24 / 04 / 2024

2015 yılına kadar 3.4 milyon konut inşa edilecek!

2015 yılına kadar 3.4 milyon konut inşa edilecek!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin  düzenlediği etkinlikte önemli tebliğler sunuldu

 



Konut yapımında ivme yukarı doğru Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) düzenlediği etkinlikte önemli tebliğler sunuldu. Görüşler ortaya konuldu ve fikirler ortaya atıldı. Dr. Can Fuat Gürseler'in hazırladığı ve 2015 yılına ait öngörüleri içeren bir çalışma vardı.
Bu çalışmaya göre, 2015 yılına kadar 3.4 milyon konut inşa edilecek ve bankacılık sektörünün konuta verdiği kredilerin toplamı 2009 yıl sonundaki 44.8 milyar TL'den 124 milyar Tl/ye yükselecek.
Bu, konut talebinin tümünü karşılayacak bir rakam değil ama yine de ekonomin önemli dinamiklerinden birisinin bu sektöründe oluşacağını gösteriyor.

Buradaki varsayım önümüzdeki 5 yıllık dönemde ekonominin yüzde 4.5 oranında büyüyeceği üzerine kurgulanmış.
Ne var ki konut yapımında sadece büyüme hızına değil başka faktörlere de bakılması gerekiyor.
Kanımca, Konut piyasasını etkileyen üç önemli nokta şöyle:
Birincisi, konut sektörünü destekleyen banka kredilerinin kaynağını oluşturan fonların asgari 5 yıl gibi bir vadeyi içermesi şart. Kredi veren kurumların vade uyumsuzluğundan kaynaklanan riski yönetilmeden kredi hacmi arttırılamaz.
Bu kaynağı daha önceleri Londra bazlı TL swap işlemleri ile bulan bankacılık sistemi şimdi bu olanaktan yararlanamıyor. Küresel krizin bizi etkilediği alanlardan birisi de burası.
Alınan sendikasyon kredilerinin vadeleri ise giderek kısalıyor. Ortalama vadesi 2-3 ay olan mevduat kaynağı ile konut kredisi zaten açılamaz.
İkincisi, şimdiye kadar verilmiş konut kredilerinin refinansmanında da aynı sorunlar mevcut.
Üçüncüsü ise, yıllık enflasyon yüzde 5'in altına düşürülemediği ve aylık konut kredisi faizleri 0.5 ile 0.7 arasına çekilemediği sürece alt gelir gruplarının konut kredilerinden yararlanmasını düşünmek bile güç.

Bu nedenlerle,
1-Orta ve uzun vadeli fon sağlayan sermaye piyasası araçlarının geliştirilmesi,
2-İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin toplantıda altını çizdiği şekilde ABD'deki Fannie Mae gibi bir kurum oluşturup kamunun da desteği ile uzun vadeli fonlar temin edilmesi,
3-Yıllık enflasyonun yüzde 5'in altına indirilmesi,konut sektöründeki canlılığın sürdürülmesi için olmazsa olmaz koşullar olarak karşımıza çıkıyor.
Habertürk-Gazi Erçel


Geri Dön