25 / 04 / 2024

3. Köprü diğerlerinden daha kısa olacak!

3. Köprü diğerlerinden daha kısa olacak!

Üçüncü Köprü'nün diğerler köprülerden daha kısa olacağı açıklandı...



1993 yılında yatırım programına alınan İstanbul Boğazı'na üçüncü köprü projesi için hazırlıklar devam ederken Karayolları'ndan ihale sürecine ilişkin açıklama geldi. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, projeyi en geç eylülde yap-işlet-devret modeliyle ihale etmeyi planladıklarını duyurdu.

Turhan, yeni köprünün 2x3 şerit karayolu, 1 gidiş 1 geliş de demiryolu olarak yapılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Verilen bilgiye göre, köprü yaklaşık 1.300 metre, otoyol ise yaklaşık 300 kilometre uzunluğunda olacak. Beş yılda tamamlanması planlanan projenin toplam maliyeti ise 4 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Boğaziçi Köprüsü'nün toplam uzunluğu 1.560 metre, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ise 1.510 metre.

Adapazarı-Tekirdağ arasında trafik yoğunluğunun günden güne arttığına dikkati çeken Karayolları Genel Müdürü Turhan, bu güzergahta yüksek standartta bir yolun yanı sıra İstanbul Boğazı'na üçüncü bir köprü yapılması ihtiyacının ortaya çıktığını vurguladı. '3. Boğaz Köprüsü ile Kuzey Marmara Geçişi Otoyolu Projesi' kapsamında belirlenen güzergahın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin imar planlarına işleneceğini dile getiren Turhan, şunları aktardı: "Otoyol, İstanbul sınırları içinde 2x4 şerit, İstanbul dışında Gebze-Adapazarı ve Hadımköy-Kınalı arasında ise 2x3 şerit olarak yapılacak. Köprü yapılmasının planlandığı güzergaha yakın yerlerde zaten demiryolu ağı bulunuyor. Ayrıca 3. köprüdeki demiryolunun Marmaray'a da bağlanması hedefleniyor." Turhan, inşa edilecek otoyoldan araç geçişi için YİD modeliyle yapılacak ihalede garanti verileceğini ve garanti edilen rakamın altında kalınması durumunda farkın devlet bütçesinden ödenmesinin planlandığını da söyledi. Otoyol ve köprüyü kullanacak araçların ödeyeceği tavan fiyatların da belirleneceğini dile getiren Turhan, ihaleye katılacak firmalardan işletme yılı süresinin talep edileceğini kaydetti.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Üçüncü köprü için ihale en geç eylülde

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan üçüncü köprü projesini en geç Eylül'de Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale etmeyi planladıklarını söyledi. AA'ya konuşan Turhan "En geç Eylül'de projeyi YİD modeliyle ihale etmeyi planlıyoruz" dedi ve köprünün 2x3 şerit karayolu, 1 gidiş 1 geliş demiryolu olarak yapılmasının öngörüldüğü bilgisini verdi. Projenin yatırım programına 1993'te alındığını hatırlatan Turhan "Üçüncü Boğaz Köprüsü ile Kuzey Marmara Geçişi Otoyolu Projesi" kapsamında belirlenen güzergahın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin imar planlarına işleneceğini kaydetti. Turhan, İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün yaklaşık bin 300 metre, otoyolun ise yaklaşık 300 kilometre uzunluğunda olacağını, toplam maliyetinin 4 milyar dolar olarak hesaplandığını, yapım süresinin 5 yıl olarak planlandığını açıkladı.
Sabah


Geri Dön