20 / 04 / 2024

216 Butik'de okul servisi bekleme odası var!

216 Butik'de okul servisi bekleme odası var!

216 Yapı yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar; “İstihdamın lokomotifi” olan inşaat sektörünün desteklenmesi gerektiğini, işsizliğe çare olan sektöre hemen her kesimin yüklendiğini belirtiyor





Konut teslimlerinde artık metrekare kriterlerinden vazgeçildi. Bunun yerine inşaatın yapıldığı arsanın ya da konutun vergi değerini esas alarak KDV oranı belirlemesine geçildi. Sektör ise bunun talebi olumsuz etkileyeceğini belirtiliyor. 


 Kamu yasalarıyla belediyeleriyle neredeyse ‘her işlemde bu sektörden daha fazla nasıl alırız’ hesabında. Bu anlayış değişmeli” diyen Dündar, bu yaklaşım sonucunda sektörde kâr oranları sürekli düştüğü halde fiyatlarda artış olduğunu söyledi.



İnşaatın yapıldığı arsa veya konutun vergi değeri esas alınarak KDV oranı farklılaşıyor. Torba yasası olarak anılan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile gelen düzenlemeye göre konut teslimlerinde şimdiye kadar uygulanan 150 m2 ve üstüne yüzde 18, 150 m2 altına yüzde 1 KDV oranları, inşaatın yapıldığı arsa veya konutun vergi değeri esas alınarak hesaplanacak. Böylece 150 m2’nin altı konutlarda KDV’nin arttırılması öngörülüyordu. Ancak, konutta başlanmış işleri ve konut talebini olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle karşı çıkılan bu düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda yumuşatıldı. Öngörülen düzenleme inşaat sektörü açısından kritik öneme sahip. Sektör bir yönüyle halen konut teslimlerine metrekare ölçütüne göre yüzde 1 ve yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranlannda iade sorunundan şikâyetçi. 


Çekmeköy’de 216 Butik projesini satışa çıkaran 216 Yapı, bu projenin yüzde 20'sinin satıldığını ve satılan ve 1+1 dairelerin 158 bin lira olduğunu belirtti. Engellileri 216 butik projesinde unutmayan Bilent Dündar şu şekilde konuşmasını tamamladı:


Araştıran, akıllı tüketici bizi buluyor. Ben aileden inşaatçıyım. Dolayısıyla en ufak ayrıntıyı düşünerek yapıyoruz. Bir milyon dolarlık ev alırsınız, ama çocuğunuz servisi kapıda, dışarda beklemek zorunda kalır. Oysa bizim projelerimizde servis bekleme odası bile var. Her detay düşünüldü.


Cumhuriyet




Geri Dön