27 / 04 / 2024

2016 sonunda konuta talep patlayacak!

2016 sonunda konuta talep patlayacak!

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın,Türkiye'de 2016 yılı sonuna kadar konut talebinin artacağını ve fiyatların da doğru oranda artacağını belirtti. Akın konut sektörünün yine yükselişe geçeceğini söyledi.



Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın ajandası bugünlerde oldukça yoğun. Bir yandan enerjide yenilenebilir enerji portföyünü tamamlamaya çalışıyor. Diğer yandan Kamu Özel Ortaklığı (PPP) modeliyle hastaneler inşa edip sağlık sektörüne hizmet verecek yeni şirketler hayata geçiriyor. Mersin Limanı'na 150 milyon dolarlık yatırımını devam ettiren Akın, Kredi Yurtlar Kurumu için de yurtlar inşa ediyor. Akın'ın ajandasının en önemli maddesi ise Akfen Holding'i yeniden inşa etmek. 


2016'da yatırımlarını 2015'te olduğu gibi bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 88 civarında artıracaklarını belirtiyor. Bu da 1 milyar TL'yi aşan bir yatırıma işaret ediyor. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'la ajandasının en önemli maddelerini konuştuk: 


2015 yılını ne kadarlık bir ciroyla kapadınız? 2016 ciro hedefiniz nedir? 

Akfen Holding'in 2015 cirosu oransal konsolidasyona göre 1.587 milyon TL oldu. Bir önceki yıla göre ciromuz yüzde 28 arttı. Akfen Holding'in büyümesinin, 2016 yılında çift haneli oranlarında devam etmesini bekliyoruz. 


Çok önemli ortaklıklarınız var. Global ortaklarınız nasıl bakıyorlar? 

Onlar dünyanın her tarafında iş yaptıkları için bize oranla daha iyimser. Mısır'da, Libya'da, Tunus'ta, Suriye'de, Orta Asya'da, Güney Amerika ülkelerinde iş yaptıkları için oralarda da devamlı dinamik bir durum ve sürekli değişkenlik var. Bizim dışımızda olan ve bizim değiştiremeyeceğimiz o kadar çok etken var ki onun için bazen başkalarının kararlarını beklemek ve ona göre pozisyon almak gerekiyor. Tüm bunlar önümüzü görmemizi ve uzun vadeli yatırım yapmamızı engelliyor. İşlerin kısa süre içinde açıklığa kavuşacağı kanaatini taşıyanlardanım. Bu baskıya dünya çok fazla dayanamaz. Piyasalarda sürekli talep ertelemesi oluyor, bir baskı var. Bugün nakliye, denizde ticaret çok düştü ve bunların mutlaka eski seviyelere gelmesi gerekiyor. Kısa süre içinde büyük bir ekonomik yükselmeyle birlikte bunun ortaya çıkacağını düşünüyorum. 


Turizmde işlerin kötü gittiğinden bahsettik ama burada yatırımlar devam ediyor mu? Askıya alınan yatırım oldu mu? 

Accor Grubu ile yaptığımız 20 otelimiz var. Bunların 4'ü Rusya'da, 16'sı Türkiye'de. Anadolu'ya yayılmak, bu otelleri çoğaltmak istiyorduk ama doğrusu şimdilik biraz ara verdik. Yatırıma karar verdiğimiz andan 6 ay ila 1 yıla kadar geçen sürede o otelleri bitirebiliyoruz. O yüzden bu konuda biraz önümüzü görmek istiyoruz. 


Bunlara ilave bir hastane daha alır mısınız? 

Evet çıkarsa alırız. 


Yurt yapımı işleriniz nasıl gidiyor? 

Ankara Hacettepe'de 2.500 kişilik bir yurdumuz var, Isparta'da yapıyoruz ve Eskişehir'de de yurt yapacağız. Benzeri yerlerde böyle yurtlar yapıp Kredi Yurtlar Kurumu'na kiraya vermeyi hedefliyoruz. 


TAV Havalimanları Grubu özellikle Ortadoğu'da, Afrika'da, Balkanlar'da havalimanı ihalelerini aldı. Sonra pek çok bölgede karışıklıklar oluştu. Sizin operasyonlar ve yeni coğrafyalarda büyüme planlarınız nasıl etkilendi? 

Tunus bunun en bariz örneği. Hepsinde sıkıntı yaşadık. Örneğin Gürcistan'da Tiflis Havalimanı'nı yaptıktan 3-4 yıl sonra Rusya uçakları Gürcistan'a saldırdı. Yani birden Rusya savaşı çıktı. Birdenbire Gürcistan'a gidiş gelişler son derece azaldı. Ve Gürcistan'ın en büyük ziyaretçisi Ruslardı. Ruslar bir anda gelmemeye başlayınca, tabii ki yolcu kayıplarımız oldu. Ama bizim bu altyapı dediğimiz işler uzun vadeli işlerdir, yani kısa vadeli inişler çıkışlarla çok fazla ümitsizliğe kapılmayız. Çünkü, bunlar uzun vadeli konsept imtiyazlar. Şimdi 40 yıllık Tunus işimizin 8 yılı geçti, önümüzde 32 yıl daha var. Devletin özel sektöre yaptırmış olduğu en büyük yatırımlardan biriydi. 


Ama tabii ki Tunus'ta bu olayların oluşması Avrupalı turistlerin gözünü korkuttu. Ama bu yatırım Suriye'de olsaydı, daha çok üzülürdük. Beterin beteri var deyip kaderimize razı olmamız gerekiyor. Maalesef bölgemizde bunlar yaşanıyor. Bundan 15-20 yıl önce Balkanlar'da istikrarsızlık vardı. Şimdi oralar güzel gidiyor. Makedonya'da yatırımımız iyi gidiyor. Şimdi Belgrad Havalimanı ile ilgileniyoruz. TAV çok uluslararası bir şirket olduğu için artık dünyada hemen hemen bütün havalimanı işlerine bakıyoruz. 


Siz iş dünyasında girişimciliğiniz ve fırsatları ilk yakalayan olmanızla ünlüsünüz. Önümüzdeki yıllara dair böyle yakaladığınız bir fırsat olacak mı? 

Şu anda olsa da söylemem zaten. Şu anda dediğim gibi 2016 hedefimiz biraz daha kendi içimize yönelmek. Yeni yatırımdan ziyade bunu düşünüyoruz ve bunu gerçekten gerçekleştirmemiz gerekiyor. 


Mersin Limanı'na yatırımınız devam ediyor. Nasıl bir planınız var? 

Mersin Limanı çok ciddi büyüyor. Dünyanın en büyük gemilerini Mersin Limanı'na yanaştırabilecek yatırım yapılıyor. Dünyada gemilerin hacimleri büyüyor. Bu nedenle biz de limanı büyütüyoruz. Aşağı yukarı 150 milyon dolarlık yatırım yaparak bu limana bu gemilerin yanaşabilmesini sağlayacağız. İnşaat haziran ayında bitiyor ve açılışını yapacağız. 


Peki 2015'te ve 2016'da yatırım miktarınız ne kadar oldu? 

Akfen Holding bünyesinde 2015 yılında oransal konsolidasyona göre 645 milyon TL yatırım yaptık. Bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 88. 2016 yatırım miktarımızda benzer büyüme devam edecek.


"2016 SONUNDA KONUTA TALEP PATLAYACAK" 

Bugün konut alımında aşağı yukarı 1,5 yıldır baskılanmış bir durum var. Türkiye'de birdenbire konut talebinin artacağını ve fiyatların da doğru oranda artacağına inanıyorum. Bu 2016 sonunda olabilir.

 

FAİZLER YÜZDE 1 'İN ALTINA İNERSE 

Konut fiyatlarında artış olmadı ama artış olmayışı da zaten bir düşüştür. Yüzde 10 enflasyonla yaşıyoruz, dolayısıyla her yıl konut fiyatlarında yüzde 10 artış olması gerekir. Kredi faizleri biraz aşağıya düşerse yani yüzde 1'in altına inerse o zaman çok ciddi bir talep olacak. 


KORKMAMAK LAZIM 

Türkiye arzıyla her zaman cevap verebilmeli o yüzden de yeni projeler üretmekten korkmamak lazım. Konut sektörü kesinlikle tekrar yükselişe geçecek sektörlerden biri. Bu talep baskılanmasının sonucunda talebin birden bire patlayacağına inanıyorum. Hem satışlar hem fiyatlar artacak. 


YENİ PROJE DE ANKARA'DA 

Son konut projemiz İncek Loft'tu. Aslında o projemiz bitti sayılır. 1.200 daire vardı, 850'si satıldı ve şu anda satışlar devam ediyor. Mayıs ayında da kampanyayla elimizde kalan diğer daireleri satacağız. Yine aynı bölgede ve şehre daha yakın yeni bir projemiz var. Burada 800 konutluk bir proje geliştiriyoruz. Bu projenin lansmanını da yılın sonuna doğru yaparız. 


Capital


Geri Dön