20 / 04 / 2024

30 bin TL'ye yazlık konut!

30 bin TL'ye yazlık konut!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Yardımcısı Serdal Kuyucuoğlu, kriz nedeniyle çok sayıda yazlık konutun elde kaldığını, alım yapmak isteyenler için iyi bir fırsat dönemi yaşandığını söyledi



Mersin'de yaz mevsimi yaklaşırken, krizden yazlık konut sektörü de etkilendi. Yoğun bir talep daralmasının olduğu sektörde, bir çok kişinin de artan maliyet ve yeni tatil trendlerinin ortaya çıkması nedeniyle elindeki konutları satışa çıkardığı dikkat çekiyor. MTSO Başkan Yardımcısı Serdal Kuyucuoğlu, Mersin'de uzun bir süredir yazlık konut sektöründe bir durgunluk yaşandığını belirterek, "Yazlık konut anlamında üretim oldukça yavaşladı. Bir çoğunda el değiştirme vardı. Yaşanan kriz dolayısıyla iç piyasada oldukça çok az bir talep var. O nedenle de yeni yapılan inşaat sayısı da azaldı. Ancak başlamış olanlar devam ediyor. Bunların da satış sıkıntısı var. Üretici bir çok firma dışarıya açılarak yurt dışına pazarlamaya başladı. Ama orada da sıkıntı var. Çünkü kriz her yeri sardı" dedi.

Talep daralması var

Yazlık konut konusunda Mersin sahillerinin doyum noktasına ulaştığını da vurgulayan şunları söyledi: "Yazlıklara artık ciddi bir talep yok. Elinde bulunduranlar da satmak istiyor. Kriz nedeni ile de insanlar sıkıntıya düştü. İlk önce elindeki çok da gerekli olmayan yazlık konutundan vazgeçiyor, satılığa çıkartabiliyor. O nedenle fiyat düşmesi, talep azalması var. Yeni üretim yapanların elinde de stok konutlar var. Son yıllarda az sayıda üretim yapılmasına rağmen talep darlığı olduğu için, mevcut kullananlar da elinden çıkarmaya çalıştığı için, piyasada çok sayıda arz edilmiş konut var. Bu da fiyatları düşürdü."

75 bin konut var

Taşucu Beldesi ile Mezitli ilçesi arasında yaklaşık 75 bin yazlık konutun bulunduğunu kaydeden Kuyucuoğlu şöyle devam etti: "Özellikle Mersin'de son yıllarda büyük siteler yapıldı. Zaten sahillerimizde de 2'nci konut anlamında çok fazla yerimiz de kalmadı. 75 bin civarında konut var. Bunların kullanımı da gittikçe düşüyor. İnsanlar belli bir süre sonra sıkılıyor, farklı yerlere gitmek istiyorlar. Kriz nedeniyle insanlar artık gidiş- geliş masraflarını bile düşünmek zorunda kalıyor. O nedenle geçen yıllara göre bu yıl yazlık konut kullanımı daha da düşük olacaktır."

30-40 bin TL'ye daire

Türkiye'deki en ucuz konutların Mersin'de olduğunu iddia eden Kuyucuoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:"Mersin, Türkiye'nin en ucuz konut satışlarının yapıldığı kentlerden biridir. Son yıllarda Mersin eskisi gibi dışarıdan göç almıyor. Daha önce aldığı göç de kalifiye değildi. Mersin, yoksul ve emeklilerin geldiği bir kentti. Bu arada Mersin'de arsa maliyetleri de düştü. Al-sat yapanlar, arsaları daha düşük yüzdelerle almaya başladı. Kar marjları da düştü. 1980-1990 yıllarda devam eden deli satış dönemi de kapandı. O nedenle konut fiyatları zaten düşüktü, şu anda da maliyetleri civarında satışlar yapılıyor. 30- 40 bin liraya daire satın alınabiliyor."


Geri Dön