28 / 03 / 2024

2011 yılı emlak vergisinin son günü: 31 Mayıs!

2011 yılı emlak vergisinin son günü: 31 Mayıs!

İstanbul'da evi, dükkanı, bürosu ve arsası olanların, 2011 yılı emlak vergisinin birinci taksitini, 31 Mayıs Salı akşamına kadar ödemeleri gerekiyor



İstanbul'daki gayrimenkullerin emlak vergisi oranı ile çankırı, çorum, Yozgat, Sinop ve çanakkale'deki gayrimenkullerin emlak vergisi oranı arasında fark var.

İstanbul ve diğer büyükşehir belediyelerinde, emlak vergisi oram yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Örneğin çankırı, Sinop ve Karabük'te konutların emlak vergisi oram binde 1 iken, İstanbul'da binde 2 olarak uygulanıyor.

2011 VERGİSİ NE KADAR ARTTI

Bina, arsa ve arazilerin emlak vergisi değeri dört yılda bir ilgili belediyeler tarafından yeniden hesaplanıyor. Vergi değerinin yeniden hesaplandığı yılı izleyen yıllarda ise vergi değeri, bir önceki yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yansı kadar artırılıyor.

Emlak vergisi 2010 yılında ilgili belediyeler tarafından yeniden hesaplandı. 2010 yılı için belirlenmiş olan arsa metrekare birim değerleri ile bina metrekare normal inşaat birim maliyetleri esas alınarak belediyeler tarafından yeniden hesaplanan vergi değerleri üzerinden 2010 yılı emlak vergisi hesaplandı. 2011 yılı emlak vergisi değeri ve buna bağlı olarak da emlak vergisi ise 2010 yılı baz alınarak yüzde 3,35 oranında artırıldı.

EMEKLİLER VE İşžSİZLER

Emekliler ve işsizlerin, emlak vergisi yönünden 'sıfır oranlı' avantajları var.

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta sahip emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler geçen yıl olduğu gibi bu yıl da emlak vergisi ödemeyecekler.

Bu avantajdan yararlanacak olan işsizlerin, ev hanımlarının ve emeklilerin (emekli aylıklan dışında) 22 bin TL'yi aşan menkul sermaye iradı (faiz, repo, fon kar payı, temettü vb.) getirilerinin olmaması gerekiyor.

HİSSELİ EVİ OLANLAR

Emekli, işsiz ya da ev hanımlarının, hisseli evleri de olabilir. Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, hisseye isabet eden kısma uygulanacak.

Burada, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilmek için hisseye düşen metrekarenin değil, evin tamamının 200 metrekareyi aşmaması gerekiyor.

BİRDEN FAZLA EV VEYA HİSSE

Emekli, işsiz ya da ev hanımlarının, birden fazla evlerinin olması ya da birden fazla eve hisseli sahip olmaları halinde durum değişiyor.

Birden fazla konut ya da birden fazla hisseye sahip olunması halinde indirimli vergi oranı uygulanmayacak. çünkü sıfır oranlı emlak vergisi tek bir mesken için geçerli.

BİZZAT OTURMA şžARTI

Emekli, işsiz ve ev kadınlarının emlak vergisi olayında, en çok merak edilen hususlardan biri de 'Bizzat Oturma şžartı' ile ilgili...

İndirimli bina vergisi uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle sahip olduğu tek meskeni kiraya verip başka bir meskende kirada oturanlar için de, şartlan taşımaları kaydıyla indirimli bina vergisi oram uygulanacak.
En çok soru aldığımız bu konuya ilişkin olarak 31.12.2003 Tarih ve 25333 üçüncü mükener Resmi Gazete'de yayımlanan 38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nde yapılan, açıklamanın ilgili kısmı aşağıdaki gibi:

'İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip oldukları tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da şartlan taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir.'

YAZLIK EVLER

Yazlık evler yönünden 'ince bir nokta' var. Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık evler için indirimli bina vergisi uygulanmıyor.

Ancak mükellefler bu evlerde sürekli oturmakta olup, başka evleri de yoksa sürekli oturdukları bu evleri için emlak vergisi ödemezler.

İNTİFA HAKKI SAHİPLERİ

İndirimli orandan yararlanma şartlarım taşıyanlar örneğin; emekliler, işsizler ve ev hanımları, Türkiye'deki 200 metrekareyi geçmeyen tek evin sadece intifa (yararlanma) hakkına sahip olmaları durumunda da emlak vergisi ödemezler.

HER İKİSİ DE EMEKLİ Eşž

Eşlerden her ikisi de kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alıyorsa ve bu emekli aylıkları dışında başka gelirleri yoksa ortak olarak sahip oldukları Türkiye sınırlan içinde bulunan 200 metrekareyi geçmeyen tek konutlan için veya aynı nitelikteki birer evleri için indirimli (sıfır) bina vergisi oram uygulanır.

İKİ TAKSİTTE ÖDENECEK

Emlak Vergisi ve Katkı Payı'nın birinci taksiti 31 Mayıs 2011 Sah aksanıma kadar ödenecek.
İkinci taksitin ise Kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. İsteyenler, bir defada verginin tamamım ödeyebilirler.
Hürriyet/şžükrü KIZILOT


Geri Dön