19 / 04 / 2024

3G Capital, Burger King'i satın aldı!

3G Capital, Burger King'i satın aldı!

3G Capital, ABD'nin ikinci büyük hamburger zinciri Burger King'i hisse başına 24 dolar bedelle satın almak üzere anlaştı



Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, satın almanın toplam maliyeti 3,26 milyar dolar olacak.
Satın alma işleminin bu yılın son çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

Satış haberinin ardından Burger King'in hisseleri yüzde 23 oranında değer kazanarak 23,20 dolara yükseldi.

Her iki şirket de konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Piyasa değeri yaklaşık 2,3 milyar dolar (1,8 milyar avro) olan Burger King, dünya çapında 75 ülkede 12 binden fazla noktada faaliyet gösteriyor.

Borsaya 2006 yılında açılan Burger King, 2002 yılında Diageo PLC şirketinden TPG Capital LLC, Bain Capital LLC ve Goldman Sachs Capital Partners liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından 1,5 milyar dolar karşılığında satın alınmıştı.

Bu grup şirketin hala yüzde 31'sini elinde bulunduruyor, yönetim kurulunda da önemli oranda temsil yetkisine sahip bulunuyor.

Şirket geçen hafta, 2010 mali yılı içerisinde küresel satışlarında yüzde 2,3 gerilediğini açıklamıştı.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Hamburgerci Burger King, 3.2 milyar dolara 3G Capital´in

Dünyanın önde gelen fast food devi Burger King, 3.2 milyar dolara 3G Capital´e satıldı. Şirketin 3G Capital´e faturasının borçlarla birlikte 4 milyar dolara ulaşabileceği belirtildi. Burger King, Türkiye´nin de aralarında bulunduğu 75 ülkede, 12 binden fazla noktada faaliyet gösteriyor.

ABD´nin global düzeyde markalaşan 2 numaralı fast food restoran zincirlerinden Burger King´in özel sermaye şirketi 3G Capital´e satışı konusunda anlaşmaya varıldı. Anlaşmaya göre Burger King, hisse başına 24 dolar bedelle toplam 3.26 milyar satıldı. Satın alma işlemi bu yılın son çeyreğinde tamamlanacak. Satış haberinin duyulmasının ardından Burger King´in hisseleri yüzde 23 değer kazanarak 23.20 dolara yükseldi.

Borçlarla 4 milyar dolar
Her iki şirket de konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmazken piyasa değeri yaklaşık 2.3 milyar dolar olan Burger King´in satış fiyatının borç ve varlıkları ile birlikte anlaşma miktarının 4 milyar dolara çıkması ihtimali bulunuyor. 3G Capital´in ortakları Jorge Paulo Lemann, Marcel Telles ve Carlos Sicupira bira sektörünün öncüleri olarak da biliniyor. Burger King´den daha önce yapılan açıklamada 3G Capital adına görüşmeleri JP Morgan Chase ve Barclays Capital´in yürüttüğü belirtilmişti.

Eş başkanlar yönetecek
Burger King Başkanı ve CEO´su John Chidsey ile birlikte 3G Capital´in Genel Müdürü Alex Behring eş başkanlar olarak şirketi yönetecekler. 18-24 yaş arası gençleri hedefleyen Burger King uzun süredir satışlarının düşmesinden ve en yakın rakibi McDonalds ile rekabet edememekten dolayı sorunlar yaşıyordu.

2010´da satışları düştü

Dünya çapında 75 ülkede 12 binden fazla noktada faaliyet gösteriyor. Borsaya 2006 yılında açılan Burger King, 2002 yılında Diageo PLC şirketinden TPG Capital LLC, Bain Capital LLC ve Goldman Sachs Capital Partners liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından 1.5 milyar dolar karşılığında satın  alınmıştı. Bu grup şirketin hâlâ yüzde 31´ini elinde bulunduruyor, yönetim kurulunda da önemli oranda temsil yetkisine sahip bulunuyor. Şirket geçen hafta, 2010 mali yılı içerisinde küresel satışlarında yüzde 2.3 gerilediğini açıklamıştı.
Hürriyet

 


Geri Dön