28 / 03 / 2024

3. köprü, 4. ve 5'inciyi de getirecek!

3. köprü, 4. ve 5'inciyi de getirecek!

Toplumun Şehircilik Hareketi'nce hazırlanan rapor, kapalı kapılar ardında ilginç planlar yapıldığı iddiasını gündeme getirdi

 



Toplumun Şehircilik Hareketi'nce (İMECE) hazırlanan "Sermaye ile İstanbul arasında 3. rant köprüsü" raporuna göre, Garipçe-Poyrazköy arasında yapılmak istenen 3. Boğaz geçişi 4'üncü ve 5'inci Boğaz köprülerine  imkân  tanıyacak şekilde planlandı.

 İstanbul,  İzmir  ve  Ankara  başta olmak üzere çevre ve şehircilik ilkelerine aykırı uygulamaya konulan projelere karşı toplumsal tepki oluşturmak amacıyla oluşturulan İMECE hareketi tarafından hazırlanan 3. köprü raporu, projedeki ilginç verileri gözler önüne seriyor. Raporda, 3. köprü için belirlenen Garipçe-Poyrazköy arası güzergâhın derinlemesine  incelendiğinde  4. ve 5. köprü güzergâhlarının da belirlendiği ileri sürüldü.

 Güzergâh üzerinde çizilen bağlantı yollarının, 4. ve 5. köprü güzergâhlarında birleştiği de ifade edilen raporda, "İstanbul'un kuzeyinde 2B ve tarım alanlarından başlayıp orman alanları ve su havzaları içerisinde yaşanacak yapılaşma ve buralara  gelecek nüfus, öncelikle kentin güneyine yönelik erişim talebini oluşturacaktır. Bu talebi karşılamaya yönelik yapılacak bağlantı  yolları  ve bu bağlantı yolları üzerinde yerleşime açılacak alanların barındıracağı nüfus yine kısa sürede 4. ve 5. köprülere yönelik beklentileri oluşturacaktır" denildi. 

Yeni yerleşim yerleri ve bağlantı yollarının kapalı kapılar ardından planlandığının da altı çizilen raporda, TOKİ'nin Kayabaşı Konutları Projesi duruma örnek gösterildi. Raporda, "TOKİ'nin Kayabaşı bölgesinde gerçekleştirdiği 60 bin konutluk, 350 bin kişilik nüfus yaratacak projesinin bağlantı yolları hiçbir planda bulunmamaktadır. Bağlantıları olmayan bu projenin bağlantı yolları 3. köprü projesiyle sağlanacaktır. İstanbul, 3. köprü projelerine göre, `parça parça' ve halkın bilgisi olmadan, şeffaf bir planlama süreci yaşanmadan, zorlama ve baskı ile şekillendirilmektedir" öngörüsünde bunuldu.

Askeri alanlarda yapılaşma riski

Köprünün inşasının ardından kentin kuzeyinde bulunan ve önemli yeşil alanlara sahip askeri bölgelerin de yapılaşmaya açılma riski olduğu kaydedildi.
Cumhuriyet


Geri Dön