20 / 04 / 2024

2006 yılında Kartal, Anadolu Yakası'nın yeni merkezi olacak!

2006 yılında Kartal, Anadolu Yakası'nın yeni merkezi olacak!

2006 yılında Kartal, Anadolu Yakası'nda İstanbul'un yeni merkezi olabilmek amacıyla, büyük ölçekli bir yatırıma hazırlanıyormuş. Kartal'da 550 hektar alana, yatırım tutarı 5 milyar doları bulacak bir kompleks inşa edilecekmiş.



2006 yılında Kartal, Anadolu Yakası nın yeni merkezi olacak!


Prens Charles'ın mimarı Kartal için proje çiziyor


İstanbul'un Kartal ilçesinde 550 hektar alana, toplam yatırım tutarı 5 milyar doları bulacak yat limanı, oteller, alışveriş merkezi ve iş merkezlerinden oluşan yeni bir kompleks inşa edilecek


Evrim Ergin


    Kartal, Anadolu Yakası'nda İstanbul'un yeni merkezi olabilmek amacıyla, büyük ölçekli bir yatırıma hazırlanıyor. Proje kapsamında, Kartal'ın sahil şeridi ve fabrikalar bölgesi yeniden inşa edilecek. Yat limanı, oteller, alışveriş merkezi ve iş merkezlerinden oluşacak yeni projenin toplam maliyetinin 5 milyar doları bulması bekleniyor.

    Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar'ın verdiği bilgiye göre 550 hektarlık alan üzerinde oteller, sosyal alanlar, alışveriş merkezleri ve 1000 yat kapasiteli bir liman yapılacak.

   Dağlar, 6 ay içinde proje ihalesinin tamamlanarak, temel atma çalışmalarının başlayacağını belirtiyor. Uluslararası 10 değişik mimarlık şirketinin projelerini çizdiği ve bunlar arasından bir seçim yapılacağını belirten Dağlar, projeyi çizenler arasında ingiliz Veliaht Prensi Charles'ın danışmanlığını yapan Mimar John Thompson ile birlikte 15 kişilik bir İngiliz ekibin de bulunduğunu kaydetti. Edinilen bilgilere göre şu anda ağırlıklı olarak bu projenin üzerinde duruluyor.   


Londra merkezli şirket


    Kartal'daki projenin çizimi için çalışan İngiliz John Thompson ve ekibi, İngiltere'nin Londra ve Edinburgh kentlerinde pek çok projeye imza attı. Bunun yanı sıra Avrupa ülkelerinde de inşaat projeleri üstlenen mimarlık ekibi, yaratıcı bina tasarımları, kompleks ve park çizimleri yapıyor.

    Mimarlık ekibi çalışmalarında, iş yaptığı ülkelerdeki yerel mimarlık ofisleriyle de işbirliği yapıyor.  


Formula 1 avantajı


    Yatırım ile Fransız, İngiliz, İsviçre, Kanada ve Körfez sermayelerinin yakından ilgili olduğunu kaydeden Dağlar, şu anda ihalenin şeklen nasıl yapılacağı ile ilgili yasal zemininin hazırlandığını kaydetti. Bu arada yatırımcılar arasında özellikle Fransızların öne çıktığı belirtiliyor. 

    Yat limanının eski çimento fabrikasının karşısındaki alana yapılacağını belirten Dağlar, Kurtköy'de bulunan Formula 1 pistiyle de bu yat limanının son derece büyük ve lüks yatlara ev sahipliği yapmasını planladıklarını kaydetti. 


Ulaşım yolları üzerinde...

 

    İstanbul Anadolu Yakası'nın yeni merkezi olarak Kartal'ın seçildiğini söyleyen Dağlar, bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: ''Bu seçimin en önemli sebebi ulaşılabilirlik. Kartal'a bütün ulaşım yolları ve araçları ile ulaşabilmek mümkün. Karayolu, deniz yolu, demiryolu, metro ve havayolu ile Kartal'a kolaylıkla ulaşılabilir. Ayrıca sanayileşme burada çok eskiden beri var. 135 yıllık bir belediyecilik geçmişi var. İstanbul'un ilk yerleşim alanlarından biri.'' 


Dev holdinglerle arsa pazarlığı


    Kartal Belediyesi, aralarında Eczacıbaşı, Sabancı ve Koç'un fabrikalarının da bulunduğu 100'den fazla fabrika ve arsa sahibi ile taşınmaları için müzakereleri sürdürüyor. Sabancı ve Eczacıbaşı'nın 150'şer dönümlük arazileri bulunduğunu ve yatırım için bu projeyi beklediklerini anlatan Dağlar, ilçenin, yaklaşık 2.5 milyon nüfus için çekim merkezi olmasını amaçlayan stratejinin somut adımlarını attıklarını kaydetti. Arif Dağlar, bundan öncesinde de Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Hamidiye Suları'nda 7 yıl Genel Müdürlük yapmıştı.


(2006 yılında 1 dolar 1.33 liraya, Reşat Altın ise 156 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 20 Mart 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön