20 / 04 / 2024

2023 yılında krizi fırsata çevirecek ülkeler hangileri?

2023 yılında krizi fırsata çevirecek ülkeler hangileri?

Önümüzdeki yıl gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler için enflasyonla mücadelenin meyvelerini vereceğini belirten IMF Eski Ekonomisti Özüdoğru, bazı ülkelerin ise krizi fırsata çevireceğine işaret etti.



Enerji ve gıdada dışa bağımlı ülkelerin zarar görebileceklerini ifade eden Özüdoğru, "Krizi fırsata çevirecek  ülkeler var. Enerji piyasası ile değerlendirelim; Rusya dışında OPEC ülkeleri özellikle, Rusya’ya karşı uygulanan tavan fiyatı konusu fırsata çevrilebilecek bir alternatif olarak duruyor. Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler Rusya’dan daha ucuza petrol alıp diğer ülkelere daha yüksek rakamlara satabilir. Gıda fiyatlarında belirsizlikler yaşanıyor, Brezilya gibi bazı ihracatçı ülkeler için pozitif etki olabilir" ifadesini kullandı. Özüdoğru enerji ve gıda ithalatında bağımlı olan ülkelerin de zarar göreceklerini belirterek Türkiye'nin bu konuda enflasyon kaynaklı bazı sorunlar yaşamasının mümkün olduğunu ifade etti.

Enflasyon ve kur uyarısı 

Kredi ve EYT ile birlikte enflasyon ve kurda baskı görülebileceğini ifade eden IMF Eski Ekonomisti Özüdoğru, enflasyonla mücadelenin meyvelerini vermesiyle ve önümüzdeki sene azalma trendine girmesinin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için ana senaryo olduğunu ifade etti. Önümüzdeki yıl kredi konusunda bir genişlemenin öngörüldüğünü dile getiren Özüdoğru, EYT ile ilgili olası bir düzenlenen firmalara getireceği yükün kamu kaynaklarıyla sübvanse edilmesi olasılığından bahsedildiğini hatırlattı. Bu durumda, şimdiye kadar kapalı olan kredi musluklarının 2023 yılının ilk aylarından itibaren tekrar açılmaya başlayacağının öngörüldüğünü aktaran Özüdoğru, kredi musluklarının açılmasıyla kredi kullanımının artması ve EYT ile tekrar enflasyon ve kur üzerinde baskı görülmesinin mümkün olduğunu belirtti.

 

IMF'den Asya bölgesi liderlerine uyarı 'Olağanüstü belirsizliklerle dolu bir yıl geliyor'

Erdoğan'dan 'faiz artırın' tavsiyesinde bulunan IMF'ye yanıt

IMF'den Türkiye'ye faiz artışı tavsiyesi

Amerikalı profesör, 'Erdoğan'a IMF'ye gitmesini tavsiye ettim'

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön