25 / 04 / 2024

3 katlı mega tünel denizin 110 metre altından geçecek!

 3 katlı mega tünel denizin 110 metre altından geçecek!

İstanbul, Marmaray ve Avrasya tünelleri sonrası boğazın altından geçecek yeni bir tünele hazırlanıyor. Bu yeni tünel projesinde diğerlerinden farklı olarak üç katlı sisteme imza atılacak..



İstanbul,  Marmaray  ve Avrasya tünelleri sonrası boğazın altından geçecek yeni bir tünele hazırlanıyor. Bu yeni tünel projesinde diğerlerinden farklı olarak üç katlı sisteme imza atılacak. Yapılan 10 yıllık projeksiyonlar ışığında hazırlanan projede raylı sistem ve karayolu hattı bir araya gelerek tek tüp geçitte buluşacak.Şehrin Anadolu ve Avrupa yakasını boğazın altından birbirine bağlayacak olan tüp geçit denizin 110 metre altından geçecek.


Ortadan tren yolu geçecek

Tünel projesinin 3 katlı olarak tercih edilmesindeki sebebin, boğazı iki defa geçmek yerine tek seferde geçilmesi olduğu bildirildi. Diğer iki tünelden çok daha büyük bir proje olarak adlandırılan yeni tüneli diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise hiç şüphesiz 3 katlı olması.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün İstanbul’da düzenlediği toplantıda, “Dünyada alanında ilk olacak” sözleriyle tanıtılan mega projenin adı “3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli” olarak bildirildi.

Boğaz’daki iki köprünün arasından geçecek olan tünelin Anadolu yakasındaki başlangıç noktası Ümraniye-Çamlık bölgesi olurken, Avrupa yakasındaki diğer ucu Hasdal olarak belirlendi. Böylece tünelin uzunluğu uçtan uca 16 kilometreyi bulacak.


Hem tekerlekli araçların geçişine hem de demiryolu üzerinden metronun geçişine imkan tanıyacak olan tüp geçitte, alt ve üst katlar tekerlekli araçlar, ara kat da raylı sistem için ayrılacak.

Otomobiller için ayrılan katlar gidiş ve dönüş olarak tek yönlü olarak işleyecek.


16 kilometrelik hat

TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı’ndan, Ümraniye Çamlık Kavşağı’na kadar uzanan 16 bin 150 metrelik karayolu hattı üç katlı tünel ile sadece 14 dakikada gidilebilecek. Yeni tünelle bu güzergahı günde 120 bin aracın kullanması bekleniyor. Projenin tamamlanmasıyla Anadolu yakasından 3. Havalimanına doğrudan ulaşılabilen bir aks oluşturulması da planlanıyor.


Yapımı 5 yıl sürecek

Köprülerdeki araç yükünü azaltması ve milyonlarca kişinin kolay ulaşımının sağlanması için birçok farklı projeyle entegre edilecek olan proje, 3.5 milyar dolara mal olacak. Projenin kamu kaynakları kullanılmadan Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacağını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Devletin kasasından 1 kuruş çıkmayacak” şeklinde konuştu.


İhale haziran ayındaki seçim öncesi yapılacak. 5 yıl sonra tüp geçit hizmet vermeye başlayacak, bu da 2020’e işaret ediyor. Projenin yapımında 2.800 kişi, işletme aşamasında 800 kişinin çalışması öngörülüyor.


‘100 yıl konuşulacak’

3. tüp geçitin sahip olduğu özelliklerle 100 yıl konuşalacak bir proje olduğunu ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Günde 6.5 milyon insanın kullanacağı toplam 9 farklı raylı sistem, mega projemiz kapsamında inşa edeceğimiz metroyla birbirine bağlanacak. Boğaz’ın her iki yakasındaki milyonlar diğer yakaya kolayca geçecek. İncirli’den Söğütlüçeşme’ye yeni metroyla 40 dakikada gidilebilecek” dedi.


Projeyle 3 havalimanının raylı sistemle birbirine bağlanacağını belirten Elvan, Başakşehir’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na kadar  uzanan bir metro hattı oluşacağını söyledi. Projenin çevreye duyarlı bir proje olacağını belirten Elvan, projenin  İstanbul’un siluetine hiçbir şekilde zarar getirmeyeceğini de vurguladı.


Geçiş 3 doların altında olacak

2020 yılında bitirilmesi planlanan 3 katlı mega tünel projesiyle yapılacak olan  geçişlerden alınacak ücretin Otomobil başına tek yön için 3 doların altında olacağı bildirildi.


Milliyet


Geri Dön