26 / 04 / 2024

220 kişilik grup Yassıada'ya çıkarma yaptı!

220 kişilik grup Yassıada'ya çıkarma yaptı!

CHP İstanbul İl Başkanlığı, Çevre ve Doğa Hakları Komisyonu, İstanbul milletvekilleri, Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında, sivil toplum örgütü temsilcileri ve partililerden oluşan 220 kişilik bir grupla Yassıada’ya denizden çıkarma yaptı.



CHP’li grubu, Yassıada açıklarında deniz polisi teknesinde karşılayan Adalar İlçe Emniyet Müdürü, can güvenliği nedeniyle inşaat alanına girilmesine izin verilmeyeceğini ve belli sayıda kişinin adaya inebileceğini söyledi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve İl Başkanı Cemal Canpolat ise “Seyahat özgürlüğümüzü kimse kısıtlayamaz” diyerek, adaya ineceklerini belirtti. 


Teknenin burun kısmında bulunan Engin Altay, teknenin kaptanına adayı işaret edip, “Kaptan adaya çıkıyoruz” diye talimat verdi. Teknenin adaya yanaşmasının ardından, ellerinde pankart ve dövizler bulunan grubun tamamı adaya inerken, güvenlik güçlerinin herhangi bir müdahalesi olmadı. Grubun, Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı spor salonunun önüne kadar yürümesine izin verildi. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hayata geçirilip, 20 Mayıs 2015’te inşaatına başlanan ve 10 Eylül 2016’da bitirilmesi planlanan Yassıada Özgürlük ve Demokrasi Adası projesi kapsamında otel, müze ve konferans salonu yapımını protesto eden grup, eylemin ardından, sloganlar atarak, tekneye geri döndü. 


Bu arada Maltepe ve Kabataş’da iniş esnasında tekneden inenlerin fotoğraflarının çekildiği gözlenirken, partililer fotoğraflarının çekilmesine tepki gösterdi. 




Hürriyet



Bu haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Türkiye siyaset tarihi için kara bir dönemi temsil eden Yassıada'da su sıralar hummalı çalışmalar var. Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın göstermelik bir mahkemeyle idam edilmesine tanıklık eden Yassıada'daki inşaat faaliyetleri, CHP'li bir grup tarafından protesto edildi. Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Engin Altay ve partililer adaya tekneyle çıkartma yaptı. Adaya yanaşan tekneyi Deniz Polisi karşıladı. Grup Menderes'in yargılandığı spor salonu önüne kadar sloganlar atarak yürüdü, inşaatları protesto etti. Adadaki inşaat çalışmalarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iştiraklarından Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. müşavir firma olarak yürütüyor. 

O SALON HARABE HALDE

Menderes ve siyasilerin yargılandığı spor salonunun şuandaki hali ise içler acısı. Tavanı çökmek üzere. Menderes ve arkadaşlarının idam edilmesini demokrasi ayıbı olarak niteleyen CHP Milletvekile Engin Altay, "Demokrasi şehitleri üzerinden rant devşirmeye çalışan bu ahlaksız siyaseti de, onunla iş birliği yapan TOBB'un başkanının bu kirli işbirliğinin aracısı olmasını da şiddetle kınıyorum" dedi. 



Meydan





Haber Gazetemistanbul'da şu şekilde yer aldı...



CHP İstanbul İl Başkanlığı Çevre ve Doğa Hakları Komisyonu, Yassıada’nın imara açılmasını protesto etmek amacıyla Yassıada’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Doğal ve tarihi dokusu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Yassıada’da inşaat faaliyetlerinin tüm hızıyla sürdürüldüğü gözlendi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Yassıada demokrasimizin utanç abidesidir. Bu yüksek hassasiyetten de rant elde etmeyi düşünmek tam bir aymazlık” dedi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hayata geçirilip, 20 Mayıs 2015’te inşaatına başlanan ve 10 Eylül 2016’da bitirilmesi planlanan Yassıada Özgürlük ve Demokrasi Adası projesi kapsamında otel, müze ve konferans salonu yapımını protesto eden CHP'li grup polisin engellemesine rağmen Yassıada'ya çıktı. CHP İstanbul İl Başkanlığı Çevre ve Doğa Hakları Komisyonu, Yassıada’nın imara açılmasını protesto etmek amacıyla Yassıada’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yassıada’nın imara açılmasını protesto etmek amacıyla gerçekleştirilen basın  açıklamasında konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Yassıada demokrasimizin utanç abidesidir. Bununla beraber bu yüksek hassasiyetten de rant elde etmeyi düşünmek tam bir aymazlık tam bir ahlaksızlıktır" derken, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, "Kendi ülkemizde Adalar'a gitme özgürlüğünün nasıl engellendiğini de yukarıda talimatla nasıl karşılandığımızı görmenizi istiyorum. Neden yukarıdan bu kadar etkili talimatlar geldi. Çünkü burayı alanlar, burayı tahrip edenler, doğasını bozanlar, başta TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere onun firması, onun şirketine aittir" dedi.


