25 / 04 / 2024

3.Köprü'ye 450 tonluk tabliye monte edildi!

3.Köprü'ye 450 tonluk tabliye monte edildi!

Yalova'dan "Neta" isimli mavnayla Garipçe'ye getirilen 450 tonluk tabliye, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne monte edildi. Şantiye alanındaki bin 250 tonluk paletli vinç, tabliyeyi alarak kule ayaklarına götürdü..



Yalova'dan Neta isimli mavnayla Garipçe'ye getirilen 450 tonluk tabliye, bin 800 ton kaldırma kapasiteli GSP Neptun adlı yüzer vinçle karaya bırakıldı. Şantiye alanındaki bin 250 tonluk paletli vinç, tabliyeyi alarak kule ayaklarına götürdü ve köprüde özel olarak hazırlanmış iskeleye yerleştirdi. Onlarca mühendis ve işçinin görev aldığı işlem sırasında, rüzgâr ölçümü yapıldıktan sonra operasyon başladı. IC İçtaş- Astaldi JV tarafından yap-işlet devret modeliyle yapımına 29 Mayıs 2013'te başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde çalışmalar hızla sürüyor. Projede, Kuzey Marmara Otoyolu kısmıyla beraber 700'ü mühendis toplam 6 bin 500 personel görev yapıyor. Köprü ayaklarının betonarme kısmı tamamlanan projede, yeni yılda tabliye montajları yapılacak. Köprü halatlarının çekme işlemi için hazırlıklar da tamamlandı.


GEMİ VE YÜZER VİNÇ


Köprüde araçların üzerinden geçeceği çelik tabliyelerin ilki, Avrupa yakasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı törenle 26 Aralık 2014'te konuldu. İlk tabliyenin konulmasının ardında onlarca mühendis ve işçinin görev aldığı bir operasyon var. Altınova'da imal edilen 450 ton ağırlığındaki 4.5 metrelik ilk tabliye, bir mavnayla Garipçe açıklarına getirildi. Çelik halatlar vasıtasıyla burada bekleyen Karadeniz'deki en yüksek kapasiteli yüzer vince, tabliye bağlandı. 450 ton ağırlığındaki tabliyeyi kaldıran yüzer vinç, tabliyeyi, Garipçe Şantiyesi'nin kara bölümüne bıraktı.


RÜZGÂR ÖLÇÜMÜ YAPILDI


Şantiyede kurulu olan bin 250 ton kapasiteli paletli vinç ise tabliyeyi kule ayaklarına kadar taşıdı. Daha sonra tabliye köprüdeki yerine yerleştirildi. Tabliye vinçle yerleştirilmeden rüzgâr ölçümleri de yapıldı. Asya yakasındaki 4.5 metrelik ilk tabliye de yine deniz yoluyla şantiyeye getirildi. Önümüzdeki günlerde hava şartlarına bağlı olarak bu tabliyenin de montajı yapılacak. Bundan sonraki aşamada her biri 870 ton olan 24 metrelik tabliyelerin konulmasına başlanacak. Proje kapsamında toplam 59 tabliye yerleştirilecek. Tabliyeler konuldukça projede kullanılan vinçler de değişecek. Projenin ileri safhalarında hem tabliye üzerine hem de ana kablo üzerine özel vinçler kurulacak. Bu vinçler deniz yoluyla gelen tabliyeleri alarak köprüdeki yerine yerleştirecek.


29 EKİM'DE AÇILACAK


29 Ekim 2015'te hizmete açılması planlanan köprü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş asma köprüsü. 10 şeritli olacak köprünün 8 şeridi karayolu 2 şeridi ise raylı sistem için ayrıldı. Kenar açıklıklarıyla birlikte toplam uzunluğu 2 bin 164 metre. Projede toplam 121 bin kilometre kablo kullanılacak. Bu rakam, kabloların dünyayı 3 kere dolaşacak kadar uzun olduğu anlamına geliyor. Üçüncü köprüyle birlikte 95 kilometrelik otoyol çalışması da devam ediyor. Şu anda kazı çalışmalarının yaklaşık yüzde 70'i tamamlandı. Projede yapılması planlanan toplam 41 milyon metreküp dolgunun 22 milyon metreküplük kısmı tamamlandı. Projede 35 adet viyadük, 106 adet alt-üst geçit, 2 tünel bulunuyor.



Milliyet


Geri Dön