28 / 03 / 2024

2006 yılında Büyükşehir'den Haliç'e tünelle can suyu!

2006 yılında Büyükşehir'den Haliç'e tünelle can suyu!

2006 yılında Büyükşehir Belediyesi, Haliç'e ''can suyu'' verecek projenin ihale dosyasını hazırlamış. 15 milyon liraya mal olacak proje 5 kilometrelik bir tünelle Sarıyer'den Ayazağa Deresi'ne su pompalayacakmış.



2006 yılında Büyükşehir den Haliç e tünelle can suyu!


İSTANBUL BELEDİYESİ'NDEN DEV PROJE


Haliç'e tünelle can suyu


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç'i canlandırmak için Sarıyer'den Ayazağa Deresi'ne tünelle su pompalayacak. 


Projenin 15 milyon YTL'ye mal olacağını söyleyen Başkan Topbaş, ''Haliç'te canlı hayat daha etkin gelişecek'' diye konuştu


    Avrupalıların ''Altın Boynuz'' dediği Haliç'e ''can suyu'' verecek olan projenin ihale dosyası hazırlandı.

    ''Can suyu'' için Sarıyer Çayırbaşı mevkinden Ayazağa Deresi'ne, yaklaşık 2 metre çapında 5 kilometrelik bir tünel için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu bekleniyor. 

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kuzeyden su vererek Haliç'e aktif bir canlılık getirmeyi amaçlayan eski bir projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadı. 

    Bir yıldır gizlice yürütülen inceleme çalışmalarının olumlu sonuçlanması üzerine harekete geçen Başkan Topbaş, proje çalışmalarının başlatılması talimatını verdi. 

    

'Neticeler olumlu'

    

    Karadeniz'den Haliç'e, Alibeyköy'ün devamından su alınmasının geçmişte hep konuşulduğuna dikkat çeken Topbaş, ''O yerlerde yerleşimlerin olması, mesafenin uzun olması gibi nedenlerden oralara girmedik'' dedi.

    İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su pompalanması üzerinde bir yılı aşkın bir zamandır çalıştıklarını ve bu su Haliç'e pompalandığında nasıl bir sonuç doğacağı konusunda İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı tarafından inceleme yapıldığını anlatan Topbaş, ''İncelemelerden olumlu netice çıktı'' diye konuştu. 


Akış düzenlenecek


    Çalışmanın İSKİ tarafından yürütüldüğünü belirten Topbaş, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

    ''Büyükdere Çayırbaşı mevkiinden alınacak su 27 metre yüksekliğe pompalanacak. 

     Daha sonra, açacağımız 5 kilometrelik bir tünelle Ayazağa Deresi'ne ulaşılacak. Buradan Kağıthane Deresi'ne ve oradan da Haliç'e akacak. Tünelden saniyede iki metreküp civarında su verilecek.

     Bu su sürekli pompalanacak demek değil. Yağışlı havalarda pompayı kısabilir ya da kapatabiliriz. Böylelikle akışı düzenleyebiliriz. Su sirkülasyonu sağlandıkça Haliç'te canlı hayat daha etkin bir şekilde gelişecek.'' 


(2006 yılında Reşat Altın 156 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 4 Temmuz 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön