'a en uzak adadır. Piramide benzediği için Sivriada diye tanınıyor. Eski adı, yine 'sivri' anlamına gelen Oxia. 90 metre yüksekliğindeki ada, denizden çıkan bir dağın sivri ucudur. En yakın ada, 1.7 kilometre mesafedeki Yassıada'dır. En uzak ada ise 8.2 mil mesafedeki Kaşıkçı Adası'dır. Güney yönünde küçük bir limanı, tonozlu tatlı su kuyusu vardır, tepesinde bir fener bulunur. Çevresi çok akıntılıdır. Ada yakınlarında istiridye, midye ve çok çeşitli balık bulunur. Bir balıkçı adasıdır. 

    Bizans döneminde işkencelere uğrayan prensler ve din adamlarının sürgün edildiği bilinir. Adadaki manastırın varlığı, 10. yy'dan beri bilinmektedir. 1911'de İstanbul'un başıboş köpeklerinin bu adaya sürülmesi ve birbirlerini yiyerek açlıktan ölmeleri, ada tarihinin önemli olaylarındandır. Ada, bugün tamamen boştur. 


Milliyet 8 Ocak 2005



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön