19 / 04 / 2024

2006 yılında Türkiye'ye, 13 milyar dolarlık emlak yatırımı!

2006 yılında Türkiye'ye, 13 milyar dolarlık emlak yatırımı!

2006 yılında Cannes'daki 'burgu kuleler'in tanıtıldığı emlak fuarında Dubaili Tameer Holding, Türkiye'de 8 milyar dolarlık bir proje planladığını, Türk Mall ise 5 milyar dolarlık yatırım planını açıklamış.



2006 yılında Türkiye ye, 13 milyar dolarlık emlak yatırımı!


Emlak Fuarı'nın yıldızı Dubai, Dubai'nin yıldızı İstanbul'du


Cannes'daki emlak fuarında Dubaili Tameer Holding, Türkiye'de 8 milyar dolarlık bir proje planladığını, Hollanda ortaklı Türk Mall ise 5 milyar dolarlık yatırım planını açıkladı. El Maktum'un şirketi, fuarda 'burgu kuleleri' tanıttı


Tebernüş Kireçci


    Fransa'nın Cannes kentinde yapılan Mipim 2006 - Emlak Fuarı'nda yabancı şirketler Türkiye'ye yatırım planlarını açıkladı. Dubaili Tameer Holding 8 milyar dolar, Hollandalı şirket Türk Mall 5 milyar dolarlık proje planladığını duyurdu. Böylece fuarda Türkiye'ye yapılacağı ilan edilen gayrimenkul yatırımı toplamı 13 milyar doları buldu.

    Türkiye'ye yönelik 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırım yapacağını açıklayan ve fuarın da ana sponsoru olan Dubai International Properties, fuarda Levent'te yapacağı burgu kuleleri tanıttı.

    Bu yıl 16.'sı düzenlenen MIPIM Uluslararası Emlak Fuarı 14 Mart'ta kapılarını açtı. 17 ülkenin katıldığı dünyanın en büyük emlak fuarına Dubai ve Rusya projeleriyle, yatırım alanı olarak da Türkiye damgasını vurdu. Fuarın girişine 'burgu kuleler'in maketi yerleştirildi. 


Belediye gelmedi


    Türkiye'den yalnızca Yapı Kredi Koray, Kuşadası Turizm, Multi Türk Mall gibi sayılı firmalar stand açtığı fuarda projeler yarıştı. Geçen yılki fuarda 20 projesini sergileyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ise fuara katılmadı. Türkiye'den Yapı Kredi Koray, Kuşadası Turizm Yatırımları, Multi Türk Mall, IMS Proje Yönetimi gibi sayılı firmaların stand açtığı fuarda Tepe, Gyoder, Kanyon, Dumankaya, Han Yapı (Oğuz Satıcı) gibi pek çok firma katılımcı olarak yer aldı. 

 

İstanbul'u Dubai tanıttı


    Fuarda 3 büyük projesini sergileyen Dubai Holding, İstanbul tanıtım filmini de içeren bir tanıtım yaptı. Burgu kulelerin sergilendiği dev stand ise dikkatleri üzerinde topladı. Fuara katılanlar, ''Fuarın yıldızı Dubai, Dubai'nin yıldızı ise İstanbul'' yorumunu yaptı.

    Club Med'i Emekli Sandığı'ndan 30 milyon dolara alan ve ortaklarından birisinin de Sami Ofer olduğu iddia edilen Kuşadası Turizm, Kuşadası'na 200 milyon dolara bir butik otel yapacak. 


Ürdün'deki Al - Salam'ın eşini yapmak istiyor


    Fuarda Türk firmalarıyla en çok ilgilenen Birleşik Arap Emirlikleri firması Tameer Holding, İstanbul'a yatırım yapacağını açıkladı. İki yıl içinde İstanbul'da dev bir yaşam merkezi kurmayı planlıyor. 

    Kısa süre içinde hükümetle görüşmeyi planlayan Tameer Holding, İstanbul'da ya Dubaililer gibi özellikli kuleler ya da içinde hastaneden okula, iş merkezinden konuta dev bir yaşam alanı bulunan kompleksler inşa edecek.

    Grup, Ürdün'de hayata geçirdiği 500 bin kişilik Al-Salam projesine 8 milyar dolar yatırım yapmış. İstanbul'un nüfusu, gelişen ekonomisi ve konut projelerinden etkilendiklerini belirten şirket yetkilileri, İstanbul'da da benzer bir proje düşündüklerini belirtiyor. 

    Ancak özel sektörle işbirliği yapmıyorlar. Arsa sorunları yüzünden hükümet ve belediyeler ile çalışıyorlar. 


Orta gelirliye Güneşli'de Japon tarzı ev Son 


    10 yıldır Kandilli Koru Evleri ve Hisar Konakları gibi üst gelir grubuna yönelik projeler üreten Güneri İnşaat, ilk defa orta gelirliler için bir konut projesi başlatıyor. 

    Güneşli'de ''İkebana'' adını taşıyan proje, 5 katlı 8 blokta yer alan 270 konuttan oluşacak. 63-285 metrekare büyüklüğünde 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 dubleks ve teraslı daireler, metrekaresi 1000 dolardan satılacak. 

    Nisanda satışına başlanacak projenin 24 ayda teslimi planlanıyor. Minimum 2.100 dolar, maksimum 9.500 dolar taksitle 24 ay vadeli kredi olanağının yanı sıra bankalar kanalıyla da 20 yıla kadar vadelerde kredi kullanılabilmesi mümkün. 

    ''İkebana'' Japon çiçek sanatı anlamına geliyor. Japon mimar Tatsuya Yamamoto tarafından projelendirilen İkebana, Türkiye'de mimarisinde ilk Japon esintilerini taşıyan proje olacak. Deprem güvenliği açısından Japonya'daki konutlar kadar iddialı olan projede konut blokları arsa boyunca kenarlara yerleştirilecek. Ortada ise 14 bin metrekarelik boşlukta büyük süs havuzlarının yer aldığı bir Japon Bahçesi olacak. Konutların salon, mutfak ve balkonları ise bu bahçeye bakacak. 

    Güneri İnşaat İcra Kurulu üyesi Neşe Beyatlı, ''Şehir merkezlerinde ulaşım problemi olmayan arazilerde 200- 300 konutluk projeler hedefliyoruz. Özellikle İstanbul'da şehir içinde kalmış sanayi bölgeleri üzerinde geliştirilmiş dönüşüm projelerini sık sık görmeye başlayabiliriz'' dedi. 

'1.5 milyar euro'luk yatırım planlamıştı, 4'e çıktı'


    Multi Türk Mall, Türkiye'nin ilk 'sokak havalı' alışveriş merkezi konseptini getirecek. Bazı merkezlerin içinde konut, bazılarının içinde otel olacak. Forum Bornova ve Forum Ankara'nın temelini atan firma, toplam 7 proje daha başlatacak. İstanbul, Antalya, Denizli, Trabzon ve Mersin'deki yatırımlarla 'Forum zinciri' kurulacak.

    İletişim Müdürü Seden Bolat Sırali, ''Yatırımlar bunlarla bitmeyecek. Multi Development'ın gözü Türkiye'de. İki yıl zarfında 1.5 milyar euro yatırım planlanırken, şimdi bu rakam 4 milyar euro'ya çıkarıldı. 18 ülkede pazar lideri olmuş firma. En çok yatırımın ise Türkiye'ye yapılması planlanıyor'' dedi.

    İstanbul'daki proje Bayrampaşa'da olacak. 150 bin metrekarelik bir alanda kurulacak projenin 45 bin metrekaresi de konuta ayrılacak. 10 yıllık bir firma olan Türk Mall, Hollandalı MDC ile birleşti. Bu yıl Morgan Stanley gayrimenkul yatırım fonlarından biriyle ortak olunca, ismi Multi Türk Mall oldu. 



(2006 yılında 1 dolar 1.33 liraya, Reşat Altın ise 156 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 17 Mart 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön