26 / 04 / 2024

2014 yılında yabancıya 11 bin konut satıldı!

 2014 yılında yabancıya 11 bin konut satıldı!

Ağırlıklı olarak Arap yatırımcıların ilgi gösterdiği Türkiye'de, içeride konut satışları azalınca piyasada yabancı etkinliği de görülmeye başlandı. Konut projelerinde satışların yüzde 5'ini geçmeyen yabancı oranı, son 6 ayda yüzde 20'leri aştı.




Türk gayrimenkul sektörü, yabancıların radarında. Özellikle mütekabiliyet yasasının çıkmasından sonra hızlanan yabancıların gayrimenkul alımları, her yıl artış gösteriyor. Konut üreticilerinin, yurtdışında düzenlenen gayrimenkul organizasyonlarında boy göstermesiyle de yabancıların Türkiye'ye olan ilgisi artıyor. Ağırlıklı olarak Arap yatırımcıların ilgi gösterdiği Türkiye'de, içeride konut satışları azalınca piyasada yabancı etkinliği de görülmeye başlandı. Konut projelerinde satışların yüzde 5'ini geçmeyen yabancı oranı, son 6 ayda yüzde 20'leri aştı. 

Sahiller ilk sırada Türkiye'de 2014 yılının ilk 8 ayında, yabancılara toplam 11 bin 754 konut satışı yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, yabancıların Türkiye'deki ilk tercihi Antalya olurken, sonrasında İstanbul geliyor. OcakAğustos döneminde Antalya'dan 4 bin 384 konut satışı yapılırken, İstanbul'da bu sayı 3 bin 444 oldu. İstanbul'u 753 konut ile Aydın, 688 konut ile Muğla ve 587 konut ile Bursa izledi. Yabancıların tercih ettiği diğer iller arasında ise Mersin, Yalova, Ankara, Sakarya ve Trabzon başı çekiyor. 


Ağustos ayında ise yabancılara 1.774 konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ağustos 2014'te ilk sırayı 591 konut ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla 511 konut satışı ile İstanbul, 133 konut satışı ile Muğla, 96 konut satışı ile Bursa, 93 konut satışı ile Aydın ve 70 konut satışı ile Mersin izledi. 

2.4 milyar dolar Uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde de gayrimenkuldeki artış dikkat çekiyor. Türkiye'ye Ocak-Temmuz döneminde, 7.9 milyar dolar giriş olurken, gayrimenkul sektörü tek başına 2.4 milyar dolar getirdi. 2013 yılının aynı döneminde 1.5 milyar dolar getirişi olan sektöre yabancı yatırım girişi yüzde 63.9 yükseldi. 


Başta Körfez bölgesi olmak üzere yurtdışındaki fuarlarda yapılan tanıtımlar, yabancıların istanbul'a olan ilgisini artırdı. Reidin ve GYODER'in markalı konut projeleri yabancı yatırımcı analizine göre, Ağustos ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 22'si yabancılara yapıldı. 

Son 6 aylık satışlardaki ortalama ise yüzde 18 oldu. Türkiye'yi tercih eden yatırımcılara bakıldığında ise Körfez ülkeleri ve Avrupa ülkeleri başı çekiyor. Kuveyt ve Suudi Arabistan Körfez ülkelerinde başı çekerken, bunları Irak takip ediyor. Avrupa bölgesinden ise Almanya ve ingiltere en çok alım gerçekleştiren ülkeler olarak göze çarpıyor. 



Milliyet Emlak


Geri Dön