26 / 04 / 2024

3. havalimanında çevre çalışmalarına 15 milyon Euro ayrıldı!

3. havalimanında çevre çalışmalarına 15 milyon Euro ayrıldı!

Kuş gözlemleri inşaat işlerinden önce başlayan ve bugüne kadar devam eden İstanbul Yeni Havalimanı, bu konuda dünyanın en hassas havalimanı olacak.




Kuş gözlemleri inşaat işlerinden önce başlayan ve bugüne kadar devam eden İstanbul Yeni Havalimanı, bu konuda dünyanın en hassas havalimanı olacak.


Dünyanın en çok kuş bilimcisi çalıştırılan kurumu olma özelliği taşıyan havalimanı, ilk günden beri veri toplama ve planlama çalışmalarının yapıldığı, kuş radar sistemi ile de desteklenen tek havalimanı olma özelliğini taşıyacak.


İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk gününden itibaren çevre ve kuşlar konusunda yapılan çalışmaları AA'ya anlattı.


Kuş göç yollarının uçuş güvenliğini etkilediği ve Üçüncü Havalimanı'nın bu yollar üzerinde bulunduğuna dair çok eleştiriler yapıldığını anımsatan Akçayoğlu, "Dünyada herhangi bir havalimanında daha yapım aşamasında, ortada hiçbirşey yokken kuç göçü ile ilgili böyle bir çalışma yapılmadı" dedi.


Türkiye'nin kuş göçü yolları üzerinde bulunmasının çok normal olduğunu dile getiren Akçayoğlu, öncelikle bölgedeki kuş hareketlerinin veri tabanını oluşturmak için harekete geçirdiklerini, havalimanı projesi kapsamında işe alınan ilk kişinin çevre direktörü olduğunu söyledi.


Akçayoğlu, kuç göçü, çevresel hareketler, endemik bitkiler gibi alanları takip eden çevre direktörlüğünü ilk günden beri görevde olduğunu kaydederek, environ ile detaylı çevresel ve sosyal etki değerlendirme çalışması için anlaşma yaptıklarını anlattı.


Yusuf Akçayoğlu bu çalışma sonucunda Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) Raporu'nun oluştuğunu, ÇSED kapsamında ilk kuş gözlem çalışmalarına Eylül 2013'te başladıklarını aktardı.


2014 yılı boyunca Türkiye'de ilk defa 12 kilometre genişliğinde bir bantı tarayacak şekilde 4 gözlem istasyonunda 4 ornitolog (kuş bilimci) tarafından detaylı kuş gözlem çalışmalarına başladıklarını aktaran Akçayoğlu, ellerinde 2,5 yıllık çok detaylı olarak toplanmış veriler bulunduğunu, bu alandan geçen kuşların cinsinin, çeşidinin tespit edildiğini anlattı.


Akçayoğlu, "İstanbul Yeni Havalimanı, daha inşaat çalışmaları başlamadan bu seviyede veri toplama ve planlama çalışmalarının yapıldığı, kuş radar sistemi ile de desteklenen tek havalimanı olma özelliğine sahip. Yaban Hayatı Yönetim Birimimizi kurduk. Bu birimi daha inşaat aşamasında kuran ilk ve tek havalimanıyız. İGA bünyesinde hâlihazırda 6 ornitolog tam zamanlı olarak Yaban Hayatı Yönetim Birimi'nde görev yapıyor" diye konuştu.


 


- "Çalışmalarımız uçuşların aksamaması için"


 


Akçayoğlu, İGA'nın çevre direktörlüğünün yurt dışında çok detaylı çalışma yaptığını, Avrupa, Amerika, Kanada gibi Türkiye'den daha fazla daha fazla uçuş hareketi olan ülkelerde araştırmalar sürdürdüğünü kaydederek, bunların hiçbirinde kuş göç yolları nedeniyle havalimanı kapatıldığını görmediklerini söyledi.


Bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde raporların hazırlandığını dile getiren Akçayoğlu, bu konuda dünyadaki en gelişmiş teknolojileri incelediklerini bildirdi.


Akçayoğlu, "Nihayetinde dünya çapında en gelişmiş yazılımı ile topladığımız verileri otomatik olarak değerlendirme ve risk değerlendirme yapabilme kabiliyetine sahip kuş radar sistemimizi satın aldık. Bunun sayesinde uçuş hareketlerini en güvenilir şekilde yapabileceğimize inanıyoruz" dedi.


 


- "Kuş açısından hiçbir sıkıntı yaşanmayacak"


 


Akçayoğlu, yolcularının ve havayollarının uçuş güvenliğinin çok önemli olduğuna vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Buradaki hava operasyonlarını ne kadar efektif ve az kayıpla yapabiliriz bunu düşünüyoruz. Yani uçuş hareketlerinde minimum aksamayı amaçlıyoruz. Yoksa bu çalışmaları burada tehlike var, bunu yönetme anlamında değil. Uçuş operasyonlarını nasıl daha sağlıklı ve efektif yapabiliriz. Burada riskli bir olay vardı da biz bu yüzden bu kadar hassasız değil konu. Kuş meselesi dünyanın her yerinde ne kadar problemse burada da o kadar konu. Ekstra bir problem yok. Burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu Türkiye'ye, dünyaya örnek olacak. Minimum zaman kaybıyla en efektif uçak hareketini sağlamak için çalışıyoruz. Yoksa hayati tehlike arz eden bir durum yok. 


Burada kuş açısından bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz. Zaten bu radarlar sayesinde, yaptığımız kuş göçü sayesinde göçün yoğun olduğu saatleri çok önceden tespit edeceğiz. Bu anlamda uçuş riskini sıfıra indireceğiz. Zaten bu tabii her şeyde risk olduğu gibi havacılıkta da risk var ancak biz bunu en iyi şekilde yöneteceğiz. Kuşlar açısından dünyada şimdiye kadar bu kadar ciddi bir çalışma yapılmadı. Çalışmamız kuş göçleri esnasında uçuş güvenliğinin yüzde 100 sağlanması için. Bu anlamda ciddi bütçe ayırdık. Radar alımını da yaptık. Ayrıca bu konuda bir firmadan da danışmanlık hizmeti alacağız."


 


- "Çevre ve kuş çalışmalarına 15 milyon avro ayırdık"


 


Akçayoğlu, inşaat alanında canlı varlıkların türlerinin devam etmesi için Atatürk Arboretumu ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ile işbirliği yaptıklarını belirterek, ayrıca bu alandaki kaplumbağaları da ormanın iç taraflarına taşıdıklarını söyledi.


Çevre ve kuşlar için ayırdıkları bütçenin 15 milyon avro olduğuna değinen Akçayoğlu, bu paranın sadece birinci etap için ayrıldığına dikkati çekti.


Akçayoğlu, "Bu proje biliyorsunuz cumhuriyetin tarihinin en büyük projesi. Bu projelerin hem yurt içinde hem yurt dışında olumlu ve olumsuz tepkiler alındı. Biz çevreyi çok önemsiyoruz. Projenin finansal getirisinden öte çevreye duyarlılığı da gelecek nesiller için çok önemli. Bu yüzden böyle girişimde bulunduk. Bu örnek olsun" dedi.


 


AA


Bu haber Sabah'ta şöyle yer aldı:


3. havalimanında kuş gözlemleri inşaat işlerinden önce başladı. Bugüne kadar devam eden İstanbul Yeni Havalimanı, bu konuda dünyanın en hassas havalimanı olacak. 

İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları CEO'su Yusuf Akçayoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk gününden itibaren çevre ve kuşlar konusunda yapılan çalışmaları anlattı. Kuş göç yollarının uçuş güvenliğini etkilediği ve Üçüncü Havalimanı'nın bu yollar üzerinde bulunduğuna dair eleştiriler yapıldığını anımsatan Akçayoğlu, "Dünyada herhangi bir havalimanında daha yapım aşamasında, ortada hiçbirşey yokken kuş göçü ile ilgili böyle bir çalışma yapılmadı. Burada kuş açısından bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz. Zaten radarlar sayesinde göçün yoğun olduğu saatleri çok önceden tespit edeceğiz. Uçuş riskini sıfıra indireceğiz" dedi.


Sabah



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Kuş gözlemleri inşaat işlerinden önce başlayan ve bugüne kadar devam eden İstanbul Yeni Havalimanı, bu konuda dünyanın en hassas havalimanı olacak. Dünyanın en çok kuş bilimcisi çalıştırılan kurumu olma özelliği taşıyan havalimanı, ilk günden beri veri toplama ve planlama çalışmalarının yapıldığı, kuş radar sistemi ile de desteklenen tek havalimanı olma özelliğini taşıyacak. İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, Çevre ve kuşlar için ayırdıkları bütçenin 15 milyon avro olduğunu söyledi. Akçayoğlu, bu paranın sadece birinci etap için ayrıldığına dikkat çekti.



Yeni Şafak




Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Kuş gözlemleri inşaat işlerinden önce başlayan ve bugüne kadar devam eden İstanbul Yeni Havalimanı, bu konuda dünyanın en hassas havalimanı olacak. 


Dünyanın en çok kuş bilimcisi çalıştırılan kurumu olma özelliği taşıyan havalimanı, ilk günden beri veri toplama ve planlama çalışmalarının yapıldığı, kuş radar sistemi ile de desteklenen tek havalimanı olma özelliğini taşıyacak. 


İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçaoğlu, İstanbul Yeni Havalimanının ilk gününden itibaren çevre ve kuşlar konusunda yapılan çalışmaları anlattı. 


'KUŞ RADAR SİSTEMİ ALDIK' 


Kuş göç yollarının uçuş güvenliğini etkilediği ve Üçüncü Havalimanı'nın bu yollar üzerinde bulunduğuna dair çok eleştiriler yapıldığını hatırlatan Akçayoğlu. "Dünyada herhangi bir havalimanında daha yapım aşamasında, ortada hiçbir şey yokken kuş göçü ile ilgili böyle bir çalışma yapılmadı" dedi. 


Akçayoğlu. "Nihayetinde dünya çapında en gelişmiş yazılımı ile topladığımız verileri otomatik olarak değerlendirme ve risk değerlendi yapabilme kabiliyetine sahip kuş radar sistemimizi satın aldık. Bunun sayesinde uçuş hareketlerini en güvenilir şekilde yapabileceğimize inanıyoruz" dedi. 


CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK PROJESİ 


Akçayoğlu, "Buradaki hava operasyonlarını ne kadar efektif ve az kayıpla yapabiliriz bunu düşünüyoruz. Bu proje biliyorsunuz cumhuriyet tarihinin en büyük projesi. Bu projeler ile ilgili hem yurt içinde hem yurt dışında olumlu ve olumsuz tepkiler alındı. Biz çevreyi çok önemsiyoruz' şeklinde konuştu. 



Yeni Akit


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı..


İstanbul Yeni Havalimanı, kuş gözlemleri açısından dünyanın en hassas havalimanı olacak. İGA Havalimanları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “Çalışmalarımız sayesinde uçuş hareketlerini en güvenilir şekilde yapabileceğiz. Uçuş riskini sıfıra indireceğiz” dedi.



Kuş gözlemleri inşaat işlerinden önce başlayan ve bugüne kadar devam eden İstanbul Yeni Havalimanı, bu konuda dünyanın en hassas havalimanı olacak. Dünyanın en çok kuş bilimcisi çalıştırılan kurumu olma özelliği taşıyan havalimanı, ilk günden beri veri toplama ve planlama çalışmalarının yapıldığı, kuş radar sistemi ile de desteklenen tek havalimanı olma özelliğini taşıyacak. İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk gününden itibaren çevre ve kuşlar konusunda yapılan çalışmaları anlattı. 

 

Önce çevre direktörü

 

Kuş göç yollarının uçuş güvenliğini etkilediği ve Üçüncü Havalimanı’nın bu yollar üzerinde bulunduğuna dair çok eleştiriler yapıldığını anımsatan Akçayoğlu, “Dünyada herhangi bir havalimanında daha yapım aşamasında, ortada hiçbirşey yokken kuç göçü ile ilgili böyle bir çalışma yapılmadı” dedi.

 

Akçayoğlu, öncelikle bölgedeki kuş hareketlerinin veri tabanını oluşturmak için harekete geçirdiklerini, havalimanı projesi kapsamında işe alınan ilk kişinin çevre direktörü olduğunu söyledi. Akçayoğlu, kuç göçü, çevresel hareketler, endemik bitkiler gibi alanları takip eden çevre direktörlüğünü ilk günden beri görevde olduğunu kaydederek, environ ile detaylı çevresel ve sosyal etki değerlendirme çalışması için anlaşma yaptıklarını anlattı. 2014 yılı boyunca Türkiye’de ilk defa 12 kilometre genişliğinde bir bantı tarayacak şekilde 4 gözlem istasyonunda 4 ornitolog (kuş bilimci) tarafından detaylı kuş gözlem çalışmalarına başladıklarını aktaran Akçayoğlu, ellerinde 2.5 yıllık çok detaylı olarak toplanmış veriler bulunduğunu, bu alandan geçen kuşların cinsinin, çeşidinin tespit edildiğini anlattı. 

 

Türkiye örnek olacak

 

Hava operasyonlarını ne kadar efektif ve az kayıpla yapabileceklerini düşündüklerini kaydeden Akçayoğlu, şöyle devam etti: “Yani uçuş hareketlerinde minimum aksamayı amaçlıyoruz. Yoksa bu çalışmaları burada tehlike var, bunu yönetme anlamında değil. Uçuş operasyonlarını nasıl daha sağlıklı ve efektif yapabiliriz. Burada riskli bir olay vardı da biz bu yüzden bu kadar hassasız değil konu. urada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu Türkiye’ye, dünyaya örnek olacak. Minimum zaman kaybıyla en efektif uçak hareketini sağlamak için çalışıyoruz. Yoksa hayati tehlike arz eden bir durum yok. Zaten bu radarlar sayesinde, yaptığımız kuş göçü sayesinde göçün yoğun olduğu saatleri çok önceden tespit edeceğiz. Bu anlamda uçuş riskini sıfıra indireceğiz.”

 

Risk değerlendiren kuş radar sistemi alındı

 

CEO Akçayoğlu, İGA’nın çevre direktörlüğünün yurt dışında çok detaylı çalışma yaptığını, Avrupa, Amerika, Kanada gibi Türkiye’den daha fazla daha fazla uçuş hareketi olan ülkelerde araştırmalar sürdürdüğünü kaydederek, bunların hiçbirinde kuş göç yolları nedeniyle havalimanı kapatıldığını görmediklerini söyledi. Bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde raporların hazırlandığını dile getiren Akçayoğlu,, şöyle devam etti: “Dünya çapında en gelişmiş yazılımı ile topladığımız verileri otomatik olarak değerlendirme ve risk değerlendirme yapabilme kabiliyetine sahip kuş radar sistemimizi satın aldık. Bunun sayesinde uçuş hareketlerini en güvenilir şekilde yapabileceğimize inanıyoruz.”

 

Çevre ve kuşlar için 15 milyon eruo

 

YUSUF Akçayoğlu, inşaat alanında canlı varlıkların türlerinin devam etmesi için Atatürk Arboretumu ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ile işbirliği yaptıklarını belirterek, ayrıca bu alandaki kaplumbağaları da ormanın iç taraflarına taşıdıklarını söyledi. Çevre ve kuşlar için ayırdıkları bütçenin 15 milyon euro olduğuna değinen Akçayoğlu, bu paranın sadece birinci etap için ayrıldığına dikkati çekti. Akçayoğlu, “Bu proje biliyorsunuz cumhuriyetin tarihinin en büyük projesi. Bu projelerin hem yurt içinde hem yurt dışında olumlu ve olumsuz tepkiler alındı. Biz çevreyi çok önemsiyoruz. Projenin finansal getirisinden öte çevreye duyarlılığı da gelecek nesiller için çok önemli. Bu yüzden böyle girişimde bulunduk. Bu örnek olsun” dedi.



Vatan



Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, dünyanın en büyük 10 projeden 3'ünün Türkiye'de yer aldığını belirtti. Ayrıca bu proje yatırımlarının Dünya Bankası'nca tescillendiğine vurgu yaptı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Dünya Bankası'nca hazırlanan 2015 Yılı Global Kamu Özel Sektör İşbirliği Raporu'na göre, kamu-özel ortaklığıyla gerçekleştirilen en büyük 10 projeden 3'ünün Türkiye'de yer aldığını belirterek, “Yeni Türkiye'nin ne kadar büyüdüğünün işareti olan rapordaki projeler, sıçrayışın ve özgüvenin alametidir. Yeni Türkiye'nin artık hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünün kanıtlarıdır” dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİ PROJESİ 

Arslan, yaptığı açıklamada, rapora göre, kamu-özel ortaklığıyla yapılan dünyanın en büyük projesinin 35,6 milyar dolarla İstanbul Yeni Havalimanı olduğunu ifade etti. Brezilya, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan 10 ülkenin geçen yılki toplam yatırımının 99,9 milyar dolar olduğuna işaret edilen raporda, Türkiye'nin bu 10 ülke arasında 44,7 milyar dolarla en büyük yatırımı gerçekleştiren ülke olduğuna vurgu yapan Arslan, dünya üzerinde gerçekleştirilen en büyük 10 proje arasında İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'nin ilk sırada, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin ikinci sırada, Dalaman İç Hatlar Terminal Binası Projesi'nin de 9'uncu sırada yer aldığını kaydetti. Arslan, yatırımların dünya ülkelerine örnek olduğunu söyledi.  

3.Havalimanına aslan payı 

Türkiye'nin toplam 44,7 milyar dolar yatırım bedeline sahip 7 projeyle global yatırımların yüzde 40'ını tek başına gerçekleştirdiğini dile getiren Arslan, 35,6 milyar dolar yatırımla İstanbul'da yapılan yeni havalimanı projesinin Dünya Bankası veri tabanına giren en yüksek bedelli kamu-özel ortaklığı projesi olduğuna dikkati çekti.



Yeni Asır


Geri Dön