20 / 04 / 2024

2007 yılında Karayolları'nın Zincirlikuyu'daki arazisi Zorlu'nun!

2007 yılında Karayolları'nın Zincirlikuyu'daki arazisi Zorlu'nun!

2007 yılında Karayolları'nın Zincirlikuyu'daki arazisi, 800 milyon dolarla Zorlu Gayrimenkul'ün olmuş. Şeyh El Maktum'un da katıldığı ihale, İstanbul'u gayrimenkulde dünyanın önde gelen şehirleri arasına sokmuş.



2007 yılında Karayolları nın Zincirlikuyu daki arazisi Zorlu nun!


Zorlu 800 milyon dolar verdi, şeyhe kaptırmadı


Karayolları'nın Zincirlikuyu'daki arazisi, Zorlu Gayrimenkul'ün oldu. Kıran kırana geçen ihalede tam 800 milyon dolara çıkan Zorlu, Türkiye'nin en pahalı arazisini, ihaleye iki şirketle katılıp son ana kadar direnen Dubai Prensi El Maktum'a kaptırmadı.

Toplam 96 bin 505 metrekarelik araziye verilen rekor fiyat, metrekare başına 8 bin dolara çıkan İstanbul'u gayrimenkulde dünyanın önde gelen şehirleri arasına soktu. İhale için Başbakan Erdoğan'ın yorumu da şu oldu: ''Güzel bir gelişme. İnşallah ihale iptal edilmez.''


2007 yılında Karayolları nın Zincirlikuyu daki arazisi Zorlu nun!


Zorlu, 800 milyon dolar verdi 'sembol arazi'yi Şeyh El Maktum'a kaptırmadı


Karayolları'nın Zincirlikuyu'da bulunan arazisinin yeni sahibi Zorlu oldu. Türkiye'nin en pahalı arazisi için 10 teklif gelirken yarış, Zorlu ile Emaar arasında geçti. Dubai Prensi El Maktum ihaleye iki şirketi ile katıldı. Emaar İstanbul'daki ortağı Cihan Kamer ile de sonuna kadar direndi. Ancak Zorlu, 800 milyon dolar rekor fiyat ile kazanan taraf oldu ve metrekare fiyatlarını 8 bin 290 dolara çıkardı.


     İSTANBUL'un en gözde iş merkezlerinden Zincirlikuyu'da yer alan Karayolları arazisi için yapılan ihaleyi 800 milyon dolara Zorlu Gayrimenkul kazandı. ''Türkiye'nin en pahalı arazisi'' olarak bilinen Zincirlikuyu Büyükdere Caddesi üzerindeki arazi için 10 teklif sahibi 500 milyon doları gözden çıkardı. İhalede Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşit El Maktum’un Cihan Kamer'le ortak şirketi olan Emaar İstanbul ile Zorlu arasında büyük çekişme yaşandı. Ancak, fiyatın 295 milyon dolar yükseldiği ihalede ipi gögüsleyen taraf Zorlu oldu.


505 MİLYON DOLARLA BAŞLADI: Karayolları Genel Müdürlüğü 17'nci Bölge Müdürlüğü arazisi olarak bilinen 30 ada 157 parselde kayıtlı ve yüz ölçümü 96 bin 505 metrekarelik arazinin uzun süredir beklenen ihalesi dün yapıldı. İlk ihaleden 2 yıl sonra dün yapılan ihaleye ilgi oldukça yüksek oldu. Bu kez Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)tarafından yapılan ihalede, toplam 10 teklif alındı. ÖİB Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş'ın komisyon başkanlığında gerçekleştirilen ihalenin, elemesiz olarak yapılan ilk yazılı turunda en yüksek 505 milyon dolar teklif edildi.


YAZILI TURDA 3 ŞİRKET ELENDİ:  Elemeli yazılı turda ise, en düşük teklifi Taşyapı İnşaat vererek elendi. Bu etabın ikinci turunda en düşük teklifi veren Astay Gayrimenkul ihale dışı kaldı. Üçüncü turda ise Akfen-Osmanlı Ortak Girişim Grubu yarışa veda etti. Ardından kalan 7 şirket ile 720 milyon dolarlık taban fiyat üzerinden açık artırmaya geçildi.


