25 / 04 / 2024

2005 yılında Taşyapı, Mashattan Projesi'nin temelini atacakmış!

2005 yılında Taşyapı, Mashattan Projesi'nin temelini atacakmış!

2005 yılında Emrullah Turanlı'nın patronu olduğu Taşyapı, Maslak'taki son büyük arsaya ''Mashattan'' Projesi'nin temelini atacakmış. Her biri 33 katlı toplam 10 bloktan oluşacak proje 600 milyon dolara mal olacakmış.



2005 yılında Taşyapı, Mashattan Projesi nin temelini atacakmış!


Maslak'ta 600 milyon dolara 10 kulelik 'Mashattan' kuruyor


RİZE İkizdere'den Emrullah Turanlı, 1977'de 14 yaşındayken Almanya'ya gitme hayaliyle geldiği İstanbul'da 'taşı toprağı altın' yapmayı başardı. Turanlı'nın şirketi Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. Maslak'ta 3 bin 184 lüks konutlu 'Mashattan' projesinin temelini atmaya hazırlanıyor.


     KARADENİZ insanının gurbetçiliği bir başkadır. İçinde geçim derdi kadar maceracılığı da barındırır. İşte Emrullah Turanlı'nın hikayesi de böyle. Almanya'da çalışan gurbetçi bir babanın oğlu olarak İstanbul’da gurbetçiliğe 14 yaşında inşaatlarda çalışarak başlamış. Karadeniz uşağı Emrullah Turanlı'nın şirketi Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. şu anda İstanbul'un en lüks semtlerinde 5 bin lüks konutluk arsayı elinde tutuyor ve en büyük projesi olan Maslak'taki 3 bin 184 konutluk 600 milyon dolarlık 'Mashattan' projesinin temelini atmaya hazırlanıyor.


14'ÜNDE KAÇTIM, GELDİM: Emrullah Turanlı şöyle başlıyor anlatmaya: ''Demirkapı Köyü'ndenim, Allah'ın haritadan sildiği ama tabiatla donattığı bir Karadeniz köyünde yani. 1977 Haziran'ına kadar Rize'de kaldım. 14 yaşında kaçıp İstanbul'a geldim. Elimde keser, inşaatlarda çalışmaya başladım. Amacım Almanya'ya gitmekti. Çünkü babam Almanya'da işçiydi ama babam karşı çıktı. 'Tahsilini yap, zaten buralarda ahlakın da bozulur' dedi. Ben de İstanbul'da karar kıldım. 1979'un sonuna kadar inşaat işçisi olarak çalıştım. Bir fabrika inşaatını yaparken, inşaatın sahibiyle tanıştım. Sivaslı Veysel adında biriydi. Tahtakale'de mağazası vardı. 'Gel benim yanıma çalış' dedi. Tahtakale'de getir götür işleri, tahsilat, mal teslimatları, 1980 sonuna kadar böyle sürdü.''


KENDİ DÜKANINI AÇMAK: Emrullah Turanlı memlekette 12 Eylül 1980 İhtilali olduğu günlerde kendi işini kurmaya karar verir. Turanlı şöyle devam ediyor: ''Çevremin desteği de eklendi. Veysel Bey'e 'ben kendim dükkan açmak istiyorum' dedim. Önce karşı çıktı, ama ben kararlıydım. Birkaç gün sonra 'hakkını helal et ağabey ben gidiyorum'' dedim. Bana; 500 bin liralık çek çıkardı ve 'eğer kendi başına iş yapacaksan ortağız' dedi. 


TAHTAKALE'DE TİCARET: Patronunun bu desteğiyle morali daha da yükselen Emrullah Turanlı, 2 gün sonra da o patronu sayesinde tanıdığı birinden dükkan kiralar ve plastik eşya, leğen, Paşabahçe mamulleri, züccaciye, radyo, ütü gibi şeyler satmaya başlar Tahtakale'de. 40 metrekarelik dükkanı olur ve çantasını alıp Anadolu'ya çıkar. İlk turdan sonra kendisi de şaşkındır. Çünkü, 1 milyon marklık sipariş toplamıştır.


MASLAK'taki son büyük arsaya kurulacak proje için Büyükdere Caddesi'nden Sarıyer'e kadarki bölgenin holding, banka ve İMKB yerleşimlerinden dolayı, ABD'nin finans ve ticaret merkezi Manhattan'dan esinlererek 'Mashattan' adı takıldı.


İnşaata Dumankaya'yla 20 yaşındayken döndü


EMRULLAH Turanlı, Tahtakale'de öğrendiği ve yaptığı ticaretle devam ederken bir anda tekrar inşaat işine döner. Turanlı, şöyle devam ediyor: 'Bizim Tahtakale'deki ticaret büyüdü, çevremiz de genişliyor artık Tahtakale'de tanındık. 1983'e kadar böyle gitti. O sene yıllar önce yanında inşaatta çalıştığım Mehmet Emin Dumankaya bana bir teklifle geldi. Ben 20 yaşındayım. Bana ''senin elinde imkanlar, para var. Gel şu inşaatı bitirelim' dedi. Benim inşaata yatkınlığımı da biliyor. Mehmet'in o işine ortak oldum ve o zamanın parasıyla ne sermaye gerekiyorsa verdim.''


Temeli nisanda


TAŞYAPI, Maslak Projesi'nin temelini nisanda atacak. Arazi kendi içinde 25 metrelik kot farkına sahip olduğu için binalar birbirinin manzarasını kesmeyecek. Projede, her biri 33 katlı toplam 10 blok olacak. Konutlar 75, 150 ve 225 metrekareden oluşan üç ayrı tipte hazırlanacak. Projede; 15 bin metrekarelik sosyal tesis ve alışveriş merkezi, yürüyüş parkurları, gölet, 3 adet açık yüzme havuzu, çocuk bahçeleri, güzellik salonları, fitness-aerobik ve kondisyon salonları, açık spor sahaları, restoranlar, 3 adet 100'er kişilik sinema salonu, hobi ve el sanatları merkezi olacak. Hedef 7 yıldızlı otel kalitesinde konut sitesi yapmak. 140 dönüm arazinin 130 dönümünün yaşam alanı olarak bırakılacak.


(2005 yılında 1 dolar 1.28 liraya, Reşat Altın ise 153 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 1 Mart 2005



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön