26 / 04 / 2024

3. havalimanı için hazır bekliyorlar!

3. havalimanı için hazır bekliyorlar!

Türkiye'yi ve İstanbulu dünya trafiğinin merkezlerinden biri haline getirmesi beklenen İstanbul'daki yeni havalimanında zemin çalışmaları sürüyor. Bugüne kadar zemin etüdü çalışmaları kapsamında bölgede toplam 780 zemin etüt sondajı yapıldı.



Projeyi inşa eden Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirketi IGA ( İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi AŞ, zemin çalışmalarını sürdürüyor. 



Firma yetkilileri yaklaşık 76.5 kilometrelik arazide zemin çalışmalarının ilerlediğini belirtti. Bölgede zemin etüdü çalışmalarının başladığı tarih olan Mart 2014'ten bugüne toplam 780 zemin etüt sondajı yapıldı.



300 Milyon Euro

Zemin çalışmaları kapsamında zemin profilinin yerinde ve etkin tanımlanmasına elveren yaklaşık bin 20 numune çukuru ve 9 bin adet CPT (Koni Penetrasyon Deneyi) uygulaması yapıldı. Sadece zemin çalışmalarına yönelik olarak, büyük kısmı inşaatın sonraki aşamalarında kullanılmayacak, dev bir makine parkı yatırımı yapıldı. 


Toplam 300 milyon Euro'ya mal olan bu makine parkının içinde bin 200 adet yüksek tonajlı iş kamyonunun yanı sıra 150 adet 90 ton ağırlığında ekskavatör, 95 adet dozer, 70 adet greyder, 75 adet loader, 140 adet 25 ton ağırlıklı silindir ve benzeri ekipmanlar bulunuyor. 


Hürriyet


Geri Dön