29 / 03 / 2024

2007 yılında Büyükşehir Belediyesi, Trakya için imar planı hazırlayacak!

2007 yılında Büyükşehir Belediyesi, Trakya için imar planı hazırlayacak!

2007 yılında Büyükşehir Belediyesi, 2.6 milyon liraya Trakya için ikinci kez imar planı hazırlayacakmış. Trakya Kalkınma Birliği'nin isteği doğrultusunda hazırlanacak planının Trakya'yı İstanbul'un kenar mahallesi yapacağı iddia edilmiş.



2007 yılında Büyükşehir Belediyesi, Trakya için imar planı hazırlayacak!


Trakya'nın imar planına pişti!


İstanbul Belediyesi, 2.6 milyon YTL'ye Trakya için ikinci kez imar planı hazırlayacak. Akademisyenlere göre ise yeni plan, Trakya'yı İstanbul'un kenar mahallesi yapacak


FEHİM GENÇ


    İstanbul için yaptığı 1/100.000'lik imar planı davalık olan İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP), şimdi de Trakya'nın imar planını hazırlıyor. Trakya'da üç ilin valileriyle tüm belediye başkanlarının üye olduğu Trakya Kalkınma Birliği (TRAKAB), Trakya'nın 1/100.000'lik imar planlarını hazırlama işini 2.6 milyon YTL'ye İMP'ye verdi. 

    Trakya'nın 2004'te onaylanan 1/100.000'lik imar planının yürürlükte olduğunu belirten akademisyen ve şehir plancıları ise yeni planın gereksiz ve hukuksuz olduğunu söylüyor. Akademisyen ve şehir plancıları, ''İMP tarafından yapılacak plan Trakya'nın bütün kaynaklarını İstanbul'a akıtır, Trakya'yı İstanbul'un bir kenar mahallesi haline getirir'' diyorlar.

    Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, TRAKAB'ın plan hazırlatma yetkisi olmadığını belirterek şu bilgileri verdi:

    ''2004'te Trakya Ünivesitesi'nin öncülüğünde, 1 milyon 950 bin hektarlık Trakya'nın tümü için 1/100.000'lik Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı yapıldı ve onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu plan hala yürürlükte. Bu planın 5/29'uncu maddesine göre, Trakya'daki su sorunlarını çözmek için Ergene Havzası Su Sorunları Birliği kuruldu. Daha sonra bu birlik adını Trakya Kalkınma Birliği olarak değiştirdi. Bu kurum, şimdi içinden çıktığı Çevre Düzeni Planı'nı iptal etmeye çalışıyor, böyle bir yetkisi yok.''

     

Belediye 2 milyon YTL verecek

    

    TRAKAB'ın yeni imar planı hazırlama işini 2.6 milyon YTL bedelle İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'ne verdiğini belirten Prof. Dr. Osman İnci, şöyle konuştu:

    ''Plan bedelinin 600 bin YTL'sini TRAKAB, 2 milyon YTL'sini de İstanbul Büyükşehir Belediyesi verecek. İstanbul Belediyesi'nin bu kadar parayı neyin karşılığı olarak verdiği açıktır. Bu gelişmelere karşı çıkan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi TRAKAB'dan istifa etti. Yürürlükteki planı hazırlayan Trakya Üniversitesi'nin yöneticisi olarak Trakya'nın yeni imar planına ihtiyacı yok diyorum. İMP, 1/100.000'lik plan yerine, 1/25.000 ve 1/5000'likleri yapmalı.''


1/250.000'lik plan yaptıracaklardı


    TRAKAB'ın yürürlükte olan imar planını ortadan kaldırmak için değişik formüller ürettiğini vurgulayan Edirne Belediyesi Meclis Üyesi Namık Kemal Döleneken de şunları söyledi:

    ''Trakya Kalkınma Birliği, yürürlükteki 1/100.000'lik imar planlarını geçersiz kılmak için 1/250.000'lik plan yapmayı bile düşündü. Mevcut 1/100.000 ölçekli planın ortadan kaldırılması için üniversitelerden ücretli danışmanlar tutuldu. Danışmanlar 1/100.000 ölçekli planı ortadan kaldırma işi için 1/250.000 ölçekli bir planlama yapılmasını önerdiler. Ancak bunun dünyada bile örneği olmadığı anlaşılınca, yeni plan hazırlama işini İMP'ye verdiler. İstanbul için yaptığı plan yargıda olan İMP'nin Trakya için yapacağı plan Trakya'nın kaynaklarını İstanbul'a akıtacak ve Trakya'yı İstanbul'un kenar mahallesi haline getirecektir.''


Milliyet 11 Şubat 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön