26 / 04 / 2024

2005 yılında tramvay, 44 yıl sonra Galata Köprüsü'nde!

2005 yılında tramvay, 44 yıl sonra Galata Köprüsü'nde!

2005 yılında raylı sistemin İstanbul'daki son aşaması, Eminönü-Kabataş hattı hizmete girmiş. 44 yıl sonra Galata Köprüsü'nden geçerek Kabataş'a ulaşan tramvay hattı, Kabataş'tan Maslak'a kadar uzatılacakmış.



2005 yılında tramvay, 44 yıl sonra Galata Köprüsü nde!


EMİNÖNÜ-KABATAŞ ARASINDAKİ RAYLI SİSTEM HİZMETE GİRDİ


Tramvay, 44 yıl sonra Galata Köprüsü'nde 


Kent içi ulaşımda çağdaşlığın simgesi olan raylı sistemin İstanbul'daki son aşaması, Eminönü-Kabataş hattı, dün hizmete girdi. Açılışı İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş birlikte yaptı. 


    EMİNÖNÜ-Kabataş tramvay hattının dün Galata Köprüsü'nde açılışını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 'Geçmişte hata yaptık, demir rayların üzerlerini asfaltla kapattık. Oysa o yolları Asfaltla kapatmamış olsak bu gün toplu taşımacılıkta çok daha farklı yerlere gelmiş olabilirdik' dedi. Böylece 44 yıl sonra tramvay, Galata Köprüsü'nden yeniden geçmeye başladı ve İstanbullulara nostalji yaşattı. 

    Açılışta konuşan Kadir Topbaş, bu hattın en büyük amacının Eminönü'ndeki otobüs yoğunluğunun azaltılması olduğunu belirtti. İlk etapta Kabataş'a kadar uzanan raylı sistemin daha sonra Beşiktaş'a, ardından da Levent'e uzanacağını belirten Topbaş, 'Yılların ihmalini telafi etmenin adımlarını bugün atıyoruz. Yapımı yılan hikayesine dönen Edirnekapı-Sultançiftliği hattı da 2006 Şubat ayında tamamlanacak' diye konuştu.

    Önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Kadıköy-Kartal raylı sistemi ile ilgili olarak da konuşan Topbaş, 'Sayın Başkaban İstanbul'da belediye başkanı iken, zamanın hükümetleri ona izin vermediler. İçinde hep bir 'ah' olarak kalmıştı. Ancak onun ahını, Anadolu duydu ve iktidar yaptı. Önceki gün ilk adımı attık' dedi. Topbaş konuşmasının ardından 'Tramvay' adlı gazeteyi satan Behram Zengin ile Nedim Ali Zengin kardeşlere 10 YTL (10 milyon lira) vererek gazete satın aldı.

    İstanbul Valisi Muammer Güler ise, raylı sistemin İstanbul'un ulaşım sorununu çözeceğini söyledi. Konuşmaların ardından Güler, Topbaş ve İETT Genel Müdürü Muammer Kantarcı tarafından açılışı yapılan tramvay hattındaki ilk tramvayı Topbaş, hareket ettirdi. 



Kartal Kadıköy 15 dakika


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün ''Rüyam''olarak nitelediği 21.3 kilometrelik Kadıköy-Kartal Metrosu'nun temelini attı. İnşaatı 20 ayda tamamlanacak olan proje bugün 45 dakika ya da 1 saate alınabilen yolu 15 dakikaya indirecek.


(2004 yılında 1 dolar 1.33 liraya, Reşat Altın ise 153 liraya satılıyormuş)


Hürriyet 31 Ocak 2005 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön