24 / 04 / 2024

27 bin turist yollarda kaldı!

27 bin turist yollarda kaldı!

Rusya'da son aylarda 5 tur operatörü şirketin mali sorunları gerekçe göstererek faaliyetlerini askıya alması dünya çapında yaklaşık 27 bin Rus turisti mağdur etti.Turistler geri dönüş biletleri ödenmediği için ülkelerine dönemiyor.




Rusya'da son aylarda 5 tur operatörü şirketin mali sorunları gerekçe göstererek faaliyetlerini askıya alması dünya çapında yaklaşık 27 bin Rus turisti mağdur etti Rus turistler aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi ülkede otel ve geri dönüş biletleri ödenmediği için tatilleri zehir olduğu gibi ülkesine de dönemiyor. 


Rusya'da "Yurt dışı turizmin kara yılı" olarak tanımlanmaya başlanan turizm sektöründeki kriz sırasıyla "Neva", "Expo Tur", "Roza Vetrov", İdeal Tur" ve son olarak "Labirint" şirketini içine alarak gelişti. Sadece son iki operatörün biriktirdiği borç 1,5 milyar ruble yaklaşık (91 milyon TL) olarak hesaplandı. Beş şirketten üçü kesin iflasını ilaıı ederken, iki firma "Faaliyetlerimizi aski}'a aldık" açıklamasını yapmakla yetindi. Geçtiğimiz Cumartesi doruk noktasına varan kriz Rusya Turizm Acenteleri Birliğini de çok zor durumda bıraktı. Bu tür emrivaki durumlar için oluşturulan "Turizm yardımlaşma fonu" işin içine 5 firma girince çaresiz kaldı. Şimdi bir yandan milyonlarca ruble para ödeyerek tur satın alana ve tatile çıkamayan binlerce kişinin paraları nasıl iade edileceğini pazarlığı yapılırken, diğer taraftan Türkiye dahil yaklaşık 10 ülkeden geri dönüş yapamayan 27 bin Rus vatandaşının problemine çare aranıyor. Rusya'daki turizm firmalarının kasıtlı ve kötü niyetli iflaslarını ilan ettikleri de dolaşan söylentiler arasında. Krizin patlak vermesinde özellikle batının Rusya'ya uygulamaya başladığı yaptırımlar sonrasında Avrupa ülkelerine giden Rus turist sayısında yüzde 30-40 düşüş yaşanmasına da bağlanıyor, işlerin kötüye gittiğini sezen Rusya'daki patronlar, kasada kalan paraları cebe indirerek iflas bayrağı çekmeyi tercih ettiği iddia edilmeye başlandı. Rusya savcılığı turizm sektöründe peş peşe iflasları mercek altına alarak geniş çaplı soruşturma başlatmış durumda. 



Alanya Posta Gazetesi 


Geri Dön