Tüm adalar ranta açılacak


CHP İstanbul İl Başkanlığı Çevre ve Doğa Hakları Komisyonu, Yassıada’nın imara açılmasını protesto etmek amacıyla Yassıada’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Doğal ve tarihi dokusu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Yassıada’da inşaat faaliyetlerinin tüm hızıyla sürdürüldüğü gözlendi. Adada otel, restaurant, konaklama tesisi yapılmasının önünü açan imar planlarıyla Yassıada başta olmak üzere Marmara Denizi’ndeki tüm adaların ranta açılacağı dile getirildi. 


CHP İstanbul İl Başkanlığı Çevre ve Doğa Hakları Komisyonu da Yassıada’nın imara açılarak rant alanı haline getirilmesini protesto etmek için Yassıada’da bir eylem gerçekleştirdi. CHP heyeti, 10.30’da Kabataş; saat 11.00’de ise Kartal İskelesi’nden hareket eden tekneyle Yassıada’ya giderek adadaki doğa tahribatıyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yassıada'ya yanaşan tekne Deniz Polisi'nin kontrolünde kıyıya yanaştırıldı. Deniz Polisi'nin yanı sıra adada polislerin iki otobüsle beklediği görüldü. Teknenin kıyıya yanaşmasının ardından partililer sloganlar atarak basın açıklamasının yapılacağı yere doğru yöneldi.


Kendi ülkemizde Adalar'a gidemiyoruz


Burada bir konuşma yapan ve polisinzorluk çıkardığını söyleyen CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “Burası 4 bin yıllık belgeli tarihinin olduğu bir alan. Roma kültürünün merkezi olan yerlerden bir tanesi. Bir çok inanca merkezlik yapmıştır. Ada dönem dönem Romalılar tarafından, daha sonra bir çok Rum, Ermeni vatandaşımız tarafından kültür ve inanç merkezi olarak kullanılmıştır. Buradaki tahribatı gözlemledi arkadaşlarınmız tek tek buraları fotoğra䐄⍘adı. Kendi ülkemizde içeriye girişimizin yasaklandığını hep beraber gördük. Kendi ülkemizde Adalar'a gitme özgürlüğünün nasıl engellendiğini de yukarıda talimatla nasıl karşılandığımızı görmenizi istiyorum. Niçin bu kadar emniyet tedbiri alındı burayla ilgili. Neden yukarıdan bu kadar etkili talimatlar geldi. Çünkü burayı alanlar, burayı tahrip edenler, doğasını bozanlar, başta TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere onun firması, onun şirketine aittir" dedi.


Yassıada'nın imarı Hisarcıklıoğlu'naTürkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na Yassıada'nın peşkeş çekildiğini iddia eden Cemal Canpolat, "Genel başkanımız TOBB'da demokrasi konusunda, laiklik konusunda niçin seslerini çıkarmadıkları burada ortaya çıkmıştır. Çünkü burası TOBB Başkanı'na peşkeş çekilmiştir. TOBB Başkanı şunu bilmeli 12,5 milyon oy alan CHP Genel Başkanı'na ve 12,5 milyon oyu veren insanlara yaptığı hakareti geri alana kadar, kamuoyunun önünde genel başkanımız ve Türkiye halkından özür dilemediği sürece TOBB Başkanı'na karşı mücadelemiz kararlı bir şekilde sürecektir" dedi.


Bir kez daha kemikleri sızlıyor


Yassıada ile ilgili davaların açıldığını ve İstanbul'u korumaya devam edeceklerini söyleyen Canpolat, “Burası ile ilgili davaları açtık. Bundan sonra İstanbul'u yağmalattırmayacağız. İstanbul'un yeşilini koruyacağız. Her gün İstanbul'u tahrip edenlerden hesap soracağız. Her gün bir eylemde olacağız. Burada yıkılan farklı inanç merkezlerinin, yıkılan kiliselerin bir an önce yapılmasını istiyoruz CHP olarak. Bu bir tarihtir. Burada bir hesaplaşma yoktur. Bugün bir kez daha Yassıada'da Celal Bayar ve arkadaşlarının kemikleri sızlıyor. Dün onların kalemini kıranlar, onun arkasına sığınıp siyaset yapanlar, Adnan Menderes ve arkadaşlarının anılarının temeline dinamit koyarak onun temelindeki demokrasi ve özgürlük meşalesine bir kez daha bomba koymuşlardır. Bunu kınıyoruz arkadaşlar. Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamına nasıl karşıysak, bugün burada bu yeşili, doğayı tahrip eden anlayışı da bir kez daha huzurlarınızda kınamak istiyorum" şeklinde konuştu.


İstanbul'u yürütüp gemi alıyorlar


Açıklamada konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise şunları söyledi: “Bu talan için bu adanın seçilmesinin şüphesiz çok büyük bir anlamı var. TBMM'de bir torba yasa ile bu ada için özel bir düzenleme yapılırken millete “Yassıada duruşmaları demokrasi tarihimizin bir utanç vesilesidir. Burada bir demokrasi müzesi yapacağız” dediler. Yassıada 78 milyonun hassasiyetidir. Demokrasi aşkımızın alevlenmesine, canlanmasına vesile olacak bir yerdir Yassıada. Demokrasimizin utanç abidesidir aynı zamanda. Bununla beraber bu yüksek hassasiyetten de rant elde etmeyi düşünmek tam bir aymazlık tam bir ahlaksızlıktır. Bu adanın seçilmesinin anlamı Adnan Menderes ve arkadaşlarının bu adada sözde yargılanmaları ve haklarında idam kararı verilmesi ile ilgilidir. Demokrasi şehitleri üzerinden, onların kanları üzerinden rant devşirmeye çalışan bu ahlaksız siyaseti ve onunla işbirliği yapan ülkenin aslında saygın kurumlarından biri olan TOBB'un sayın başkanının bu kirli işbirliğinin bir aleti, bir aracısı olmasını ben de şiddetle kınıyorum. Fetihin 563. yılındayız. Rahmetli cihan padişahı gemileri yürütüp İstanbul'u almıştı. Bunlar İstanbul'u yürütüp gemi almaya devam ediyorlar. Olay bundan ibarettir. Bunu kınıyoruz. İstanbul daha fazla kirletilmeyecek, İstanbul daha fazla katledilmeyecek. İstanbul'un kaderi bundan böyle konaklarda, saraylarda değil sokaklarda ve meydanlarda şekillenecek. Demokrasi bir tepki ve protesto rejimidir. Yassısada direnişimiz bunun önemli bir göstergesidir. Doğa ve çevre hakkı yaşam hakkı, düşünce özgürlüğü kadar önemli bir haktır. CHP olarak doğa ve çevre duyarlığı içinde olan tüm yurttaşlarımızın Yassıada'da olup bitenlere dikkat çekmesini bekliyoruz. Yassıada'ya herkesin şöyle bir bakmasını, Yassıada'da yapılan katliama, herkesin bu kadarda olmaz demesini duyarlı toplumdan bekliyoruz."


Otel ve eğlence alanı yapacaklar


Basın açıklamasında CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul Çevre ve Doğa Komisyonu Başkanı Şeyma Dumrul'da söz alan isimler oldu. Sezgin Tanrıkulu, "Talan devam ediyor ama solun iktidarında bu talanı yapanlardan hesap soracağız" derken Şeyma Dumrul, "Yassıada ve benzeri yerlerdeki talana karşı savaşacağız. Buraya otopark, otel, eğlence alanları yapacaklardır. Biz Yassıada'da eylemdeyiz. Bundan sonra da İstanbul için mücadele edeceğiz" diye konuştu.




Gazetemistanbul


Geri Dön