28 / 03 / 2024

3. havalimanının granitleri Brezilya’dan!

3. havalimanının granitleri Brezilya’dan!

Türk üreticilerin girişimlerine rağmen inşaatı süren üçüncü havalimanı için Brezilya'dan 1 milyon metrekare granit ithal edilmesi bekleniyor.



İstanbul'da inşaatı devam eden üçüncü havalimanında, Türk üreticilerin tüm ısrarlarına rağmen yerli yerine yabancı granit kullanılacak. Sözcü'nün edindiği bilgilere göre 1 milyon metrekareyi bulması beklenen granitlerin metrekare alış fiyatı 55 dolar civarında. Üstelik buna nakliye, vergi ve montaj da dahil değil. “Dolar bozdurun, Türk lirası kullanın” denilen bir dönemde, Brezilya'dan yapılacak granit ithalatının cari açığa en az 55 milyon dolar negatif etkisi olacak. Zor zamanlar geçiren yerli üreticinin yaşadığı kayıp da daha fazla artacak. Konuyu farklı platformlarda defalarca dile getirdiğini söyleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Başbakan Yıldırım'la 2 kez yüz yüze konuşup anlattım. Cumhurbaşkanı da yerli taş kullanılması konusunda talimat verdi. Ancak sonuç alamadık. 5 Temmuz 2015 Çin seyahatinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ‘havalimanında Türk doğaltaşı kullanılsın' diye ricada bulunduk. Firma ile üreticileri buluşturduk. 300 tane taş koyduk, gelip baktılar, beğendiklerini ayırdılar. ‘Tayyip Bey talimat verdi iş bitti' dedik. Ama bir baktık ki taşları ithal edeceklermiş. Amacımız birisi kazansın değil, Türk taşı kullanılsın” dedi.

BAHANE ÜRETİYORLAR

Yeni havalimanında yerli doğaltaş kullanılması konusunun sektörleri açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Kahyaoğlu, “Havalimanına inanılmaz bir yabancı ziyareti var. Aktarma yeri olacak. 150 milyon yolcu hedefleniyor. Doğal reklam yeri. Brezilya yarın ‘Dünyanın ikinci büyük havalimanına ben doğaltaş verdim' diye reklam yapacak. Türk granitinde radyasyon var dediler ama her granitte vücuda zarar vermeyen radyasyon vardır. Brezilya'dan alacaklarında bile var. Bahane üretiyorlar” diye konuştu.

Kahyaoğlu, ayrıca milli havayolu şirketi THY'nin bile CIP lounge'larında ithal taş kullandığına dikkat çekti

STK'LAR SİYASET DEĞİL EKONOMİ KONUŞSUN


Türkiye ekonomisinin bitme noktasına geldiğini söyleyen Ali Kahyaoğlu, ülke gündeminde sadece siyaset ve terör olduğunu, ekonominin hiç konuşulmadığını belirtti.

İş dünyası kuruluşlarının da bunu yaptığını anlatan Kahyaoğlu, STK'ların artık siyaset değil ekonomi konuşması gerektiğini vurguladı. Kahyaoğlu, “Hükümeti beklemeden TİM, TOBB, DEİK olarak hep beraber seferberlik ilan etmeliyiz” dedi. 2017 yılını Dünya Türk Doğal Taşları Yılı ilan ettiklerini ifade eden Kahyaoğlu, yeni pazarlara açılarak ihracatı artırmayı hedeflediklerini kaydetti.


Taylan Büyükşahin/Sözcü


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


İnşaatı devam eden 3. Havalimanı’nda yerli mermer ya da Türk doğal taşı kullanımı için yürütülen çalışmalar boşa gitti. Bazı ithalatçı firmaların ‘Türk taşında radyasyon yüksek’ diye başlattıkları lobinin etkili olduğu iddia ediliyor. Projede Çin ya da Brezilya taşlarının kullanılacağı ileri sürülüyor.


Türkiye’nin en büyük, dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan ve inşaatı devam eden 3. Havalimanında yerli doğal taş ya da Türk mermeri kullanılması için yürütülen lobi faaliyetlerinin fayda vermediği bildirildi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar meseleyi anlatan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Kendisi de bize destek vermişti. Belki 100 yıl boyunca ülkemizin vitrini olacak bu dev projede yerli taş kullanılması için tüm görüşmeleri yapmıştık. Ancak birileri ki kendileri aksini söylese de ithalatçıdır mermerimizde yüksek radyasyon olduğunu ileri sürüp bilgisizce karalama yaptılar. Bu arkadaşlar ne yazık ki Türk taşına ihanet ettiler. Şimdi büyük ihtimalle Çin ya da Brezilya’dan getirdikleri granitleri projeye satacaklar” dedi.


BÜYÜK İHRACATÇIYIZ

Bu konudaki bilgiyi hav limanı inşaatında söz konusu ürünle ilgili taşeron firmalarından aldıklarını belirten Başkan Kahyaoğlu, “Çünkü alımı onlar yapıyor. Biz bu konudaki kararın yerli aleyhine değişmesine neden olan arkadaşlarla da konuştuk” dedi. 2015’te sektör olarak 1.9 milyar dolarlık doğal taş ihracatı yaptıklarını ve 2017 için 2.2 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını anlatan Kahyaoğlu şöyle devam etti: “2023 yılı hedefimiz ise 6 milyar dolar.


Bu hedefleri başarmak için yeni bir strateji belirledik” diye konuştu. Bu strateji gereği 2017 yılını ‘Dünyada Türk Doğal Taşları Yılı’ ilan ettiklerini belirten Kahyaoğlu, şöyle devam etti: “Dünya genelinde bir konuda ‘yıl’ ilan etmek için Unesco’ya müracaat gerekiyor. Ancak biz son dönemde ülkemezin maruz kaldığı baldırılar nedeniyle bize böyle bir konuda Unesco’nun olumlu katkı sağlayacağına ihtimal vermedik ve kendimiz ilan ettik.  Biz de dünya vatandaşıyız ve böyle bir şeye hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Tük doğal taş ihracatçıları olarak 2017’de dünyada adım atmadık yer bırakmayacağız. Daha ulaşamadığımız çok yer var. 40 milyon TL’lik bir bütçeyle, dünya genelinde Türk doğal taşını tanıtacağız. İhracatımızı artıracağız.”



Proje yetkilileri: Özen gösteriyoruz

PROJEDE Türk doğal taşı ve ve mermerinin kullanılmayacağına yönelik açıklamalar üzerine, telefonla ulaştığımız 3. Havalimanı projesinden üst düzey bir yetkili, “İhtiyacımız olan herhangi bir malzemede, kalite standartı uygunsa mutlaka yerliyi tercih ediyoruz. Bu konuda büyük özen gösteriyoruz” dedi.


Böyle projelerde yerli ürün olmalı

İstanbul Mermerciler Derneği Başkanı Zuhal Mansfield, dünya genelinde özellikle mermer başta olmak üzere doğal taş üretiminde iddialı olan ülkelerde prestijli projelerde yerli ürün kullanıldığını belirterek, “Dünyanın en büyük üçüncü doğal taş ihracatçısı ülkesiyiz ve bizde de öyle olmalı. Dünyanın en büyük hava limanını yapıyorsak Türkiye’nin taşlarını kullanmak en doğrusu olurdu. Kullanılmayacaksa sektör adına çok üzücü bir durum olur. Bu konudaki kararın değişmesine neden olan arkadaşların sattıkları ürünlerin ne kadarının yerli olduğunu sektör gayet iyi biliyor” dedi.


Dünyada en büyük beş ihracatçı ülke

Ülke  2015 yılı  İhracatı (milyar $)

Çin 7.9

İtalya 2.2

Türkiye 1.9

Hindistan 1.8

Brezilya 1.2


2017’de neler yapılacak

*Dünya doğal taş ithalatından en büyük payı alan Çin ve Hindistan ile üç kez Türkiye İşbirliği Zirveleri gerçekleştirilecek.

*Sektör, Çin, ABD, Avustralya, Katar, Brezilya, Dubai, Suudi Arabistan, İtalya, Kanada ve Fransa gibi ülkelerde fuarlara katılacak. 

*Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde Türkiye Ticaret Merkezleri kurulacak. 

*Milano Tasarım Haftası’nda Türk doğal taş ürünleri sergilenecek. 

*Ağustos 2017’de 400 kişilik yabancı alım heyeti Türkiye’de ağırlanecek

*2017 yılında 10 Ür-Ge projesi yürütülecek. 

*Yeni mobil uygulama ile dünya genelinde herhangi bir mimar elindeki taş numunesini telefonuna okutarak, Türkiye’deki benzerini bulabilecek.


Hürriyet


Geri Dön