28 / 03 / 2024

2007 yılında Abut Efendi Yalısı 40 milyon dolara satılık!

2007 yılında Abut Efendi Yalısı 40 milyon dolara satılık!

1835-1855 yılları arasında banker Altunizade Necip Bey tarafından, mimar Garabed Balyan'a yaptırılan Kandilli'deki Abut Efendi Yalısı, 2007 yılında 40 milyon dolara (53 milyon 200 bin liraya) satılmayı bekliyormuş.



2007 yılında Abut Efendi Yalısı 40 milyon dolara satılık!


'Gümüş'ün yalısı 40 milyon dolara satılık


Bir dönem Kurtlar Vadisi ve Savcının Karısı gibi dizilere ev sahipliği yapan, kısa bir süre Sağır Oda dizisinin, son 3 yıldır ise Kanal D’nin sevilen dizisi Gümüş'ün çekimlerinin yapıldığı Abut Efendi Yalısı, 40 milyon dolara satılmayı bekliyor.


Yalının, dizilerden bölüm başına 25 bin YTL kira aldığı magazin basınında yer almıştı. Yalıyı 1853’te Altunizade Necip Bey yaptırmıştı.


    DOLMABAHÇE Sarayı'ndan esinlenerek yapılan ve televizyon müdavimlerinin yakından tanıdığı, görkemli Abut Efendi Yalısı, 10 yıl arayla ikinci kez satılığa çıktı. Yalının satış bedeli bu kez 40 milyon dolar olarak belirlendi. Yalının son sahibi olan Salat yağlarının sahibi İsmail Özdoyuran, yalıyı 1997'de 20 milyon dolara satılığa çıkarmıştı. İsmail Özdoyuran, o dönemde ''Yalıyı satıp yeni fabrika kurmak için sermaye yapacağım'' diye alıcılarla görüşmüş, ancak daha sonra satıştan vazgeçmişti.


RÜYALARI SÜSLÜYOR: Yayınlandığı ilk günden bu yana büyük ilgi gören Gümüş dizisinin çekimlerinin yapıldığı ve 3 yılda milyonlarca dizi hayranının da rüyalarını süsleyen yalının çok ilginç bir hikayesi var. 1853'te dönemin ünlü ailesi Altunizadelerden Necip Efendi tarafından, Ermeni mimar Karabet Amıra Balyan'a yaptırılan yalı, eski kayıtlara göre 270 metrekarelik alana oturuyor ve 1130 bahçesi var. Yalının satışını üstlenen emlak şirketinin internet sitesindeki bilgilere göre, gayrimenkulün brüt kullanım alanı 2 bin metrekare. Dolmabahçe Sarayı'nın planı örnek alınarak yapılan yalıyı; Necip Bey'den Baron Vandoeuvre aldı. Baron Vandoeuvre da yalıyı; Sultan II. Hamid devrinde Ticaret Odası, Harbiye Nezareti Mubayaa Komisyonu ve Şirketi Hayriye reislikleri de yapan Mehmet Abut Efendi'ye sattı. Abut Efendi, yalıyı eşine hediye etti. Tarihi yalı, mükemmel bir plan orjinalliğine sahip ve Boğaziçi'nin geçen yüzyıldan kalan ender yapılarından.


18 ODA VE 2 SOFASI VAR: Bir müştemilatı, görkemli salonları, 2 sofası ve 18 odası olan yalı ayrıca havuzu, saunası, geleneksel Türk hamamı ve 8 araçlık otoparkı ile de dikkat çekiyor. Üst kat, yarım dikdörtgen bir sofa etrafında dönüyor. Yalının dikkatleri toplayan bir kısmı da, ana giriş kapısının karşısındaki merpen... Altta ve üstte palmiyeli camekanlar var.


1985-90'DA RESTORE EDİLDİ: Mimar Amıra Balyan; sadece planda değil, perde ve kornişlerde de Beylerbeyi ve Dolmabahçe sarayları tarzında, yekpare, kabartma armalı ve yaldızlı süslemeler kullanmış. Yalı bir dönem, Abut Efendi'nin kızı Belkıs'ın yaşam öyküsüyle de anılmıştı. Belkıs Abut, yalıdaki konuklarına toprak plaklardan opera müziği dinletmesi ile tanınıyordu. Abut Efendi'nin kızı Belkıs hanım tarafından 1985'te satılan yalının içi-dışı esaslı şekilde restore edildi. Yalının son sahipleri, bir dönemin tanınmış gıda firmalarından Salat Yağları'nın sahibi olan Özdoyuran Ailesi. Şubat ayında, yani 2 ay önce vefat eden işadamı İsmail Özdoyuran, aynı zamanda Fenerbahçe Kulübü'nün Yüksek Divan Kurulu üyesiydi. 


Metrekaresi 26 bin dolara geliyor


3 KATLI Abut Efendi Yalısı'nın satışını üstlenen emlak şirketinin kayıtlarına göre gayrimenkul, 2 bin metrekare kullanım alanına sahip. 40 milyon dolarlık fiyat belirlenen tarihi yalının metrekaresi, emlak şirketinin internette verdiği kayıtlar dikkate alındığında 20 bin dolara geliyor. Eski kayıtlara göre 270 metrekare alana oturan, 1130 metrekarelik de bahçesi olan yalının toplam arsası büyüklüğü yaklaşık 1.5 dönüm. Satış gerçekleşirse, arsanın metrekaresi yaklaşık 26 bin dolar olacak.


Erbilgin Yalısı da 2.5 yıldır alıcı bekliyor


ABUT Efendi Yalısı'nın satışını üstlenen Cempay Uluslararası Gayrimenkul, Boğaz'ın en büyük yalısı olan ve dünyanın en değerli 4'üncü gayrimenkulü olarak gösterilen Yeniköy'deki Erbilgin Yalısı için de müşteri arayışını sürdürüyor. Eski adı Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı olan ve 1984'te, Erg İnşaat'ın sahibi Müfit Erbilgin tarafından harabe halde alınan ve 50 milyon dolarlık restorasyon masrafı ile birlikte yaklaşık 60 milyon dolara mal olan yalının alanı, 2 bin 802 metrekare. Erbilgin Yalısı, 2.5 yıl önce de 100 milyon dolara satılığa çıkarılmış, ancak satılamamıştı. Tavanları altın varak olan, muslukları altın kaplama yalının yıllık emlak vergisi 8 bin YTL'yi buluyor.


(2007 yılında 1 dolar 1.33 liraya, Reşat Altın ise 230 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 29 Nisan 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön