25 / 04 / 2024

3. Havalimanı 2018'in ilk çeyreğinde tamam!

3. Havalimanı 2018'in ilk çeyreğinde tamam!

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul'daki üçüncü havalimanıyla açıklama yaptı. Yıldırım, Her şey yolunda gidiyor. İki bağımsız paralel pist, 90 milyon kapasiteli bir terminal olacak'' dedi.



Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul'daki üçüncü havalimanıyla ilgili şu ana kadar her şeyin yolunda gittiğini belirterek, "2018’in ilk çeyreği olarak düşünülen ve Başbakanımızın açıklamasıyla 26 Şubat olarak verilen tarihi tutmak için her türlü gayret gösteriliyor ve inşallah da tutulacak gibi gözüküyor." dedi.


Yıldırım, Atatürk Havalimanında görev yapan gazetecilere Florya'daki sosyal tesislerde yaptığı açıklamada, yılın ilk yarısında turizm açısından havacılıkta bazı sıkıntılar yaşandığını, Rusya ile yaşanan olaylardan dolayı turist sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını anlattı.


Bu durumdan en çok Antalya Havalimanı’nın etkilendiğini belirten Yıldırım, bazı Avrupa ülkelerinin olumsuz açıklamalarından dolayı Alman yolcularda da bir düşüş yaşandığını belirtti. Yıldırım, bu yıl iç hat trafiğinin artmaya devam ettiğini bildirerek, bu alanda yaklaşık yüzde 5’lik bir artışı yakaladıklarını aktardı.


Rusya ile sorunların giderilmeye başlandığını ifade eden Yıldırım, "İnşallah yılın ikinci yarısında daha iyi tabloyla karşı karşıya geleceğimizi düşünüyorum." dedi.


Yıldırım, İstanbul’daki yeni havalimanı projesinin de yolunda gittiğini kaydederek, şöyle devam etti:


"Hatta inşai faaliyetler düşünülenden, planlanandan da önde diyebilirim. Bunda biraz havanın da müsaade etmesi etkili oldu. Geçen sonbahar az yağışlı geçince çalışılabilen gün sayısı arttı. Dolayısıyla planın önüne geçtik. Hava tarafı noktasında da bizim çalışmalarımız yolunda devam ediyor. Çünkü biliyorsunuz bir havalimanını neticede bir zincir gibi düşünebiliriz. Birçok unsurun beraber çalıştığı, hepsinin birbiriyle etkileştiği, en ufak yerdeki aksaklığın her tarafa sirayet edebildiği önemli bir iş kolu. Dolayısıyla hepsini tek tek düşünmek, güçlendirmek durumundayız. Havacılık zinciri ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür. Bu konularda biz DHMİ olarak ciddi çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Hava tarafının dizaynında, prosedürlerde, seyrüsefer yardımcıları konusunda şu ana kadar her şey yolunda gidiyor. 2018’in ilk çeyreği olarak, düşünülen ve Başbakanımızın açıklamasıyla 26 Şubat olarak verilen tarihi tutmak için her türlü gayret gösteriliyor ve inşallah da tutulacak gibi gözüküyor." 


Yıldırım, üçüncü havalimanının çok büyük bir proje olduğunu, dünyanın en büyük şantiyesinin bu alanda bulunduğunu söyledi.


Üçüncü havalimanının hava sahasındaki bazı çalışmaları uzun zamandır yürüttüklerini kaydeden Yıldırım, özellikle seyrüsefer yardımcıları konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.


Havalimanında bulunması gereken cihazların temini, yerleştirilmesi ve testlerin yapılmasının bir programa bağlandığını dile getiren DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, "Bazı birbirini takip etmesi gereken pratik süreçler var. Mesela bu cihazların testlerini yapabilmesi için tesisin enerjilendirilmesi lazım. Şu anda henüz enerji yok.  Bunun da planlanan süreci aşağı yukarı mayıs gibi bekleniyor." ifadelerini kullandı.


Yıldırım, üçüncü havalimanı hava trafiğinin koordinasyonu için Bulgaristan ve Romanya makamlarıyla görüşmeler yaptıklarını belirtti.


 - İlk fazda iki pist


Yeni havalimanı açıldığında yılda 70 milyon yolcu beklediğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:


"Birden 90 milyona sıçraması söz konusu olmayacaktır. Çünkü unutmayalım. Yeni havalimanımız ilk fazında iki pistle açılacak. İki bağımsız paralel pist, 90 milyon kapasiteli bir terminal olacak. 90 milyon kapasite dediğimiz zaman bazen yanlış anlaşılıyor. Sanki hemen 90 milyon yolcu gelecekmiş gibi. Hayır, o bir kapasitedir ama benim şahsen beklentim 2018 senesi için 70 milyon civarındadır. Bu tabii ki peyderpey artmaya devam edecektir."


Havalimanındaki kulenin temel çalışmalarına başladığını belirten Yıldırım, stilize edilmiş lale figürünün burada kullanılacağını dile getirdi.


"Yüklenici şirketin ifadesine göre sene sonuna kadar kaba inşaatı bitirmeyi planlıyorlar" diyen Yıldırım, bu çalışmalarla otopark, metro istasyonlarıyla diğer çalışmaların beraber yürütüleceğini bildirdi.


 Serdar Hüseyin Yıldırım, Sabiha Gökçen Havalimanında hızlı çıkış taksi yolları ile ikinci pist çalışmalarının da sürdürüldüğü ifade ederek, "Havacılığımız açısından sıkıntılı bir durumumuz yok. Şu ana kadar her şey yolunda gözüküyor. Sadece bu sene için büyüme hızımız biraz düşmüş olacak." değerlendirmesini yaptı.


DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, havacılıkla ilgili tüm projelerde çevreye, canlılara, tarihi eserlere zarar vermeden duyarlı şekilde çalışıldığını kaydetti.


 Yıldırım, bir gazetecinin "Yüksekova Selahattin Eyyubi Havalimanı ne zaman uçuşlara tekrar açılacak? şeklindeki sorusuna, "Aslında bizler havalimanını kapatmadık. Operasyonlar süresince de kapalı değildi. Sivil uçuşlar durduruldu sadece. Bu ikisi ayrı şeyler. Biz havalimanını açık tutuyoruz." diye yanıtladı.


Operasyonlar süresince bölgedeki havalimanlarının birçoğunu 24 saat açık tuttuklarını ifade eden Yıldırım, sözlerini, "Oraya uçup uçmamak, havayolları şirketlerinin kendi kararları. Biz o konuda zorlama getiremeyiz. 'İlla uçacaksın' da diyemeyiz. Biz havalimanımızı açık tutuyoruz ama havayollarımızdan gelen tepkiler de zannediyorum, yakın bir zamanda herhalde önümüzdeki ay ya da bayram sonrası tekrar uçuşlara başlayacakları yolundadır." diye tamamladı.



AA






Bu haber Sabah'ta şöyle yer aldı:



DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, İstanbul’un yeni havalimanının terminal binasının kaba inşaatının yıl sonunda bitirileceğini belirterek, “Kule inşaatının da temeli atıldı” dedi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul'da yapımı devam eden yeni havalimanında inşaat faaliyetlerinin havanın da müsaade etmesiyle planlanan zamanın önünde devam ettiğini belirterek "Bu yıl sonunda terminalin kaba inşaatının bitirilmesi planlanıyor. Eylülekim aylarında artık yukarıdan baktığımız zaman havalimanı 2 pistin izdüşümleriyle terminal ortaya çıkmış olacak" dedi.


DAĞLAR YER DEĞİŞTİRİYOR

Geçtiğimiz sonbaharda yağışların az olması nedeniyle çalışılabilen gün sayısının arttığını söyleyen Yıldırım, "2018'in ilk çeyreği olarak düşünülen ve başbakanımızın açıklamasıyla 26 Şubat olarak verilen tarihi tutmak için her türlü gayret gösteriliyor. Dünyanın en büyük şantiyesi. Hakikaten eşi benzeri yok. 3 bin civarında iş makinası çalışıyor. Dağlar yer değiştiriyor. Herkesin gözünün üzerinde olduğu bir proje. O yüzden çok titizlik gösteriyoruz. Şu ana kadar iyi geldik. İnşallah böyle devam eder" diye konuştu. Yeni havalimanının hava sahasının dizaynına yönelik de çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Yıldırım, "Boeing Jeppesen firması bizim Amerika ziyaretimizde yanımıza gelip bu konuya çok ilgili olduğunu ve buna destek vermek istediklerini söylemişlerdi. Yazılımla yürüyen bir destek verilecek. Bunun eğitimleri de verilecek ve bu eğitimlerden bizim DHMİ personelleri de istifade edebilecekler. Sadece dizayn değil, seyrüsefer yardımcıları, radarlar gibi havalimanlarında bulunması gereken bütün cihazların temini ve bunların yerleştirilmesi bir programa bağlandı" ifadelerini kullandı.


STATÜ SEMBOLÜ

Tasarımı uluslararası bir yarışmayla belirlenen lale figürlü hava trafik kontrol kulesinin temel çalışmalarının yapıldığını da kaydeden Yıldırım "Bu tip havalimanlarında kuleler statü sembolü gibidir. Yüksek ve güzel bir kule olacak. Onun çalışması da başladı. Yüklenici şirket bu sene sonuna kadar kaba inşaatı bitirmeyi planlıyor. Bu hızla gidilirse bitirebilirler. Otopark çalışmaları, metro istasyonlarının hazırlanması gibi çalışmalar da paralel bir şekilde yürütülüyor" şeklinde konuştu.


İLK ETAPTA 2 PİST OLACAK

Yeni havalimanın açılması ile birlikte 2018'de 70 milyon yolcu beklendiğini ifade eden Yıldırım "Birden 90'a sıçraması söz konusu olmayacaktır.

Çünkü ilk fazda 2 pist olacak. 90 milyon kapasiteli bir terminal olacak. Bunu dediğimiz zaman hemen 90 milyon yolcunun geleceği anlaşılıyor. O bir kapasitedir.

Benim beklentim 2018 yılı için 70 milyon civarında. Bu peyderpey sürekli olarak artmaya devam edecek. 3'üncü pist 2019'da açıldıktan sonra yolcu sayısı daha hızlı artacak"dedi.

Hakkari Yüksekova Havalimanı'nın kapatıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını da belirten Yıldırım "Havalimanlarımızı operasyonlar sırasında hiç kapatmadık. Tam tersine 24 saat açık tuttuk. O süreçte çalışan elemanlarımıza çok teşekkür ederim" dedi.

Drone'lar için bir sistem üzerinde çalıştıklarını da kaydeden Yıldırım "Havalimanı sınırlarına yaklaşmakta olan drone tespit edilip, kumandasıyla ona müdahale edilecek" mesajı verdi.


BULGARLAR DA MEMNUN

Yıldırım, uçakların iniş ve kalkış güzergâhı için Bulgaristan ve Romanya ile de görüşmelerin 2015 yılı sonu itibarıyla başladığı, bu ülkelerine trafiği artacağı için gayet memnun olduklarını vurguladı.



Sabah







Bu haber Dünya'da şöyle yer aldı:


DHMİ Müdürü Yıldırım, 3. Havalimanı'ndan özellikle Bulgarların memnun olduğunu belirterek, 'Çünkü onların da hava trafiği artacak, gelirleri artacak' dedi.


Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, 3. Havalimanı açıldıktan sonra Bulgaristan ve Romanya hava sahalarında yaşanacak olası bir trafik artışı nedeniyle her iki ülkeyle de koordinasyon çalışmaları başlattıklarını söyledi. Yıldırım kötü niyetli olarak uçurulmak istenen İnsansız Hava Araçları'nın (Drone) önlenmesi için de son aşamaya geldiklerini belirtti.


Genel Müdür Serdar Hüseyin Yıldırım, 3. Havalimanı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Özellikle Bulgarlar bu duruma hazırlar ve memnunlar. Çünkü onların da hava trafiği artacak, gelirleri artacak. Dolayısıyla bir sıkıntı olmayacak” dedi. 


Serdar Hüseyin Yıldırım, “Bu koordine çalışmalarını Bulgaristan ve Romanya’nın iki kurumu ile başlatmış durumdayız. 2015 yılı sonu itibariyle başlattık. Bizim dışımızda ülkelerin kendi programları olduğu için hemen başlattık. Trafik artışı söylediğiniz kadar olmayacak. Geçen sene Atatürk havalimanı 61 buçuk milyon gibi bir yolcu sayısı ile Avrupa'da üçüncü sıraya oturdu. Uzun senelerdir, çift haneli büyümenin sonucunda gelinmiş olan bir rakam hepimizi sevindirdi gerçekten. Heatrow ve Paris’ten sonra üçüncü sıraya oturduk. Tabii takdir ederseniz ki bu böyle devam etmeyecekti. Hep yüzde 10 büyüme olmaz. Dik eğri önce ivmesini kaybedecektir. Daha sonra düz bir seyir izleyecektir. Dünyanın her yerinde bu böyle olmuştur. Aslında beklenmeyen bir turist düşüşü olduğu için de sayılarımızda çok ciddi bir artış beklemiyoruz. 3. Havalimanı açıldığı zaman şahsen ben 70 milyon civarında yolcu bekliyorum” diye konuştu. 


'Bulgar hava sahasına girme durumu var'


Yıldırım  2018 senesi için konuştuğunu belirterek, şunları söyledi; 


”Bu rakamın birden 90 milyon yolcuya sıçraması söz konusu olmayacaktır. Çünkü yeni havalimanımızın ilk fazı açıldığı zaman iki pistle hizmet verecek. İki bağımsız paralel pist ve 90 milyon kapasiteli bir terminal olacak. Herkes bir anda 90 milyon geleceğini zannediyor ama öyle olmuyor. Benim kanaatim 70 milyon yolcu sayısına ulaşacağız 3. Pist açıldıktan sonra 2019’da belli bir artış görebileceğiz. Fark şurada, özellikle denize doğru kalkışlar sırasında daha tırmanış tamamlanmadan, Bulgar hava sahasına girme durumu var. Dolayısıyla bu durumu koordine ediyoruz. Prosedüre ve rüzgar durumuna göre yine Bulgar hava sahasında başlayacaklar. Bu durumlarda bir sıkıntı yaşayacağımızı beklemiyorum. Gayet koordineli bir şekilde devam ediyor ve Bulgarlar bu duruma hazırlar ve memnunlar. Çünkü onlarında hava trafiği artacak, gelirleri artacak. Dolayısıyla bir sıkıntı olmayacak” 


'Hava sayesinde planlanan tarihten önde'


“Yeni İstanbul Havalimanımız yolunda gidiyor" diyen Yıldırım, "Hatta inşai faaliyetler planlanan da önde. Bu da havanın müsaade etmesi etkili oldu. Geçen sonbahar az yağışlı geçince çalışabilinen gün sayısı arttı. Dolayısıyla planın önüne geçtik. Hava tarafında da bizim çalışmalarımız devam ediyor. Bir havalimanı netice de bir zincir gibi düşünebiliriz bir çok unsurun çalıştığı birbiriyle etkileştiği en ufak aksaklığın her tarafa sirayet edeceği önemli bir iş kolu. Hepsini tek tek düşünmek ve güçlendirmek durumundayız. Havacılık zinciri ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür. Bu konularda biz çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Hava tarafının dizaynında prosedürlerin de seyrüsefer yardımcıları konusunda şu ana kadar her şey yolunda gidiyor. 2018’in ilk çeyreği olarak düşünülen ve Başbakanımızın açıklamasıyla 26 Şubat olarak verilen tarihi tutmak için her türlü gayret gösteriliyor.


Dünya


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Yolcu kapasitesi itibarıyla dünyanın en büyük havacılık merkezi olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nda lale figüründen esinlenerek tasarlanan Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin temeli atıldı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul'da düzenlenen geleneksel iftar yemeğinde gazetecilerle bir araya geldi. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de genelindeki havalimanlarının yolcu trafiği rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, gazetecilerin İstanbul'da yapımı süren 3'üncü havalimanı ile ilgili sorularını da yanıtladı.
Yıldırım, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nda inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ederken lale bitkisinden esinlenerek tasarlanan Hava Trafik Kontrol Kulesi yapımı için temel atma çalışmalarının da başladığını söyledi.

TASARIMI ULUSLARARASI YARIŞMAYLA BELİRLENMİŞTİ

Yeni havalimanının simgesi olması beklenen ve 2017 Ekim ayında tamamlanması beklenen lale figürlü kulenin de temelinin atıldığını belirten DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, "Kulenin temel çalışmaları yapılıyor. Kulenin dizaynı konusunda çok ciddi bir çalışma yapıldı. Bu tip havalimanlarında kuleler statü sembolü gibidir. Stilize edilmiş bir lale olduğu anlaşılıyor. Çok da yüksek ve güzel bir kule olacak. Kulenin silueti ortaya çıktığı zaman havalimanı gözümüzde daha da canlanacak. Bu yazı yoğun bir çalışma içinde geçirdiğimizde, Eylül ve Ekim aylarında havadan baktığımız zaman terminal ortaya çıkmış olacak ve pistlerin izdüşümlerini görmüş olacağız. Yüklenici firma bu sene sonuna kadar kaba inşaatı bitirmeyi planlıyor. Yeni havalimanında otopark çalışmaları, metro istasyonlarının hazırlanması gibi çalışmalar paralel bir şekilde devam ediyor" şeklinde konuştu.

YENİ HAVALİMANINA BOEING TEKLİFİ

Yıldırım, binlerce kişiyle yerde süren çalışmaların yanı sıra havada da çalışmaların paralel olarak devam ettiğini dile getirdi. Yıldırım; "Boeing Jeppesen firması bizim Amerika ziyaretimizde yanımıza gelip bu konuya çok ilgili olduğunu ve bu konuya destek vermek istediklerini söylemişlerdi.Yazılımla yürüyen bir destek verilecek. Bunun eğitimleri de verilecek ve bu eğitimlerden bizim DHMİ personelleri de istifade edebilecekler. Biz bağımsız olarak hava sahası çalışmalarını uzun zamandır sürdürüyoruz. Ama bu Boeing Jeppesen'ın da program desteğiyle beraber biraz daha hızlanmış ve biraz daha rafine olmuş olabiliriz, onu da önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde neticelendireceğiz. Hava sahasıyla ilgili sadece dizayn değil, seyrüsefer yardımcıları, radarlar gibi, hava limanlarında bulunması gereken bütün cihazların temini ve bunların yerleştirilmesi hepsi bir programa bağlandı" diye konuştu.

"70 MİLYON YOLCUYA ULAŞACAK"

Yeni havalimanının devreye girmesiyle birlikte yolcu rakamlarının kademeli olarak artmasını beklediğini ifade eden DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, "2018 senesi için konuşuyorum, yeni havaalanı açıldığı zaman ben 70 milyon civarında bekliyorum. Zaman içinde artacak. Bu rakamın birden 90 milyona sıçraması söz konusu olmayacaktır. Çünkü yeni havalimanımızı ilk açıldığı zaman iki pistle hizmet verecek. İki bağımsız paralel pist ve 90 milyon kapasiteli bir terminal olacak" diye konuştu

"BULGAR HAVA SAHASI SIKINTISI"

Uçakların iniş ve kalkış güzergâhı için Bulgaristan ve Romanya ile de görüşmelerin 2015 yılı sonu itibariyle başladığına vurgu yapan Yıldırım, "Bizim belirli bir irtifadan yapılan üst geçişlerde bir sıkıntı yok. Özellikle denize doğru kalkışlar sırasında daha tırmanış tamamlanmadan, Bulgar hava sahasına girme durumu var. Dolayısıyla bu durumu koordine ediyoruz. Prosedüre ve rüzgar durumuna göre yine Bulgar hava sahasında başlayacaklar. Bu durumlarda bir sıkıntı yaşayacağımızı beklemiyorum. Gayet koordineli bir şekilde devam ediyor ve Bulgar bu duruma hazırlar ve memnunlar. Çünkü onlarında hava trafiği artacak, gelirleri artacak. Dolayısıyla bir sıkıntı olmayacak" ifadelerini kullandı.

DRONE TEHLİKESİ

Son dönemde yaygınlaşan ve havalimanları çevresinde uçaklar için tehdit unsuru oluşturmaya başlayan insansız hava aracı drone'lar için bir sistem üzerinde çalıştıklarını da kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti: "Avrupa'da birçok yer, kayıt sistemine geçmemiş ama bunu getirecekler. Şu anda bu konuda birkaç firma ile yakın bir çalışma yürütüyoruz. Havalimanı sınırlarına yaklaşmakta olan Drone tespit edip, kumandasını tespit edip, havalimanı sınırlarına girmeyecek şekilde ona müdahale edecek sistemler geliştiriliyor. Benim katıldığım testler çok başarılı geçti. Drone etkilemeye çalışırken, o sırada başka cihazları da etkileyebiliyorsunuz. Bu konuyu derinlemesine düşünülmesi lazım, kaş yapalım derken göz çıkartmamız lazım. Bu gerçekten dünyanın bir problemi"

TURİZMDEKİ DURGUNLUK ANTALYA'YI VURDU

Turizmde yaşanan durgunluktan en fazla Antalya Havalimanı'nın etkilendiğini kaydeden Yıldırım, "Bu sene turistik manada ilk yarıda bir iki sebepten dolayı sıkıntılarımız oldu. Bu sebeplerden en önemlisi, Rusya ile aramızda olan gerginlikten dolayı Rus turist sayısında ciddi bir düşme oldu. Bu da özellikle Antalya havalimanımızı etkiledi. Birde Avrupa'da bazı ülkelerin olumsuz açıklamalarından dolayı Alman kökenli turistlerde de önceki senelere nazaran küçükte olsa bir düşüş yaşandı. Bu seneye dolayısıyla turistik manada biraz kayıpla başladık. Tabi yılın esas tarafı önümüzde bulunuyor ve bu kaybın ne kadarını telafi edeceğimizi göreceğiz" diye konuştu.


Habertürk





Haber Yeni Şafak Gazetesinde şu şekilde yer aldı;


İnşaatı hızla devam eden İstanbul Üçüncü Havalimanı çalışmaları dört bir yandan sürüyor. Yılsonuna kadar apron binasının tamamlanması beklenen havalimanının seyrüsefer hazırlıkları için görüşmeler başladı. DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, hava trafiğinin koordinasyonu için Bulgaristan ve Romanya makamlarıyla görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul'daki üçüncü havalimanıyla ilgili şu ana kadar her şeyin yolunda gittiğini söyledi. Yıldırım, “2018'in ilk çeyreği olarak düşünülen ve Başbakanımızın açıklamasıyla 26 Şubat olarak verilen tarihi tutmak için her türlü gayret gösteriliyor ve inşallah da tutulacak gibi gözüküyor” dedi. DHMİ'nin İstanbul'da düzenlenen geleneksel iftar yemeği öncesinde Atatürk Havalimanı'nda görev yapan gazetecilerle sohbet toplantısı yapan Genel Müdür Yıldırım, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de genelindeki havalimanlarının yolcu trafiği rakamları hakkında değerlendirmelerde bulundu.


BOEİNG YAZILIM DESTEĞİ VERİYOR

İstanbul'da inşası süren 3'üncü havalimanında binlerce kişiyle yerde süren çalışmaların yanı sıra havada da çalışmaların paralel olarak devam ettiğini dile getiren Yıldırım; “Boeing Jeppersen firması bizim Amerika ziyaretimizde yanımıza gelip bu konuya çok ilgili olduğunu ve bu konuya destek vermek istediklerini söylemişlerdi. Teklif onlardan geldi ama direk Devlet Hava Meydanlarıyla alakalı bir konu değil, İGA oturup konuştular, pazarlık ettiler ve bir destek almak üzere anlaştılar. Yazılımla yürüyen bir destek verilecek” dedi.


HAVA TRAFİĞİ İÇİN GÖRÜŞMELERE BAŞLADIK

Üçüncü havalimanının hava sahasındaki bazı çalışmaları uzun zamandır yürüttüklerini kaydeden Yıldırım, özellikle seyrüsefer yardımcıları konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yıldırım, üçüncü havalimanı hava trafiğinin koordinasyonu için Bulgaristan ve Romanya makamlarıyla görüşmeler yaptıklarını belirtti.


CİHAZLARIN TESTİ İÇİN ENERJİ LAZIM

Havalimanında bulunması gereken cihazların temini, yerleştirilmesi ve testlerin yapılmasının bir programa bağlandığını dile getiren DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, "Bazı birbirini takip etmesi gereken pratik süreçler var. Mesela bu cihazların testlerini yapabilmesi için tesisin enerjilendirilmesi lazım. Şu anda henüz enerji yok. Bunun da planlanan süreci aşağı yukarı mayıs gibi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Ekim'de silüeti netleşir

Yeni havalimanının simgesi olması beklenen lale figürlü kulenin de temelinin atıldığını belirten DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, “Kulenin silueti ortaya çıktığı zaman havalimanı gözümüzde daha da canlanacak. Bu yazı yoğun bir çalışma içinde geçirdiğimiz zaman Eylül ve Ekim aylarında havadan baktığımız zaman terminal ortaya çıkmış olacak ve pistlerin izdüşümlerini görmüş olacağız. Yüklenici firma bu sene sonuna kadar kaba inşaatı bitirmeyi planlıyorlar. Yeni havalimanında otopark çalışmaları, metro istasyonlarının hazırlanması gibi çalışmalar paralel bir şekilde devam ediyor” dedi.


Yeni Şafak

Geri Dön