26 / 04 / 2024

2006 yılında iki 'sultan' yalısı satışa çıkarılacak!

2006 yılında iki 'sultan' yalısı satışa çıkarılacak!

2006 yılında İstanbul İl Özel İdaresi, Boğaziçi'ndeki, toplam değeri 100 milyon doların üzerinde olan, Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalılarını 'turizm amaçlı' kullanılmak üzere satışa çıkaracakmış.



2006 yılında iki sultan yalısı satışa çıkarılacak!


İki 'sultan' yalısı turizme açılıyor


Boğaziçi'ndeki Hatice ve Fehime Sultan yalıları turizm amaçlı kullanılmak üzere satışa çıkarılıyor. Yalıların toplam değeri 100 milyon doların üzerinde


    Yüzme İhtisas Kulübü'ne tahsisli iken önceki gün polis zoruyla boşaltılan Hatice Sultan Yalısı ile 2002'de geçirdiği yangında kullanılamaz hale gelen Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun bulunduğu Fehime Sultan Yalısı satışa çıkıyor. Satış, İstanbul İl Özel İdaresi Satış Komisyonu tarafından gerçekleştirilecek. Her ikisi de birinci dereceden tarihi eser olan yalılara toplam 100 milyon doların üzerinde değer biçiliyor.

    Mevzuata göre, birinci dereceden tarihi eserlerin satılmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor. Sadece satış için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'olur'unun alınması gerekiyor. Ayrıca satış değerinin 120 milyon YTL'yi aşması durumunda ise Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. 

    Satılacak olan Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalılarının turizm amaçlı kullanılması planlanıyor.

    2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nun 16'ncı maddesinde ''Belediyeler ve il özel idareleri ortak fonlarından her yıl Boğaziçi alanı için ayrılan pay, İller Bankası Genel Müdürlüğü'nce Boğaziçi alanında yapılacak kamulaştırma işlemlerine ve altyapı yatırımlarına tahsis edilir'' deniliyor.


'Kültürel amaçlı kullanılmalı'


    Yani Boğaziçi'nde kamulaştırma yapabileceği kanunda yer alan İl Özel İdaresi bu kez bir satışa imza atacak. Buna dikkat çeken Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube temsilcisi Ahmet Turgut, şöyle konuştu: 

    ''Bu madde uygulanmadığı gibi kamuya ait alanlar satışa çıkarılıyor. Bu alanlar eğer spor amaçlı kullanılmıyorsa sosyal ve kültürel amaçlı kullanılmalı.''

    İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe de, ''Tarihi eserler satılmamalı. Sadece kazanç sağlama amaçlı kararları doğru bulmuyorum'' dedi.


Okul olması bekleniyordu

 

    Ortaköy'deki altı 'Sultan' yalısından biri olan Hatice Sultan Yalısı, 1800'lerin sonunda inşa edildi. Yalı adını V. Murat'ın kızı Hatice Sultan'dan alıyor. 1958'den itibaren okul olarak kullanılan yalı, 1972'de Yüzme İhtisas Kulübü'ne tahsis edildi ve bahçesine havuz yapıldı. 

    Satışa konu diğer yalıda da V. Murat'ın bir diğer kızı olan Fehime Sultan yaşamıştı. Yalı, uzun yıllar okul olarak hizmet verdi. 13 Temmuz 2002'de ''kuşkulu'' olarak nitelenen bir yangında büyük hasar gördü. Yangından sonra yapının restore edilerek yeniden okul olacağı yönünde açıklamalar yapıldı. Ancak 2003'ten itibaren İstanbul Trafik Vakfı tarafından otopark olarak kullanılmaya başlandı. 

    2006'da Turizm Bakanlığı iki yalıya ait toplam 7 bin 907 metrekare arsanın turizme açılacağını açıkladı.


(2006 yılında 1 dolar 1.52 liraya, Reşat Altın ise 236 liraya satılıyormuş.)  


Milliyet 26 Temmuz 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön