26 / 04 / 2024

3 milyon kişi KEY'ini alamadı

3 milyon kişi KEY'ini alamadı

Birleşik Kamu-İş: 5 milyon 350 bin çalışana 2.5 milyar TL ödendi, ancak çok sayıda çalışan hala mağdur



Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinin adeta ‘yılan hikayesi'ne döndüğünü söyledi.

Kütük, “AKP iktidarının, yeterli çalışma ve kaynak aktarımı yapmadan, seçim yatırımı telaşı ile gündeme getirdiği KEY ödemelerindeki becerisizlik, aksaklıklar gülünç, düşündürücü olay ve örneklere sahne olmuştur” dedi.

AKP iktidarının, KEY ödemelerinin bir yıl içinde yapılacağını ilan ederek çalışanları bir umut ve beklenti içerisine soktuğunu vurgulayan Kütük şunları söyledi:

“Ancak görüldü ki, birçok çalışanın kesintilerle ilgili bilgileri sağlıklı tutulmamış, bilgilerin önemli bir kısmı da AKP'nin çok becerikli, işbilir kadroları tarafından yeniden kağıt yapılması için kağıt fabrikasına gönderilmiştir. Kimi çalışan ödemesini tam alırken, kimisi hak ettiğinin çok altında almış, kimisi de hiç alamamıştır. Sonuç olarak 8 milyon 650 bin çalışandan bugüne kadar 5 milyon 350 bin çalışana 2 milyar 530 milyon lira ödeme yapılmış, 3 milyon 300 bin çalışana ise bugüne dek ödeme yapılmadığı için mağdur edilmiştir. Mağdur edilenlerin arasında Adıyaman'a Gölbaşı ilçesinde olduğu gibi, Gölbaşı saymanlığından maaş alan emekli ve çalışanlardan hiç kimseye ödeme yapılmaması gibi gülünç ve düşündürücü örnekler de vardır.”

Ödemenin başladığı tarihten bugüne 15 ay geçmiş olmasına karşın KEY ödemelerinin sonuçlandırılamadığını kaydeden Kütük şöyle devam etti:

“Oysa 2009 yılı bütçe tasarısının 29. maddesiyle ilgili verilen bir önerge ile KEY ödemesi alamayanlar ya da eksik ödeme yapılan ikinci hak sahipleri için yasada öngörülen, ‘listeler 2 ay içinde hazırlanacaktır' maddesi 8 ay olarak düzenlenmiş ve süre 6 ay daha uzatılmıştır. 28 Aralık 2008'den 28 Haziran 2009'a kadar süre tanınmıştır. Tanınan sürenin üzerinden üç ay geçmiş olmasına rağmen KEY ödemelerinden hala ses seda yoktur. Umut ve beklenti içerisinde olan 3 milyon 300 bin hak sahibi hayal kırıklığına uğratılmış ve aldatılmıştır.”
Cumhuriyet


Geri Dön