25 / 04 / 2024

32 Malatyalı birleşerek MalatyaPark AVM'yi kuruyor

32 Malatyalı birleşerek MalatyaPark AVM'yi kuruyor

Malatyalı işadamlarının kendi memleketlerine yatırım yapmak için kurdukları `Malatya Girişim Grubu', Malatya'nın ilk ve tek alışveriş merkezi olacak MalatyaPark ekim ayında açacak



Malatyalı 32 işadamının ortaklığıyla kurulan Malatya Grişim Grubu içinde alışveriş merkezi, hastane, otel ve 200 lüks konutun da yer aldığı 200 milyon dolarlık dev bir yatırımı krize rağmen sürdürüyor. Projede yer alan ve Malatya'nın ilk ve tek alışveriş merkezi olacak MalatyaPark ekim ayında açılacak. Malatya Girişim Grubu Başkanı Erman Ilıcak, "Sermayemiz 30 milyon lira. 30 milyon Euro'luk da kredi kullandık. Projelerimize yaklaşık 100 milyon liralık harcama yaptık. Projemizi tamamlamak için önümüzde daha 200 milyon liralık bir yatırım harcaması var" dedi.

İlk alışveriş merkezi
Erman Ilıcak konuyla krize rağmen Malatya'ya yatırımı sürdürdüklerinni belirterek, "Projelerimiz tamamlandığında yaklaşık 2000 kişiye iş sağlanmış olacak. MalatyaPark Alışveriş Merkezi Malatya'nın ilk alışveriş merkezi oluyor. Bu nedenle de fast food alanları, sinema salonları, buz pisti ve çocuk eğlence merkeziyle Malatya'daki eğlence ve sosyal hayatın çehresini değiştirecek" diye konuştu.
Sümerbank arsasına kurulacak
Malatya'da kolektif iş yapmaya örnek olmak için 2004 yılında Malatyalı 32 iş adamının bir araya geldiğini ve Malatya Girişim Grubu'nu kurduğunu hatırlatan Erman Ilıcak şöyle konuştu: "öncelikli hedef bir alışveriş merkezi yapmaktı. Bunun için de eski Sümerbank fabrikasının olduğu arazi satın alındı. Buraya yapılacak proje içi de 200 milyon Dolarlık bütçe belirlendi. Brüt 113.442 metrekarelik inşaat alanında bir alışveriş merkezi 5 yıldızlı bir otel, tam donanımlı özel bir hastane, 200 lüks konut planladık. 5 katlı inşa edilen MalatyaPark Alışveriş Merkezi, 50.940 metrekare kiralanabilir alana sahip."

Sosyal yatırımlar
Erman Ilıcak, Malatya Girişim Grubu'nun, Malatya'ya sadece ekonomik yatırımlar yapmadığını sosyal sorumluluk projeleri konusunda da çalışmalarda bulunduğunu vurguladı. Ilıcak, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önerisiyle kimsesiz çocuklar için hayata geçirilen Sevgi Ev'lerinden birini inşa ettik. 7 yaş öncesi eğitime destek amacıyla da 5 anaokulunun Malatya'ya kazandırılması konusunda Malatya Valiliği ile protokol imzaladık" dedi.

Avi Bey Erbil'e de danışmanlık yapıyor

Türkiye'deki çok sayıda alışveriş merkezinin danışmalığını yapan Jones Lang LaSalle Türkiye Avi Alkaş, MalatyaPark'ın bölgesel bir çekim merkezi olacağını söyledi. Alkaş, "156 mağaza olacak ve yılda yaklaşık 13 milyon ziyaretçiye hizmet vermeyi hedefleniyoruz. İnşaatımız ve kiralama çalışmalarımız hızla devam ediyor" dedi. Türkiye'de artık alıveriş merkezleri yönetimi konusunda ciddi bir know-how oluştuğunu belirten Alkaş, "Biz de artık hizmetlerimizi hem Anadolu'ya yayıyoruz hem de Doğu Avrupa, Asya ve Ortadoğu'ya ihraç ediyoruz. Yakın zamanda 40.000 metrekarelik yeni bir alışveriş projesi için Erbil'e davet edildik ve gittik. Bizim Tatilya'nın çelik aksamını bir eğlence parkı olarak inşa etmişler ve 2010'un Mayıs'ında da alışveriş merkezini açacaklar. Projenin sahibi Darin Company bizden yönetim ve danışmanlık istedi" dedi.

Rusya'da fabrika inşaatları patladı, 1.5 milyar  dolarlık iş çıktı, Libya'dan da 2 milyar dolarlık iş aldık

Malatya Grişim Grubu Başkanı Erman Ilıcak, Malatyalı işadamlarının isteği ile yüzde 10 hisse alarak gruba katıldığını söyledi. Aynı zamanda Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı da olan Erman Ilıcak, ekonomik krizde inşaat sektörünün de olumsuz etkilendiğini ancak son zamanlarda birçok projenin hem yurt içinde hem de yurt dışında yeniden hızlandığını söyledi. Ilıcak şöyle konuştu: "Biz krizden önce Rusya'da yaklaşık 4.5 milyar dolarlık proje bitirdik. Krizle işler bir anda geriledi ancak son dönemde Rusya'da bir anda sanayileşme hızlandı. Çok sayıda fabrika inşaatı projesi start aldı. Biz de kısa sürede 1.5 milyar dolarlık çoğu fabrika projesi olmak üzere iş aldık. Şu anda üçü çimento fabrikası, üçü de otomobil fabrikası olmak üzere 13 fabrika projesi yapıyoruz. Yurt içinde de 11'i alışveriş merkezi olnam üzere 13 projemiz var."

Libya'da patlama var
Rönesans İnşaat olarak Libya'da da çok hızlı bir çıkış yakaladıklarını söyleyen Erman Ilıcak, "Libya'da 2 milyar dolarlık iş yapıyoruz. Üniversite binaları ve alışveriş merkezi inşa ediyoruz. 2 yılda teslim edilecek. Suudi Arabistan'da da bir ofis açtık ve ilk işimizi de aldık. İran'da ise kendi yatırımımız bir alışveriş merkezi yapıyoruz. Rusya'da işlerimiz gerileyince Libya ve komşu pazarlara yöneldik. Son zamanlarda kriz sürecinin yavaşladığını, bankaların bile artık projelere kredi vermeye başladığını görüyoruz" dedi. 
Sadi Özdemir/Hürriyet


Geri Dön