25 / 04 / 2024

2B arazi bedelleri için düzenleme yapılmalı!

2B arazi bedelleri için düzenleme yapılmalı!

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, 2B arazilerinin kullanıcılara satışıyla ilgili karara karşı çıktı, “Belirlenen bedeller iptal edilmeli, makul bir düzenleme yapılmalı” diye açıklama yaptı. 



Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, ilçelerinde ağırlıklı olarak Bulgaristan göçmeni soydaşların yaşadığı Sarnıç’ta, 15 bin kişiyi ilgilendiren 2B arazilerinin kullanıcılara satışıyla ilgili karar çıktığını dile getirdi. Başkan Şenol, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın,  İzmir  Defterdarlığı nezdinde metrekare başına belirlenen rakamları da ilan ettiğini ifade etti.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Maliye Bakanlığı’ndan alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başlayan Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı Hazine arazileri satış rakamını kabul etmediklerini dile getiren Başkan Şenol, “Yetkilileri yeni bir düzenleme yapmaya davet ediyorum” dedi. Çevre Bakanlığı’nın 6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkartılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun gereği vatandaşlarımıza gönderdiği, tarımsal amaç dışı kullanılan taşınmazlara ait hesaplama tablosunun bölgelerinde tedirginliğe neden olduğunu dile getiren Şenol, “Yıllardır bölgede yaşayanların arsaları ile ilgili sorunun çözülmesi gerektiğini gündeme getirdik. Bu konuda bakanlığa çözüm önerileri sunduk. Ancak, bizim görüşlerimiz alınmadan rakamları ilan edildi. Geçen yıl kaymakamlıkta askıya çıkartılan ve vatandaşın tepkisi nedeniyle durdurulan satış işlemleri için maksimum 600 lira belirlenmişti. Sarnıç’ta bir metrekare alan için belirlenen rakam, bazı yerlerde 830 liraya kadar çıkartıldı. Vatandaşlarımızın evlerinin, arsalarının yeniden onlara satılmasını yanlış buluyorum. Bu konuyu defalarca yetkililere aktarmamıza rağmen çözüm bulunamadı ve halk sıkıntıya düştü” diye konuştu. Bakanlığın bu arazileri bedelsiz olarak ilçe belediyesine rahatlıkla devredebileceğini söyleyen Şenol, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu arazileri bize verin, üzerine bir bedel eklemeden vatandaşa verelim önerimize yanıt bulamadık. ‘Arazileri bize tahsis ettikleri anda, vatandaşımıza tapuları ile birlikte geri vereceğiz’ sözümüzün arkasındayız. Yetkilileri yapılan bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum. Söz konusu arsalar, Gaziemir’in merkezindeki imarlı arsalar ile bir tutulamaz. Sarnıçlı vatandaşlarımız için hayati önem taşıyan bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerektiğini bir kez daha dile getiriyorum. Gaziemir halkı adına buradan soruyorum, ‘Ekonomik krizin ortasındaki vatandaşın cebindeki parasına yazık olmaz mı?’ Bu karardan vazgeçilmeli, belirlenen bedeller iptal edilmeli, gereken makul düzenleme yapılmalıdır.”


Geri Dön