28 / 03 / 2024

3.havalimanının devreye girmesiyle İstanbul 120 milyon yolcu ağırlayacak!

3.havalimanının devreye girmesiyle İstanbul 120 milyon yolcu ağırlayacak!

2011'de Ortadoğu dünya uçuş ağının en önemli noktası olurken, başta Airbus olmak üzere çeşitli kuruluşların yaptığı pazar araştırmasına göre, 3.havalimanının devreye girmesiyle İstanbul'da toplam 120 milyon yolcu ağırlanacak...



2011'de Ortadoğu dünya uçuş ağının en önemli noktası olurken, başta Airbus olmak üzere çeşitli kuruluşların yaptığı pazar araştırmasına göre, 2021'de Körfez ülkeleri coğrafi konum avantajıyla bölge olarak dünya uçuş ağının merkezine yerleşecek. Fakat şehir merkezli bakıldığında en fazla yolcu ağırlayacak şehirler/ havalimanlarının sıralaması da değişiyor.


Uluslararası Havalimanı Konseyi'nin (ACI) raporuna göre İstanbul, 2021'de yeni havalimanının da devreye girmesiyle 120 milyon yolcu ağırlayarak, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise 3'üncü büyük havalimanı olacak.


UÇAK ÜRETİMİ İÇİN GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

Bakan Lütfi Elvan Güntay Şimşek'e konuştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bölgesel uçak üretimi konusunda son aşamaya geldiklerini ve ABD'li Boeing'in de dahil olduğu uluslararası üreticilerle görüşmeleri yürüttüklerini kaydetti.


2021'DE EN FAZLA YOLCU AĞIRLAYACAK HAVALİMANLARI (ACI)

1* Beijing Capital - Çin/160 milyon yolcu

2* Jakarta Soekarno - Hatta International Airport - Endonezya/140 milyon yolcu

3* İstanbul Grand Airport - Türkiye/120 milyon yolcu


Yapılan gelecek analizlerine göre, uluslararası yolcu büyüme oranları diğer bölgelere ve kıtalara göre daha düşük olsa da pazarda en fazla yolcu Avrupa havalimanlarını kullanmaya devam edecek.


AVRUPA'NIN EN FAZLA YOLCU AĞIRLAYAN HAVA YOLU OLACAK

Türk Hava Yolları (THY) da 2021'de 79'u geniş gövde ve 349'u dar gövde olmak üzere filosundaki uçak sayısını 435'e çıkaracak ve Avrupa'nın en fazla yolcu ağırlayan havayolu konumuna gelecek.

İstanbul'un coğrafi konumuyla doğal HUB (merkez) olma avantajıyla,havayolu ulaşımının en canlı olduğu koridorda Avrupa-Ortadoğu ve Avrupa- Asya arasında THY'nin önemini daha da artırması bekleniyor. THY filosunda bulunan dar gövdeli uçakların menzilinde, dış hat uçuş noktalarının yüzde 70'i bulunuyor ve bu rakam ülke bazında baktığımızda 55'ten fazlaya tekabül ediyor.


THY, DÜNYADA DA 1 NUMARAYA YERLEŞECEK

Bu sebeple İstanbul tüm havacılık otoriteleri tarafından doğal HUB olarak görülüyor. THY'nin yaptığı pazar araştırmasına göre, milli havayolunun; 2023'te 120 milyon yolcu hedefiyle dünyanın en fazla yolcu ağırlayan şirketleri arasında 1'inci, 24 milyar dolar gelirle 2'nci, filosundaki uçak sayısını 450'nin üzerine çıkararak 3'üncü sırada olması bekleniyor.


YILDA YÜZDE 10 BÜYÜME BEKLENİYOR

Bu değerlere ulaşabilmesi için THY'nin her sene yaklaşık olarak yüzde 10 büyümesi gerekiyor. Geçen 10 yıllık dönemdeki büyüme performansı, doğal HUB'da yer alması ve elde edilen tecrübelerle 2023 hedeflerinin tutturulmasında bir sıkıntı görünmüyor.


Milliyet


Geri Dön