28 / 03 / 2024

2007 yılında Borusan Holding, Perili Köşk'e taşındı!

2007 yılında Borusan Holding, Perili Köşk'e taşındı!

2007 yılında Borusan Holding Yönetim Merkezi, Rumelihisarı'nda, Perili Köşk olarak bilinen tarihi Yusuf Ziya Paşa Köşkü'ne taşınmış. Yeniden restore edilen binada modern bir iş ortamı oluşturulmuş.



2007 yılında Borusan Holding, Perili Köşk e taşındı!


Borusan artık Perili Köşk'ten yönetilecek


Borusan Holding Yönetim Merkezi, Rumelihisarı'nda, Perili Köşk olarak bilinen tarihi Yusuf Ziya Paşa Köşkü'ne taşındı. Yeniden, restore edilen tarihi binanın dış görünüşü aynen korunurken, iç mekanlarında son derece modern bir iş ortamı oluşturuldu. 


    ÇELİK, distribütörlük, telekom ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren Borusan Holding, Nisan ayında merkezini Rumelihisarı'ndaki Perili Köşk'e taşıdı. 27 Haziran'da ise açılış var. Işık tüpüyle aydınlatılan yönetim merkezinin açılış davetiyelerinde de adı ''Perili Köşk'' olarak geçiyor. Borusan'ın, Rumelihisarı'nda Baltalimanı Caddesi üzerinde, Boğaz'ın en güzel noktalarından birinde yer alan yeni binasının onarım serüveni, 1995 yılında başladı. Yapının rölöve, restitüsyon, restorasyon ve uygulama projeleri, mimar Hakan Kıran tarafından gerçekleştirildi. Tuğla kaplama malzemesi İngiltere'den ithal edilerek aslına en uygun şekilde 4 ayda tamamlandı. Binanın betonarme imalatında 2.800 metreküp beton, 350 ton demir kullanıldı. Köşkün dış görünüşü korunurken, iç mekanlar modern iş ortamı sağlayacak şekilde düzenlendi.


BİRÇOK MALZEME KORUNDU


    Binada kullanılan Marsilya, Büyükdere ve normal harman tuğlaları ile taşlar, restorasyon sırasında tek tek yerlerinden çıkarıldı. Yeniden yapımda örnek oluşturabilecek profilli ve farklı boyutlu tuğlalar, iç-dış pencere ve kapı silmeleri, saçak ve kat döşeme kotlarındaki silme, korniş ve kirpiler toplanarak korundu. Özgün renkli cam vitraylar, metal merpen ve balkon korkulukları, tüm metal basamak öğeleri, yeni yapıda kullanılmak üzere saklandı. İki ayrı kattan (zemin kat ve 2. kat) giriş imkanı olan yapı son inşaat teknolojileri kullanılarak inşa edildi, depreme karşı dayanıklılık en ince detayına kadar düşünüldü. 10 katlı yapı, bir yandan Karadeniz, diğer yanda ise Marmara Denizi açılımını görüyor. 


IŞIK TÜPÜYLE AYDINLANIYOR


    Borusan'ın yeni binasında gerçekleştirilen ışık tüpü uygulaması Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği taşıyor. 22 metre olan tüpün 6.5 metrelik bölümü binanın dışında bulunuyor. Işık tüpü binanın dört katından geçiyor ve güneş ışınlarını helistatlar aracılığı ile büyük aynaya yansıtarak içeri doğal ışık veriyor. Işık tüpünün bina dışında kalan kısmı 6. katın terasında bulunuyor. Işık tüpü Borusan'ın yeni binasında aydınlatma ve dekorasyon amaçlı kullanılıyor. Ayrıca uzaktan kumanda ile geceleri, 1400'ü aşkın renk çeşidi ile renkli aydınlatma yapılabiliyor. 


Borusan'a yakışıyor


    Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, yeni binalarını şöyle değerlendiriyor: 

    ''Perili Köşk, dışarıdan bakıldığında tarihi bir bina, içerisi ise en modern olanaklara sahip bir iş ortamı. Köşk geleneği ve modernliği birlikte yaşatıyor. Bu bakımdan, Borusan'a çok yakışıyor. '2010 Avrupa Kültür Başkenti' İstanbul'un kültürel kimliğine önemli katkıda bulunan tarihi eseri tekrar yaşayan bir bina haline getirmek ve bu şekilde geleceğini güvence altına almak da bize ayrıca mutluluk veriyor.''


30 YILDIR BOŞTU


    Yusuf Ziya Paşa Köşkü, 19. yüzyıl başlarında inşa edildi. Ancak sahipleri bir süre sonra mali sıkıntıya düşerek Mısır'a gittiler. Hiçbir zaman tamamlanamayan bina, Yusuf Ziya Paşa'nın ölümünden sonra konut olarak kullanıldı. Bina son 30 yıldır kullanılmıyordu.


Hürriyet 20 Haziran 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön