19 / 04 / 2024

Yeni bisiklet yolu projeleri yolda!

Yeni bisiklet yolu projeleri yolda!

Ülke genelinde 49 kilometrelik bisiklet yolu projelerinin inşaat devam ederken 300 kilometrelik bisiklet yolu için çalışmalar devam ediyor.



Türkiye'de bugüne kadar 49 kilometrelik bisiklet yolu yapılırken, 300 kilometrelik yol projesinin daha hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; şehir içinde turistik faaliyet, spor veya ulaşım amacına hizmet edecek bisiklet yolları, koronavirüs salgını döneminde toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyenlerin artması nedeniyle önem kazandı. 

Çevreci olmaları sebebiyle bisikletler, özellikle şehir içinde motorlu araçların neden olduğu karbon emisyonunu önemli ölçüde azaltıyor.

Yeni bisiklet yolu projeleri yolda!

En uzun bisiklet yolu Ankara'ya 

Karayolları Genel Müdürlüğünden (KGM) edinilen bilgilere göre, Türkiye'de "bisiklet yolu" projeleri 2013'ten beri devam ediyor. Çalışmalar, "Bisiklet Yolları" yönetmeliğine göre uluslararası "EuroVelo (Avrupa bisiklet yolu ağı)" standartlarıyla hedefleniyor.

Bugüne kadar 49,1 kilometrelik bisiklet yolunun inşası tamamlanırken, Şanlıurfa, Bolu ve Çanakkale'de toplam 12,7 kilometrelik yolun yapım çalışmalarına devam ediyor.

KGM, 72,1 kilometrelik 11 bisiklet yolunun proje çalışmaları tamamlanılarak Ankara'nın Ayaş-Beypazarı bölgesine yapılacak 30 kilometrelik yol en uzun proje olarak dikkat çekti.

Ankara'yı sırasıyla 14,8 kilometreyle Şanlıurfa, 6 kilometreyle Kayseri, 4,65 kilometreyle Çankırı, 4 kilometreyle Gaziantep, 3,7 kilometreyle Rize, 3,65 kilometreyle Afyon, 2,8 kilometreyle Zonguldak ve 2,5 kilometreyle Giresun takip etti. 

Yeni bisiklet yolu projeleri yolda!

Proje aşamasındaki bisiklet yolları 

Toplam 155,8 kilometre uzunluğunda 23 bisiklet yolu projesine ilişkin çalışmaları sürüyorum. Bunlar içerisinde Muğla, 37 kilometre ile ilk sırada yer alırken, bu ili 24 kilometreyle Van, 15 kilometre ile Diyarbakır, 12,7 kilometreyle Giresun, 12,5 kilometreyle Mardin, 10,75 kilometreyle Zonguldak, 9,5 kilometreyle İzmir, 9 kilometreyle Rize, 6'şar kilometreyle Şırnak ve Siirt, 5 kilometreyle Batman, 3,4 kilometreyle Trabzon, 3 kilometreyle Karaman ve 1,95 kilometreyle Bartın izledi. 

Düzce (13,4 kilometre), Samsun (1,8 kilometre) ve Çanakkale (44,3 kilometre) illerinde ise toplam 59,5 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu projesi planlama aşamasında yer alıyor.

Yeni bisiklet yolu projeleri yolda!

EuroVelo hakkında 

EuroVelo, Avrupa kıtasındaki ülkeleri birbirine bağlayan 16 uzun mesafeli bisiklet rotasının oluşturduğu bir uluslararası turistik bisiklet şebekesi. Bu güzergahlar, hem bisikletli turistler ve hem de rotaların geçtiği yerlerde yaşayanların günlük yolculuklarında kullanılıyor.

EuroVelo, "bisikletli turizm" ve rotaların geçtiği kırsal alanlar ve çeşitli büyüklükteki yerleşimlerde yaşayanların, günlük çalışma ve diğer gereksinmeleri için yaptığı yolculuklarda bisiklet kullanmasını sağlamayı hedefliyor.

Güzergahların seçimi ve geliştirilmesinde EuroVelo'nun belirlediği güvenlik, çekicilik, tutarlılık ve konfor gibi pek çok unsurun karşılanması gerekiyor.

2023'e kadar 3 bin kilometre bisiklet yolu ve yeşil yürüyüş yolu yapma hedefimiz var!


Geri Dön