19 / 04 / 2024

3 bin yıllık sit alanına yüksek gerilim direkleri kuruldu

3 bin yıllık sit alanına yüksek gerilim direkleri kuruldu

Kalecik Kalesi'nin arka kısmında 3 bin yıl önce Urartular döneminde matematiksel bir hesapla inşa edildiği belirtilen 2 bin 475 dikili taşın bulunduğu sit alanına yüksek gerilim direkleri kuruldu



Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Kalecik Kalesi'nin arka kısmında 3 bin yıl önce Urartular döneminde matematiksel bir hesapla inşa edilen ve 1600 metre karelik alana sığdırılan 2 bin 475 taşın bulunduğu bölgeye yüksek gerilim direklerinin kurulmasının üzücü olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Van Merkez Kalecik Köyünün 1.5 kilometre kuzeydoğusunda yer alan ve Urartu dönemine ait nekropol (mezarlık) dikili taşlar ve taş halkaların 2004 yılında tespit edildiğini hatırlattı. Defineciler tarafından tahrip edilen nekropol bölümünde 2004 yılında kurtarma kazılarına başladıklarını belirten Çavuşoğlu, "Bu bölgede en ilginç olan yer, bin 600 metre karelik alana 2 bin 475 dikili taşın bulunmasıdır. Dikili taşlar doğu-batı ekseninde yaklaşık 50 santimetre aralıklarla matematiksel bir hesapla dikilmiş durumda" dedi.

Çavuşoğlu, bölgeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Düzgün bir zemine hazırlanmış taşların ilginç olan bir diğer yanı ise astronomiyle ilgili olmasıdır. Urartular gibi büyük bir devletin takvim sistemi olması ihtimali üzerinde de duruyoruz. Bu düşüncemize yabancı bilim adamlarının fikirleri de onaylıyor. Buradaki taşlar İngiltere'deki Stonehenge olarak bilinen ve astronomiyle ilgili dinsel törenlerin yapıldığı alana benziyor. Çünkü Anadolu'da bu benzerlikte bir alan yok. Buradaki taşların sırrı da keşfedilirse İngiltere'de yılda bir milyon turistin ziyaret ettiği Stonehenge taşları gibi olabilir"

"Sit alanına yüksek gerilim direkleri kuruldu"

Astronomik taşların bulunduğu alana Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından yüksek gerilim direklerinin kurulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Birinci derecede sit alanının içerisine yüksek gerilim direklerinin kurulması bizi çok üzüyor. Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından burası sit alanı olarak ilan edilmiş. Kuruldan direklerin kurulması için izin alınmadığını da öğrendik. Konuyu Müze Müdürlüğü ile Kültür Bakanlığına bildirdik. Üzücü bir hadise çünkü bu kadar güzel bir görüntünün içerisinde demir yığınlarının görülmesi gerçekten bizleri üzüyor. Direklerin yol güzergahlarının kaldırılması yönünde gerekli yerlere müracaatta bulunacağız. Birinci derece sit alanında olduğu gibi 2. derece sit alanının içerisine de yüksek gerilim direkleri var. Konuyla ilgili yetkililerin hassas davranıp tarihi değerlere sahip çıkacağını umuyoruz." TEİAŞ 17. Grup İletim Tesis işletme Grup Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili inceleme yapıldığını söylediler. (AA)

3000 yıllık tarihi sit alanına elektrik direği

Van'da Urartular'dan kalma arkeolojik alandan yüksek gerilim hattı geçirilmesi tepki çekti

Van'da sit alanı olan Kalecik Kalesi'nin arka kısmında 3 bin yıl önce Urartular döneminde matematiksel bir hesapla 1600 metre karelik alana sığdırılan 2 bin 475 taşın bulunduğu bölgeye yüksek gerilim direkleri dikildi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, bu taşların astronomiyle ilgili olduğunu belirterek, "Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından birinci derece sit alanı ilan edilen bu alana Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) yüksek gerilim direkleri kurdu.

İzin alınmamış
Kuruldan direklerin kurulması için izin alınmadığını öğrendik. Konuyu Müze Müdürlüğü ile Kültür Bakanlığı'na bildirdik. Bu kadar güzel bir görüntünün içerisinde demir yığınlarının görülmesi bizi üzüyor. Direklerin yol güzergâhlarının kaldırılması yönünde gerekli yerlere müracaatta bulunacağız" dedi. TEİAŞ 17. Grup İletim Tesis İşletme Grup Müdürlüğü yetkilileri ise, konuyla ilgili inceleme yapıldığını söyledi
Milliyet


Geri Dön