SAMA DUBAİ HEMEN ÇEKİLDİ: Açık artırmada artırım payları 1 milyon dolar, ihale süresi de 2 saat olarak belirlendi. Teklifler ''saat yönünde'' alınmaya başlanırken, ilk sırada Sama Dubai yer aldı. Dubai Şeyhi El Maktum'un ihaleye katıldığı iki şirketten biri olan Sama Dubai, artırım yapmak yerine ilk molayı aldı. Şirket 5 dakikalık aradan sonra da çekildiğini açıklarken, Şeyh yarışa Cihan Kamer ile ortak olduğu Emaar ile devam etti. İhalede, sırasıyla Global-Boğaziçi ortaklığı, Nurol-Fiba ortaklığı ve Toray-Eren Talu ortaklığı yarışı bıraktı.


EMAAR'IN 'KOPARMA' TAKTİĞİ: Artırımda 4 firmanın masadan kalkmasının ardından Emaar,  fiyatı 19 milyon dolar birden artırarak, yarışı hızlandırdı. Emaar, gayrimenkul ihalelerinde ''koparma'' taktiği olarak bilinen yönteme başvurarak ihalenin son 5 turunda yüksek artışlar yaptı. Ancak Emaar'ın bu taktiğine Zorlu, birer milyon dolarlık artırımlarla yanıt verdi. Fiyat 776 milyon doları bulduğunda Limak yarışı bırakırken, Emaar ile Zorlu çekişmeyi sürdürdü. Finalde Emaar 10 milyon dolarlık bir hamle daha yaparak Zorlu'ya meydan okudu. Ancak Zorlu 1 milyon dolarlık yeni artırımla 800 milyon dolar vererek, ihalenin galibi oldu.


Bankayı sattık, yeni bir sektöre girdik


ZORLU Grubu'nun Başkanı Ahmet Zorlu, ihaleyi kazanmalarını ''yeni bir sektöre açıldık'' şeklinde yorumlayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: ''Burası İstanbul'un en güzide yerlerinden birisi. Türkiye'mize yakışan, güzel bir proje üretip, İstanbul'a ve ülkemize daha fazla değer katmak istiyoruz. Amacımız, en kısa zamanda bu projemizi hayata geçirmek. 350-400 milyon dolar inşaat yatırımı öngörüyoruz. Rakam, projenin seyrine göre inebilir de çıkabilir de. Bu özelleştirme ülkemiz adına, globalleşme adına çok güzel bir örnek. Özelleştirmelerin bir an önce yapılarak, devletin borç yükünden kurtulması, daha az faiz ödemesi çok önemli.''


Zorlu'nun dikkat çeken gayrimenkul alımları


Yeni bir sektöre giriş yaptıklarını söyleyen Ahmet Zorlu, dikkatleri çeken ilk alımını Zeytin Adası ile gerçekleştirdi. Zorlu, Uzanlar'dan TMSF'ye geçen adayı 15.2 milyon YTL’ye (10.6 milyon dolar) aldı.


Zorlu, 80.5 milyon dolara aldığı Deva arazisinden sonra, Renault arazisi için de Landmarkk ile yarıştı. Zorlu, bu 3 alımla gayrimenkule 891.1 milyon dolar yatırmış oldu.


Sebzeyi istediğin fiyata alamayabilirsin


İHALENİN galibi olarak bir açıklama yapan Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Zorlu, 800 milyon dolarlık fiyat için ''Bir pazara giriyorsun domatese, patlıcana şu fiyattan alacağım diyorsunuz, alıcısı var, 10 kuruşa alabileceğiniz şeyi 12 kuruşa da alabiliyorsunuz. Bu tabii pazar meselesi. Pazardan sebzeyi istediğin fiyatı alamayabilirsin'' değerlendirmesi yaptı. Ödemeyi ise peşin olarak yapmayı düşündüklerini belirten Zorlu, ''ÖİB yüzde 50'sini peşin, yüzde 50'sini vadeli yapabilirsin diyor. Ancak biz o günkü şartlara göre bakıp, karar vereceğiz'' diye konuştu.


Üç yılda yüzde 257 arttı 567 milyon dolar prim yaptı


İLK İHALEDE ALICI ÇIKMAMIŞTI: Daha önce Mart 2004'te kapalı zarf usulü satışı denenen ancak alıcı çıkmadığı için iptal edilen ihalede, araziye 320.3 trilyon lira (milyar YTL-224 milyon dolar) fiyat biçilmişti. Bu ihalede oluşan fiyatla, arazi 2 yılda 576 milyon dolar prim yapmış oldu.


METREKARESİ 8 BİN 290 DOLAR: Zorlu'nun verdiği fiyata göre, arazinin metrekaresi 8 bin 290 dolar oldu. Emlakchi Yönetim Kurulu Üyesi Bilge Özdemir, bu projenin ardından bölgede metrekare fiyatlarının 10 bin doları bulacağını söyledi.


DÜNYA KENTLERİNE YAKLAŞTI: Oluşan bu fiyatla, İstanbul gayrimenkulde dünyanın önde gelen şehirlerine yaklaştı. İş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde halen fiyatlar, Tokyo'da 9 bin 500 dolar, Manhattan'da 10 bin dolar, Paris'te 10 bin Euro, Londra'da ise 13 bin Euro seviyesinde.


BİNA İHALE DIŞINDA: İhalesi yapılan arazi, İstanbul'un ilk asma cepheli binası olarak koruma altında olan 13 katlı bölge müdürlüğünü kapsamıyor. İhale öncesinde yapılan plana göre, Zorlu bir anlamda bu binanın bahçesini kullanacak.


3 PROJEDEN BİRİ SEÇİLECEK: Turizm, kongre merkezi, ticaret ve kültürel tesis alanından oluşan karma kullanıma uygun olarak yapılandırılan arazi için, Zorlu uluslararası 3 ayrı şirkete, 3 ayrı proje hazırlatacak. Zorlu, bunların arasından seçilen projeye göre inşaatını yapacak.


NET ALAN 83 BİN METREKARE: Plana göre, gelecekte ortaya çıkabilecek trafik sorununu önlemek için arazinin çevresine bir servis yolu yapılması gerekecek ve yaklaşık 13 bin metrekarelik yeşil alan korunacak. Böylece geriye 83 bin 216 metrekarelik net kullanım alanı kalacak.


EN FAZLA 28 KAT YAPILACAK: Emsalin 2.8 olduğu arazinin sit alanı içinde olması, bazı yapısal kısıtlamalar getiriyor. Zorlu'nun yapacağı projenin yüksekliği, 13 katlı 17'inci Bölge Müdürlüğü binasının en çok 1.5-2 katı olabilecek. Bu durumda Zorlu, en fazla 28 katlı bir bina yapabilecek.


İETT Garajı 386 milyon dolara çıktı


Bu ihale, Levent'teki İETT Garajı arazisini satışa hazırlanan İstanbul Belediyesi için, bir anlamda prova niteliği taşır. 


Bu bölgede bir araziye 500 milyon doların üzerinde fiyat verebilecek potansiyel alıcılar da bu ihaleyle belli oldu.


Bu satış, Dubai Şeyhi El Maktum'a 100 milyon dolara verildikten sonra gelen eleştiriler üzerine ihaleye çıkılmasına karar verilen arazinin değerini de artırdı.


21 Mart'ta ihaleyle satılacak olan 46 bin 500 metrekarelik arazinin, dün oluşan 8 bin 290 dolarlık fiyatta 385 milyon 900 bin dolar etmesi bekleniyor.


(2007 yılında 1 dolar 1.42 liraya, Reşat Altın ise 227 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 8 Mart 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön